Wat zou ik nu anders doen op de Camino de Santiago?

door | dec 5, 2023 | wandelen | 0 Reacties

Wat zou ik nu anders doen op de Camino de Santiago?

Afgelopen september heb ik de Franse route van de Camino de Santiago gelopen. Dit was de eerste keer dat ik zo een grote tocht liep en daarmee heb ik een aantal klassieke beginnersfouten gemaakt. Als ik het nog een keer zal doen (en dat ga ik zeker!) dan zou ik zeker een aantal dingen anders doen. Het leek me fijn om dit op papier te zetten, zodat jij en ik daar van kunnen leren. Lees snel mee naar wat ik anders zou doen op mijn volgende camino.

Hierbij geef ik jullie allemaal toestemming om mij voor mijn volgende Camino de Santiago te helpen herinneren aan dit artikel. Ik schrijf dit natuurlijk deels zodat jullie je beter kunnen voorbereiden op een lange afstandswandeling, maar ook zodat ik deze lessen kan onthouden.

Het grootste punt wat ik anders zou doen, is dat ik minder spullen zou meenemen. Je hebt in mijn laatste camino artikel al kunnen lezen welke spullen ik allemaal mee had genomen.

Welke spullen zou ik thuis laten?

  • geen ipad, s-haak of waslijn. Ik heb deze spullen vorige keer niet gebruikt dus daarom zal ik ze zeker niet meesjouwen. De iPad was mee omdat ik voor werk dingen zou willen doen, maar praktijk leerde me dat ik dat allemaal toch op de mobiel deed en dat ik niet hoefde te werken.
  • 1 hoofdlamp. Ik begrijp eigenlijk ook niet zo goed waarom ik er 2 had meegenomen. Misschien was ik bang dat de batterij op was en ik op deze manier er altijd 1 zou hebben. Ik heb er in ieder geval nooit 2 nodig gehad. Ik vond het wel zeker fijn om een hoofdlamp mee te hebben. Ik had er één meegenomen die ook een rode stand had, zodat je hem ook in de slaapzaal kan gebruiken om bij in te pakken, maar daarvoor heb ik hem eigenlijk nooit gebruikt.
  • minder broeken en truien. Ik was uitgegaan van 3 volledige sets meenemen. Hierdoor had ik 2 lange wandelleggings mee, die ik uiteindelijk 1 keer gebruikt heb toen het thuis was. Zonde! Nou verwacht ik wel dat mijn volgende camino kouder zou zijn, dus dat ik dan wel 2 volledige sets mee zal nemen. Maar 3 vind ik iets teveel van het goede.
  • geen pjama meenemen. Ik wil alle kleren die ik meeneem multifunctioneler maken. Mijn chillpants zou ook prima als pyjama kunnen dienen. Of mijn schone wandelbroek kan als chillpants dienen. Dus ik hoef geen extra broek daarvoor mee te nemen. Ik wil ook dat mijn t-shirts ook kunnen functioneren om in te slapen. Op die manier kan ik altijd slapen in mijn schone wandelkleren voor de volgende dag. Bespaart tijd in de ochtend én ruimte in de tas.
  • goeie poncho. Ik wil een poncho meenemen die ik van te voren getest heb. Die ook over mijn tas heen kan. Dat neemt overigens niet weg dat ik een tas met een regenhoes wil. Die gaan sowieso allebei mee. Het liefst heb ik een poncho in een herkenbare kleur zodat je zichtbaar bent in het donker. De meeste regenkleding is donker, wat totaal niet handig is. Juist omdat het vaak donkerder word als het regent.
  • een andere jas. Ik had nu een regenjas mee, dat was wel fijn als windstopper, als regenjas was ie voor middelmatige regen prima, maar voor stortbuien niet helemaal. Ik denk eigenlijk dat ik nog steeds mijn regenjas zou meenemen, maar dat is ook vooral omdat niet speciaal een nieuwe jas wil aanschaffen. Al hangt het ook wel af van in welk jaargetij ik zou lopen, als ik in het voorjaar loop, kan ik nog weleens een warmere jas nodig gaan hebben. Ik zou in ieder geval wel erg willen letten op het gewicht van mijn jas.
  • geen camino boekje voor etappes, maar meer op de apps lopen. Het lopen met het boekje geeft je vooral in de eerste dagen wat zekerheid. Ook vond ik het wel fijn om inzicht te krijgen in de hoogtemeters die me te wachten stonden. Dat vond ik moeilijker om uit de apps te zien te krijgen. Ik zou het boekje wel kopen voor de voorbereiding, maar niet meenemen. Vervolgens zou ik wellicht pagina’s inscannen of de GPS (die je bij het boekje krijgt) downloaden en gebruiken.
  • dunner opschrijfboekje. Ik vind het heel fijn om mijn ervaringen met pen en papier op te kunnen schrijven. Alleen was het boekje nu toch wel iets dikker dan ik daadwerkelijk nodig heb gehad. Ik zou proberen om een dunner opschrijfboekje mee te nemen, maar niet minder pagina’s dan dat ik deze keer gebruikt heb.
  • geen knijpers meenemen, maar een waszakje. Op die manier kan ik mijn was aan mijn tas hangen, zonder dat iedereen mijn ondergoed ziet. Langere sokken kan je wel makkelijk aan je tas knopen, maar ondergoed is toch al iets moeilijker.

