Mijn Camino de Santiago Ervaringen: Statistieken, Ervaring en Voorbereiding

door | okt 29, 2023 | wandelen | 0 Reacties

Mijn Camino de Santiago Ervaringen: Statistieken, Ervaring en Voorbereiding

In dit artikel neem ik je mee in mijn Camino de Santiago ervaringen, deel ik statistieken en waardevolle tips voor toekomstige pelgrims. De Camino is een reis die fysieke, emotionele en spirituele uitdagingen biedt, maar ook een diepe verbinding met andere pelgrims en een eenvoudig, vervuld leven onderweg. Lees mee met mijn pelgrimservaringen van de Camino de Santiago.

Afgelopen juli kondigden ik al aan dat ik van plan was om de Camino de Santiago de Compostela (Franse route) te gaan lopen. In dit artikel deelde ik toen wat ik verwachtte wat mijn voorbereiding zou zijn. Uiteindelijk heb ik die zomer het Nederlands Kustpad (deel 2) in losse etappes gelopen om aan de kilometers te wennen. Toch denk ik dat een wandeling als dat, je niet helemaal kan voorbereiden op wat de Camino daadwerkelijk gaat zijn. Daarom wil ik nu hier mijn Camino de Santiago ervaringen delen, zodat je een betere voorbereiding kan treffen wanneer je de Camino de Santiago wilt gaan lopen.

Statistieken van mijn Camino: Hoeveel heb ik gelopen?

Op de beroemde Franse route van de Camino de Santiago heb ik in totaal 779,5 kilometer afgelegd, verdeeld over 32 dagen. Daarnaast heb ik nog 2 extra etappes gelopen richting Fisterra en Muxia. Mijn Camino duurde 36 dagen, waarvan ik 34 dagen liep en 2 rustdagen had in Santiago.

Statistieken

Mijn tas was: 9 kilo (te zwaar)

Aantal stappen gelopen: 1290988 stappen

Gemiddelde afstand per dag: 26k

Gemiddelde stijging per dag: 398m

Gemiddelde daling per dag: 394m

Gemiddelde looptijd per dag: 5 uur en 29 minuten

Gemiddelde pauzes per dag: 1 uur en 49 minuten

Langste loopdag: 11 uur van Vega de Valcarca naar Triacastella

Verste loopdag: 37k van Leon naar Hospital de Orbigo

Kortste afstand: 13,5k van Logroño naar Navarette

Korte loopdag: 13,5k van Logroño naar Navarette

Hoogste stijging: 1352m – Dag 1 van St Jean Pied de Port naar Roncesvalles

Hoogste daling: 980m – Dag 24 van Rabanal del camino naar Molinaseca

Mijn ervaringen op de Camino de Santiago

Mijn Camino de Santiago ervaring

Ik vond het in één woord: Fantastisch! Het was natuurlijk lichamelijk best wel een uitdaging met blaren, pijnlijke knieën, schouderpijn en schaafwonden van mijn rugzak en pijnlijke scheenbenen. Maar al die fysieke pijntjes vallen in het niets met de reis, het gezelschap en de prestatie. Toch voelt het nog steeds niet dat ik een enorme prestatie heb geleverd.

Dat komt omdat ik het gewoon als één dag per keer heb benaderd. Elke dag beleefde ik in het moment, we keken hoe ver we konden lopen en wat goed voelde. Het brengt je terug naar een leven zonder externe factoren. Je hoeft alleen maar te lopen, een bed te vinden en je was te doen. dat is het. Het leven op de camino is simpel en daar hou ik van.

Wil je meer horen over mijn Camino de Santiago ervaringen? Dat kan. Er zullen de komende tijd meer artikelen beschikbaar komen op dit blog, maar ik heb er ook een besloten podcast over opgenomen. In de besloten podcast vertel ik in 12 afleveringen alles over mijn camino. Van hoogtepunten tot dieptepunten, van romances tot lichamelijke uitdagingen. Je kunt de besloten podcast afleveringen downloaden en op een pagina beluisteren. De besloten podcast kost €15 excl.

