Wandelverslag van Lee Trail in Luxemburg

door | aug 6, 2023 | wandelen | 0 Reacties

Wandelverslag van Lee Trail in Luxemburg

In dit artikel vind je alle informatie om de Lee Trail in Luxemburg te gaan wandelen. Heb jij altijd al een langeafstandswandeling in Luxemburg willen doen? Ben jij aan het trainen voor de Camino de Santiago en wil jij de hoogtemeters oefenen, dan is dit de juiste langeafstandswandeling. In de zomer van 2023 ben ik naar Luxemburg gegaan om de Lee Trail te wandelen en hier vertel ik je alles over het wandelen van de Lee trail.

Lee trail in Luxemburg

De Lee trail is een populaire langeafstandswandeling die door het prachtige landschap van Luxemburg slingert. De route neemt je mee langs het water door bossen, valleien en een aantal mooie uitzichtpunten. De lengte van de route is niet waar de uitdaging zit, met een totale lengte van ongeveer 53 kilometer is het een mooie tocht voor een 3 tot 5 daagse. De uitdaging van de Lee Trail zit hem vooral in de hoogtemeters die je maakt per dag. Wij zijn als Nederlanders deze hoogtemeters niet gewend en daarmee is het een perfecte route om de trainen voor andere langeafstandswandelingen.

Het voordeel van wandelroutes in Luxemburg, is dat al het openbaar vervoer gratis is. Daardoor kan je makkelijk meerdaagse wandelingen lopen vanaf 1 beginpunt, zonder dat het je teveel geld in reiskosten biedt.

Wist je dat je met de Flixbus in een paar uur in hartje Luxemburg staat?

Voorbereiding

Bij het wandelen van de Lee trail is het belangrijk om de juiste kleding mee te nemen om comfortabel te blijven. Zorg voor stevige wandelschoenen en overweeg het meenemen van wandelstokken om je stabiliteit te vergroten op heuvelachtig terrein. Het weer in Luxemburg kan wispelturig zijn, dus een regenjas is essentieel om voorbereid te zijn op mogelijke regenbuien. Vergeet ook niet om een tekentang mee te nemen om eventuele teken snel en veilig te kunnen verwijderen.

Wat betreft de route heb je niet veel nodig. De hele route staat goed aangegeven met markers. Je zou GPX files kunnen gebruiken, maar je hebt het eigenlijk niet nodig. Hier vind je mijn routes op Komoot.

Regenachtige Lee trail
Dit is de boom die door Napoleon is gepland (etappe 2)

Dag bepaking Lee Trail

Opbouw etappes

Hier vind je de Lee trail route en afstanden. Wanneer je op het internet gaat zoeken, zal je vinden dat er verschillende mogelijkheden zijn. Dit komt omdat de etappes ook in te korten zijn. Hier vertel ik wat de officiele Lee trail etappes zijn en wat in de ingekorte Lee trail Etappes zijn.

Ook laat ik zien op welke manier je welke etappe kan bereiken. Je kan er voorkiezen om een camping langs de route te vinden, maar dan moet je altijd met je bagage lopen. Je kunt ook makkelijk met het OV naar de beginpunten.

Vandaar dat ik ervoor heb gekozen om de routes die per trein te bereiken zijn, met een 🚂 aan te geven. De etappes die enkel per bus te zijn bereiken, heb ik met 🚌 aangegeven.

Officiele Lee trail Etappes

1. Ettelbrück – Bourscheid Moulin

19,1k
Stijging: 727m
Daling: 702m
🚂 – 🚌

2. Bourscheid Moulin – Hoscheid

22k
Stijging: 940m
Daling: 656m
🚌 – 🚌

3. Hoscheid – Kautenbach

16k
Stijging: 528m
Daling: 803m
🚌 – 🚂

Geluidinstallaties rondom Hoscheid
Geluidinstallaties rondom Hoscheid (etappe 2 en 3)

Ingekorte Lee Trail etappes

Ettelbrück – Michelau
14,8k

Stijging: 474m
Daling: 445m
🚂 – 🚂

Michelau – Bourscheid Moulin
4,3k
Stijging: 264m
Daling: 247m
🚂 – 🚌

Bourscheid Moulin –
Goebelsmühle
14k
Stijging: 500m (geschat)
Daling: 450m (geschat)
🚌 – 🚂

Goebelsmühle –
Hoscheid
7k
Stijging: 350m (geschat)
Daling: 150m (geschat)
🚂 – 🚌

Hoscheid – Kautenbach

16k
Stijging: 528m
Daling: 803m
🚌 – 🚂

Accommodaties en Overnachtingsmogelijkheden

Wij hebben ervoor gekozen om één camping te boeken en vanuit daar alles te lopen. Door het gratis OV was dit prima te doen. We hadden maximaal een uur reistijd voor een etappe (vaak korter) wat makkelijk te combineren was met de wandeltijd.
We hoefden hierdoor ook niet met onze tent en spullen te sjouwen. Ik zou zeker aanraden om op Camping du Nord neer te strijken en vanuit daar de Lee Trail te wandelen.

