Hoe werkt het overnachten op de Camino de Santiago

door | dec 16, 2023 | wandelen | 0 Reacties

Hoe werkt het overnachten op de Camino de Santiago

Wanneer je de Camino de Santiago wilt gaan lopen, zal je vast al de vraag hebben gehad ‘waar ga ik dan slapen?’ Het is zeker een vraag die ik mijzelf vaak gesteld heb. Het mooie van de camino is, dat dat juist iets is wat je nooit gaat weten. In ieder geval, dat was grotendeels het geval van mijn camino. In dit artikel lees je alles over het overnachten op de Camino de Santiago.

Hoe hoort het tijdens een camino?

Dat is een hele goeie vraag en het mooie is, daar is geen antwoord op. Er zijn een heleboel mensen die iets vinden van hoe iets moet op een camino, maar het enige echte antwoord is, dat weet alleen jij. Jij bepaalt hoe jij jouw camino loopt. Het kan dus zijn dat je elke nacht een herberg boekt van te voren, misschien slaap je liever in dure hotels? Je kunt privé kamers in casa rurals boeken of juist altijd in slaapzalen slapen. Wat je ook wil, het is vaak wel mogelijk.

Hoe heb ik het gedaan?

Ik merkte dat toen ik net vertrok, ik het vooral belangrijk vond om me over te geven aan de camino en alle controle los te laten. In Nederland ben ik iemand die vaak controle wil vasthouden, dus daar zou ik alles al van te voren hebben geregeld. Nu was het juist mijn uitdaging om dat totaal los te laten en wel te zien hoe alles zou lopen.

Ik vertrok de eerste dag dus vanaf St Jean Pied de Port zonder enige reservering. Ik liep de eerste dag naar Roncesvalles, een etappe die bekent staat als een bedrace.

Je moet echt op tijd vertrekken als je een bed wilt bemachtigen. Je hoort veel horrorverhalen over dat er geen bedden beschikbaar zijn en je door moet lopen. Ik heb geluk gehad tijdens mijn Camino en heb nooit voor een dichte deur gestaan. Er was voor mij altijd een bed beschikbaar wanneer ik dat nodig had.

Ik heb in totaal denk ik voor een week, een dag van te voren gereserveerd. Ze zeggen dat je vanaf Sarria alles moet reserveren omdat het te druk wordt. Dat is gedeeltelijk waar. Wanneer je niet met de vastgestelde etappes mee loopt, is er best nog wel plek als je ergens binnenloopt.

Hoe werkt het in een herberg?

De eerste vraag die je krijgt wanneer je ergens aan komt, is of je gereserveerd hebt. In mijn geval was dat vaak niet het geval. Vervolgens geef je aan met hoeveel mensen je bent en hoor je of er een bed is of niet. Ze vertellen je hoeveel het per nacht kost en je overhandigt je paspoort en je stempelkaart. Je krijgt een stempel in je pelgrimspaspoort en betaald voor je bed. Vervolgens krijg je een rondleiding langs de badkamer, keuken, plek voor je schoenen en stokken en waar je de was kunt doen. Vervolgens krijg je je bed toegewezen. Een enkele keer mag je zelf een bed kiezen. De meeste hostels werken met wegwerp lakens, na een tijdje begin je te verlangen naar echte lakens. Maar hoe langer je loopt, hoe meer je die lakens en dekens begint te wantrouwen vanwege de bed wantsen.

Besloten Podcast: Walk the Camino de Santiago
Wil je meer horen over mijn Camino de Santiago ervaringen? Dat kan. Luister dan naar de besloten podcast. In de besloten podcast vertel ik in 12 afleveringen alles over mijn camino. Van hoogtepunten tot dieptepunten, van romances tot lichamelijke uitdagingen. Je kunt de besloten podcast afleveringen downloaden en op een pagina beluisteren. De besloten podcast kost €15 excl.

Wat doe je als je aankomt in een herberg?

Het eerste wat ik elke dag deed, was mijn bed opmaken. Op die manier wist ik altijd zeker dat mijn bed klaar was als ik die avond na het eten terug kwam. Om mijn bed op te maken, had ik mijn hoofdkussen en slaapzak nodig, dus was ik meestal al halverwege mijn tas.

Dan pakte ik mijn douchespullen en ging ik douchen. Meteen na het douchen was het tijd om de outfit van die dag te wassen. Wanneer de was hing had je tijd om te ontspannen of iets te eten te zoeken in het dorp.

Hoe selecteer je een herberg?

Bij het kiezen van een herberg zijn er verschillende overwegingen. Prijs, beschikbare ruimte en het type bed (stapelbed of eenpersoonsbed) zijn belangrijk. Ik las ook vaak de reviews om te ontdekken hoe gastvrij de mensen waren en of er problemen zijn geweest met bed wantsen.

Soms hangt je keuze af van reserveringsmogelijkheden, want niet alle herbergen accepteren reserveringen. Er zijn verschillende soorten herbergen, waaronder municipale (door de overheid beheerde), privé-herbergen en donativo-herbergen waar je betaalt wat je kunt.

Wil je meer lezen over mijn camino?
Lees dan ook deze artikelen:

Wat maakt een herberg goed?

Een goede herberg biedt voldoende ruimte, comfortabele bedden en frisse lucht. Let vooral op het aantal ramen in de slaapzaal om te zorgen voor voldoende ventilatie. Je wilt ook kijken hoeveel mensen door jouw ruimte moeten lopen voordat ze bij de toiletten komen. Veel afgesloten kamers is meestal een teken voor goede nachtrust.

Wat heb je nodig om in een herberg te slapen?

Om in een herberg te slapen, heb je meestal een slaapzak of lakenzak, oordoppen (belangrijk vanwege het gesnurk van medepelgrims) en slippers voor de doucheruimte nodig.

Conclusie

Wanneer je deze tips volgt en weet wat je kunt verwachten, wordt overnachten op de Camino de Santiago een naadloos onderdeel van je pelgrimstocht. Het kiezen van de juiste herberg, zorgen voor je basisbehoeften en een goede nachtrust dragen allemaal bij aan een succesvolle reis op deze eeuwenoude pelgrimsroute.

Mocht je nog specifieke vragen hebben over het slapen op de Camino de Santiago. Stel ze dan vooral in de comments hieronder, dan kom ik zo snel mogelijk bij je terug!

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

3 IJslandse series op Netflix
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Beste tips voor roze haar
4 beste Nederlandstalige meditatie apps
Wat is de beste microfoon om meditaties mee op te nemen?
Ik ga de Camino de Santiago lopen

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?0 reacties

Laat een reactie achter