Ik ga de Camino de Santiago lopen

door | jul 6, 2023 | wandelen | 2 reacties

Ik ga de Camino de Santiago lopen

Het is tijd voor een nieuw avontuur, namelijk het lopen van de Camino de Santiago de Compostela. Het begon als een kleine vonk van interesse door het lezen van een aantal boeken en heeft zich ontwikkeld tot een vastbesloten besluit om deze pelgrimage te gaan lopen. In dit artikel vertel ik je wanneer ik de Camino de Santiago ga lopen, hoe ik het ga doen met werk en wat ik doe ter voorbereiding van het wandelen.

Wanneer besloot ik te gaan wandelen op de Camino de Santiago

Ergens heb ik altijd al geweten dat ik zulke tochten wilde gaan lopen. Elke keer als ik het boek of de film Wild zag, wist ik dat ik zoiets wilde gaan doen. Ondanks dat ik als scoutingmeisje altijd de echte scoutingactivaiteiten ontweek. Ik ging nooit mee op tochten of kamp omdat ik het echt niet zag zitten om met een zware tas te lopen. Het kwam allemaal voort uit de vermoeidheidsklachten waar ik al vanaf dat ik een tiener ben, last van heb gehad.

Tijdens mijn reizen in 2017, 2018 en 2019 realiseerde ik me hoeveel ik eigenlijk van wandelen hield en dat ik het lichamelijk ook prima aankon. Vooral mijn tijd in Slovenie in 2019 heb ik veel mooie tochten gelopen. Tijdens de pandemie ging ik nog regelmatiger lopen, omdat ik de hele periode bij mijn ouders zat die naast een bos woonde. Dagelijkse wandelingen van 5 tot 10 km werden normaal.

Het verlangen om de camino te gaan lopen, kwam pas echt toen ik het boek The Pilgrimage van Paulo Coelho las in november 2021. Ik las het boek omdat het in de kast stond in één van mijn huizen op Gran Canaria. Vanaf toen ben ik op Gran Canaria langere tochten gaan lopen. Het begon met de Camino de Santiago de Gran Canaria, die ik ondertussen 2 keer heb gelopen. Daarna volgde de Fishermens Trail en in Nederland ben ik op dit moment bezig met het lopen van het Nederlands Kustpad (deel 2) en het Pieterpad. Daarover zullen binnenkort ook meer artikelen staan op dit blog.


Mijn voorbereiding op de Camino de Santiago

Eerlijk gezegd ben ik toch bang dat ik te onvoorbereid de Camino ga lopen. Je kunt natuurlijk prima trainen voor de afstanden van de Camino, maar de hoogteverschillen zijn toch lastig om je goed op voor te bereiden in Nederland. Op dit moment ben ik vooral bezig met alles lezen over de route en afstanden van de Camino de Santiago.

Afgelopen weekend was ik naar Luxemburg om daar de Lee Trail te lopen, ook daar zullen binnenkort verslagen van op het blog komen te staan. Daar merkte ik toch dat het lastig is om te trainen voor de fysieke uitdaging van de camino. Doordat ik veel ben gaan lopen in het afgelopen jaar, heb ik toch meer last van mijn voeten van ik zou willen. Ik wil dan ook voor ik ga lopen toch nog even naar de podoloog om voetzooltjes te laten maken, zodat ik zonder pijn de camino kan lopen

Wandelen van de Lee Trail

Welke spullen neem ik mee tijdens de Camino?

Het scheelt dat ik de afgelopen maanden al erg veel tochten gelopen heb, waardoor ik eigenlijk precies weet wat ik mee wil nemen op mijn wandeling. Ik zal gaan wandelen met mijn Osprey Hikelight 32 tas. Voorheen liep ik alles met mijn Hikelight 26, maar ik gok dat dat toch niet genoeg ruimte zal geven, aangezien ik dit keer een slaapzak mee moet nemen.

Ik zal waarschijnlijk alles gaan lopen met dezelfde spullen als ik altijd loop. Ik zal een afritsbroek, yoga legging en korte broek meenemen. Wat ik wel nog wil kopen is een dunnere trainingsbroek, zodat ik ook een fijne broek heb om in te relaxen na het wandelen. Wat ik ook echt nog moet aanschaffen voor het lopen, is een waterzak. Ik wil zeker nog zonder water komen te zitten, dus het meenemen van een waterzak is het makkelijkst.

Waar ik nog niet helemaal zeker over ben, is of ik een wandelboekje ga meenemen tijdens het lopen. Het is een ectra gewicht, waardoor ik twijfel of het slim is. Ik zal sowieso met een wandelapp lopen en de markers volgen. Zal ik het boekje echt nodig hebben?

Welke tijd ga ik de Camino de Santiago lopen?

Omdat de zomer periode erg druk is op de camino, heb ik besloten om in september te gaan lopen. Ik zal vertrekken op 4 september en mijn eerste loopdag zal op 7 september zijn. Ik hoop dan elke dag rond de 30km te gaan lopen en op 10 oktober terug naar Nederland te vliegen.

Het komt erop neer dat ik de hele maand september en de eerste 2 weken van Oktober niet zal werken.

Oefenwandeling voor de camino

Ga ik mijn loopavontuur ook delen?

Jawel, ik ga zoals ik al vaker doe, alles filmen en fotograferen. Ik ga niet van te voren zeggen hoeveel of waar ik ga delen. Het kan zijn dat ik vooral in de stories op Instagram zal updaten, maar het kan ook zijn dat ik liever videos op TikTok maak. Misschien ga ik liever meer schrijven op de blog of juist podcast afleveringen opnemen. Zorg dus dat je me overal volgt zodat je op de hoogte wordt gehouden.

Zou jij gaan lopen?

Ben je nu geinspireerd om ook een tocht te gaan lopen? Of wil je er toch nog meer over lezen? Dan kan je, net als ik, beginnen met het lezen van verschillende boeken over langeafstandswandelingen. Ik heb verschilllende artikelen geschreven over dit onderwerp, je vindt ze hier.

Zou jij ooit een lange afstandswandeling willen doen? Zou je de volle 800km van de Camino willen lopen of zou je kiezen voor de laatste 200km?

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

Het verhaal van een vleesboom
Hoe reis je zo goedkoop mogelijk?
Schildersezel
Weekoverzicht #33: Ik vertrek.. Slovenië
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Beste tips voor roze haar

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?2 Reacties

 1. Jan Slingerland

  Hoi Veerle, Wat een mooi vooruitzicht. Ik ga je verhalen zeker lezen. Waar ga je starten met de tocht? Op Instagram lees ik de verhalen van Anna Visser (anna_in_spanje). Zij is de eigenaresse van herberg Aves de paso, Pendueles. Misschien ga je haar wel ontmoeten. Succes met de voorbereidingen! Groeten van Jan

  Antwoord
 2. Veerlez

  Hi Jan, dankjewel weer voor je fijne reactie. Ik zal starten in St. Jean Pied de Port en loop daarmee de France Route.

  Ik heb meteen Anna opgezocht en ben haar gaan volgen. Helaas ligt haar herberg langs de Camino del Norte route, die ga ik niet lopen. Wie weet ga ik haar in de toekomst tijdens een andere camino tegenkomen. 🙂

  Antwoord

Laat een reactie achter