Kamperen op de Lee Trail

  • Camping Ettelbrück: Deze camping ligt op 20 minuten lopen vanaf het startpunt van de trail.
  • Camping du Moulin (Bourscheid du Moulin) Deze camping ligt bij het start/eindpunt van etappe 1&2. Daardoor ligt deze camping wel langs een drukke weg. Ook heeft de camping weinig bomen.
  • Camping du Nord (Goebelsmühle) : Deze camping ligt langs de route op etappe 2. Op 10 minuten lopen van het trein station en bus, waardoor je met gemak naar alle beginpunten kan komen. De camping wordt gerund door Nederlanders. Ze verhuren ook huisjes en hebben een trekkersveld. Fijne camping, genoeg sanitair en veel wandelaars. Wij hebben op deze camping gestaan en alles vanuit hier gelopen.
  • Camping Kautenbach: op 20 minuten lopen van het eindpunt van de Lee trail.
hoogtepunt op etappe 1
Letterlijk het hoogtepunt van de Lee trail (etappe 1)

Persoonlijke Ervaringen

Vol goede moed begon ik aan deze trail. De lee trail staat te boeken als één van de mooiste trail in Europa, maar ook wel een zwaardere trail. Dat heb ik gemerkt. Tijdens deze wandeltocht bleek dat ik op verkeerde schoenen liep en heb ik last gekregen van mijn knie. Doordat je elke dag aardig wat hoogtemeters maakt, was dat voor mij teveel belasting op mijn knie. Hierover zal ik binnenkort meer vertellen op dit blog.

Ik was samen met vriendin Tanja met de camper vanuit België richting Luxemburg gereden. Om in België te komen had ik een Flixbus geboekt. Ik vertrok begin van de middag en we waren in de avond in Luxemburg. We hadden 4 nachten op 1 camping geboekt, zodat we in alle rust konden wandelen zonder dat we nog een druk hadden om ook nog naar huis te rijden. We waren van donderdagmiddag tot en met maandagavond weg. We kwamen op de route voornamelijk nederlands tegen, zij waren op vrijdagochtend vertrokken en zondagavond weer thuis. Je kan het dus ook écht in 3 dagen doen. Wij hadden bewust gekozen voor een iets rustiger tempo.

Etappe 1 – Ettelbrück – Bourscheid Moulin
Met 19k, was dit meteen een pittige dag om in te komen. We hebben er serieus over nagedacht om de etappe in te korten bij Michelau, maar besloten dat we het niet zouden doen, omdat we 55 minuten op de trein moesten wachten. Vanaf Michelau was het nog een beste klim, maar het was zeker het mooiste deel van de dag.

Etappe 2 – Bourscheid Moulin – Hoscheid

Dit is de pittigste etappe van de trail. Doordat wij een lange lunchpauze op de camping konden doen, waren wij weer fris en fruitig om de grootste klim van de trail te doen. Het laatste deel, van Goebelsmühle naar Hoscheid is zowel letterlijk als figuurlijk het hoogtepunt van de trail. Dit stuk is de reden dat je deze route loopt. Deze etappe is zeker mijn favoriet geweest.

Hoogtepunt van de Lee trail
Het hoogtepunt van de Lee Trail (etappe 2)

Etappe 3 – Hoscheid – Kautenbach

Deze dag loop je grotendeels naar beneden, omdat je op hoogte begint én je eindigt in het dal, maar dat neemt niet weg dat je ook bij deze etappe nog een stuk moet stijgen. Dit is weer een totaal andere etappe dan de vorige 2 en daarmee ook zeker een fijne etappe.

Binnenkort lees je de etappe verslagen ook op dit blog.

Conclusie

Het is één van de mooiste meerdaagse wandelingen die je in Europa kan lopen. Dit is dé route die je wilt lopen wanneer je aan het oefenen bent voor de Camino de Santiago. Het is zeker een aanrader. Dus ga maar gauw jw reis naar Luxembubrg inplannen.

Ben jij van plan om de Lee Trail te gaan lopen? Laat het me vooral weten!

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

3 IJslandse series op Netflix
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Beste tips voor roze haar
4 beste Nederlandstalige meditatie apps
Ik ga de Camino de Santiago lopen
15x gekke feitjes

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?0 reacties

Laat een reactie achter