Andere tas

De tas die ik bij me had, was de tas waar ik tot nu toe alle tochten mee gelopen heb en eigenlijk dacht nooit echt problemen mee gehad te hebben. Ik had geoefend met een zwaarder gewicht en in Nederland leek alles volledig goed te gaan. Achteraf gezien realiseer ik me dat ik ook op Gran Canaria met de hoogte toch last van mijn rug door mijn tas heb gehad.

Ik zou volgende keer een tas meenemen die een betere heupband heeft. Mijn tas is gemaakt als dagjes tas en is daarvoor helemaal prima. Ik wil het liefst nog steeds een Osprey en zal nog steeds een tas rond de 32 liter mee willen nemen.

Ik zal me komend jaar eens gaan verdiepen in wat de opties zijn. Hiervoor zal ik naar de Bever gaan en mijn frame ook goed laten aanmeten.

Meer alleen lopen

Toen ik van te voren nadacht over hoe de camino zou zijn, dacht ik dat ik vooral alleen zou gaan lopen. Ik wist ook zeker wel dat er trail families zouden ontstaan, dat had ik zelfs al een beetje ervaren tijdens de fishermens trail. Alleen had ik niet verwacht dat ik al vanaf dag 1 zo een hechte groep mensen zou ontmoeten. In totaal heb ik maar 1,5e dag alleen gelopen.

Achteraf gezien zou ik misschien toch vaker dagen alleen willen lopen zodat er meer ruimte voor reflectie zou zijn. Ik denk dat de interne processen toch anders zijn wanneer je meer alleen loopt. Neemt niet weg dat ik op deze manier ook heel veel over mijzelf en mijn patronen geleerd hebt. Ik zou alleen ook een andere ervaring willen hebben. Het lijkt me fijn om beide ervaringen te hebben.

Wil je meer lezen over mijn camino?
Lees dan ook deze artikelen:

Andere tijd van het jaar lopen

De reden waarom ik had gekozen om in september en oktober te lopen, was gedeeltelijk vanwege het weer, maar ook omdat het in de boekjes en blogs als een ‘rustigere’ periode te boek stond. Achteraf bleek dat dat alles behalve waar was. Het was nog nooit zo druk geweest volgens meerdere hostel eigenaren die ik gesproken had. Uiteindelijk heb ik met het weer heel erg geluk gehad, we hebben maar 1 echte regendag gehad en verder was het bijna altijd warm en zonnig.

Vanwege de bedrace die ik wel echt ervaren heb op sommige delen, zou ik toch op een ander, rustiger moment willen lopen. Ik kies er dan ook voor om mijn volgende tocht in mei te gaan lopen. Hopelijk heb ik dan alsnog mooi weer. De uitzichten en kleuren in het landschap zullen natuurlijk ook heel anders zijn in die tijd van het jaar.

Rust nemen?

Als ik echt 100% naar mijn lichaam had geluisterd, dan zou ik ook een antal dagen rust genomen hebben. Mijn lichaam gaf duidelijk aan met pijn in mijn knieën en later ook in mijn scheenbeen, dat de tocht aan de zware kant was. Als ik niet met een vaste groep had gelopen met een vaste tijdlijn, zou ik allang pauze hebben genomen en een rustdag in hebben gepland. Ik zou het op deze trip niet anders hebben gedaan, maar ik zou me bij de volgende camino wel meer naar mijn eigen lichaam willen luisteren en niet mijn plannen aanpassen aan de groep.

Al met al zijn er een aantal dingen die ik op de volgende camino anders zou doen. Deze camino zou ik voor geen goud anders hebben willen doen. Ik hoop dat je wat aan mijn ervaring hebt gehad. Laat vooral weten in de comments hoe jij het gaat aanpakken tijdens een camino!

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

3 IJslandse series op Netflix
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Beste tips voor roze haar
Ik ga de Camino de Santiago lopen
15x gekke feitjes
The Miracle Morning

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?0 reacties

Laat een reactie achter