Besloten Camino Podcast: Walk the camino - Boordevol Camino de Santiago ervaringen

Mensen

Een groot deel waarom ik de camino zo geweldig vond, is vanwege de mensen. Al vanaf dag 1 had ik een diepe connectie met een aantal mensen. Die intense verbindingen zijn gebleven tot het eind. Ik heb bijvoorbeeld in totaal 26 dagen samen gelopen met een Amerikaan. Het zijn de mensen die de dagen bijzonder maakten. De gesprekken, de herinneringen, het elkaar door de pijnlijke en moeilijke momenten helpen. Ik denk oprecht dat ik de camino niet op deze manier had kunnen lopen zonder alle mensen met wie ik samen heb gelopen.

De mensen met wie ik de camino de santiago heb gelopen

Wellicht had ik ergens een dag rust gehouden of misschien zelfs wel een paar dagen om mijn lichaam wat rust te geven, maar deze manier as goud waard. Ik ben zeker over lichamelijke grenzen heen gegaan om de groep samen te houden, maar om samen met mijn mensen in Santiago aan te komen, was het zeker waard.

Wil je meer lezen over mijn camino?
Lees dan ook deze artikelen:

Spullen en uitrusting

De kans was van te voren al groot dat ik last zou krijgen van lichamelijke kwaaltjes. Toen ik in juli de Lee Trail was gaan lopen kreeg ik last van mijn knieën en voeten, door verkeerd schoeisel. Ik had daarom schoenen die de podoloog had aangeraden gekocht en daar alles op gelopen. Dat is uiteindelijk helemaal goed gegaan, maar ik vond het wel spannend.

De spullen die je mee hebt, bepalen je camino. Ik heb uiteindelijk wel andere sokken gekocht en heb er serieus over nagedacht om een andere tas te kopen. Mijn tas was niet helemaal geschikt voor een lange afstandswandelingen, omdat hij niet genoeg padding had rond de heupen. Voor een volgende camino zou ik zeker een tas met goede heupband kopen. Het gekke is dat ik tijdens het oefenen met een zwaardere bepakking net zulke lange afstanden had gelopen, zonder problemen. Ik denk dat de problemen pas zichtbaar werden toen ik elke dag liep, in plaats van alleen weekenden. Dat impact had ik een beetje onderschat.

Welke spullen had ik mee naar de camino de santiago?

Mijn beste keuze was dat ik gaiters had gekocht om alle kleine steentjes tegen te gaan, hierdoor heb ik geen blaren gekregen doordat er viezigheid in mijn schoenen zat, zoals anderen wel hebben gehad.

Daarnaast bleken ook mijn teva’s het beste schoeisel voor ontspanning. Ik vond het fijn dat ik slippers had die totale ontspanning voor mijn voeten boden.

Dit is een korte opsomming van welke spullen ik mee had tijdens de camino:

Er volgt later een overzicht met mijn volledige paklijst voor de camino.

Wat Brengt de Toekomst?

Ik kan alleen maar zeggen dat ik dit vaker wil gaan ervaren. Het plan is om in mei weer een volgende camino te gaan lopen. Dit keer is het mijn plan om een andere route te lopen, namelijk de Camino del Norte. Die is iets pittiger dan de franse route die ik deze keer had gelopen. Hiervoor mag ik dus duidelijk nog meer gaan trainen, vooral in de hoogtemeters.

Hoe kan jij je camino voorbereiden?

Ik zou zeggen, ga alles lezen en luisteren wat je kunt vinden, om te zorgen dat je zo goed mogelijk weet wat je kunt verwachten. Bekijk het camino boekje van jouw route, lees alle blogs over Camino de Santiago ervaringen, lees alle boeken over lange afstandswandelingen die je kunt vinden en luister naar podcasts over de camino. Begin met trainen met de schoenen en volle tas waarmee je gaat lopen. Zorg dat je precies weet hoe je tas is ingepakt en welke kleren je wanneer wilt dragen. Als je je spullen nog niet bij elkaar hebt, kan je ook al beginnen met vooral oefenen met de afstanden lopen. Lees ook vooral dit artikel over wandeltips voor beginners.

Ben jij van plan om in de toekomst ook een Camino de Santiago te gaan lopen? Ik hoop dat mijn Camino de Santiago ervaringen je hebben geholpen om een realistisch beeld te krijgen van het lopen van een camino. Laat vooral in de comments weten welke route en wanneer je wilt gaan lopen. Dan loop ik in gedachten met je mee.

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

3 IJslandse series op Netflix
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Beste tips voor roze haar
4 beste Nederlandstalige meditatie apps
Ik ga de Camino de Santiago lopen
15x gekke feitjes

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?0 reacties

Laat een reactie achter