Fishermen’s trail Etappe 7: Aljezur – Arrifana

door | jun 28, 2023 | wandelen | 0 Reacties

Mijn ervaringen met het lopen van de Fishermen's trail Etappe 7: Aljezur - Arrifana

Verken de adembenemende schoonheid van de Fishermen’s trail tijdens de zevende etappe van Aljezur naar Arrifana. Deze wandeltocht belooft een onvergetelijke ervaring te bieden, met prachtige landschappen, betoverende stranden en een reeks fascinerende hoogtepunten. Van een betoverende zonsopkomst tot het genot van lunchen met uitzicht op een ooievaarsnest, deze etappe zit vol verrassingen. Lees mee met dit wandelverslag van de Fishermen’s trail Etappe 7: Aljezur – Arrifana.

Dit is het eerste artikel in mijn reeks over de Fishermens trail, maar dan is het natuurlijk wel handig om te weten, wat de fishermens trail nou helemaal is.

Fishermen’s trail

De Fishermen’s trail is een wandelroute gelegen aan de zuid west kust van Portugal, de Algarve. Het is een populaire route die wandelaars de mogelijkheid biedt om te genieten van de spectaculaire natuurlijke schoonheid van de Portugese kustlijn. De trail volgt de paden die vissers in het verleden gebruikten om toegang te krijgen tot de beste visplekken.

De lange afstandswandeling is 226,5 km lang, aan de Portugese kust en onderdeel van de Rota Vicentina. Hij loopt van São Torpes tot Lagos en bestaat uit 13 etappes.

De plannen van mijn Fishermen’s trail

In November en December van 2022 was ik een aantal weken in Portugal. Al langere tijd wist ik dat ik weer een meerdaagse wandeltocht wilde maken. Via een aantal reisvrienden was ik op het plan gekomen om de Fishermen’s trail te gaan lopen. Helaas kon ik met mijn werk niet de volle tocht gaan lopen. Ik wist dat ik wilde gaan lopen, maar ik had geen concrete plannen gemaakt, omdat ik ook een tijdje in Lagos wilde zitten.

Uiteindelijk had ik nog maar een week en heb ik ervoor gekozen om Etappe 7 tot en met 13 te gaan lopen. Die keuze was makkelijk gemaakt omdat Etappe 7 in Aljezur begon en dat makkelijk vanuit Lagos te bereiken was. Ik vertel meer over hoe en waarom ik ben gaan lopen in onderstaande podcast aflevering.

Statistieken Etappe 7: Aljezur – Arrifana

De etappe staat als 17,5k in de boeken, maar ik heb die dag in totaal meer gelopen. Dat komt doordat ik aan het eind van de wandeling nog even naar het strand van Arrifana gelopen ben om even te genieten van mijn voeten in het water. Dat is natuurlijk dé afsluiting van een eerste wandeldag.

Hoogtemeters: 323m
Afdeling: 320m
Geplande kilometers: 17,5k
Gelopen kilometers: 18,3k

Dit was de dag dat ik het beste weer had en dat is ook waarom ik de meeste fotos heb van deze dag. De verslagen van de andere dagen zullen dan ook niet zo uitgebreid zijn als deze dag.

Aljezur – Arrifana – 18,3k

Deze dag begon voor mij met een mooie zonsopkomst bekijken vanaf mijn dakterras in Lagos. Ik stond bewust vroeg op, zodat ik ook nog een uurtje kon werken, voordat ik de bus moest hebben. In de ochtend heb ik bus 79 van Lagos naar Aljezur genomen.

zonsopkomst vanaf mijn balkon in Lagos

Toen ik opstond had ik een mooie zonsopkomst gezien, maar toen ik vertrok waren de wolken opgekomen en was het eigenlijk heel grauw en mistig geworden.

In het centrum van Aljezur stapte ik uit de bus en daar was het eigenlijk al meteen duidelijk waar ik heen moest. Naast het busstation stond een kaart van de route met duidelijke wegaanwijzingen.

Vanaf het dorp was het een stijle klim omhoog over een natte dirt road, maar ik liep wel helemaal tot boven de wolken, wat heel leuk was om te zien. Toen ik eenmaal boven aan de berg was, moest ik een heel stuk lopen langs een weg, wat een behoorlijk lang en saai stuk was. Gelukkig wist ik dit wel al van te voren en kon ik me hier een beetje op instellen. Daarnaast was het natuurlijk het begin van mijn tocht, dus ik wist dat het alleen maar beter kon worden.

Eerste klim bij Aljezur

Toen ik eenmaal bij een klein dorpje kwam, had ik mijn eerste break gehouden. Het was een behoorlijk eentonige tocht geweest tot nu toe, dus het was wel tijd voor even een snack. Terwijl ik op een betonnen blok zat te eten, zag ik twee katten op de rand van een balkon zitten. Dat zijn toch de mooie momenten.

Langs de weg lopen en door een dorpje.

Strand in zicht

Na het dorpje ging de weg meer de begroeiing in en kwam ik eindelijk bij de kust. Ik heb hier echt even een dansje gedaan van blijdschap. Hier deed ik het tenslotte voor.

De kust gevonden tijdens het lopen van de Fishermens trail, Etappe 7: Aljezur - Arrifana

Het begon met een aantal mooie stranden en paden langs de kliff. Vervolgens kwam ik in een klein dorpje, waar ik prima had kunnen stoppen voor lunch, ware het niet dat ik eten bij me had. Ik ging verder met de tocht en liep vanaf het dorp weer een stuk omhoog.

Het leuke is dat geen 5 minuten hetzelfde is. Het ene moment loop je op natte grond, vervolgens is alles weer kurkdroog. Je kunt op harde paden lopen of op zandvlaktes. Niks is hetzelfde.

Mooie gronden die je ziet langs het pad

Ik bleef maar langs mooie aangezichten komen en bleef ongeveer om de 5 minuten staan om weer een reeks foto’s te nemen. Uiteindelijk besloot ik bij een mooie plek even te gaan zitten en lunchen. Op de rots tegenover me zat een ooievaarsnest, waardoor ik wel iets moois had om naar te kijken.

Uitrusten bij de kliffen langs de Fishermens Trail

Een groot deel van de tocht liep over houten vlonders, zodat je ziet op de foto hier links onder. De route is ook goed aangegeven met de groen/blauwe markers.

Meer spectaculaire uitzichten

De route was goed te doen, geen grote stijgingen of afdalingen. Toch voelde de tocht wat eentonig worden toen de route weer het bos in ging. Het lopen naar Arrifana dorp liep niet helemaal langs de kust en meer door een bos. Daardoor voelde het toch saaier.

Het bos in richting Arrifana

Toen ik vlak bij het dorp kwam, moest ik nog behoorlijk omhoog lopen. De grootst stijging van de dag. Toch valt het mee als je vergelijkt wat er later in de route nog op je pad gaat komen. Toen ik eenmaal bij Arrifana was, was ik er ook wel klaar mee. Ik ben meteen naar het strand gelopen, wat nog een behoorlijke afdaling was.

Aangekomen bij Arrifana, langs de weg naar beneden licht het strand

Toch was het het totaal waard om even tussen de surfers te zitten en mijn voeten in het water te stoppen. Ik ben niet gebleven om de zonsondergang te bekijken, daarvoor was ik net iets te hongerig.

Voetjes in de zee en welverdiend avondeten

Bij het hostel hoorde ook een restaurant, wat erg goed uit kwam. Ik nam een burger en iets te drinken en nestelde me rustig op de bank. Terwijl mijn burger kwam, was er buiten een mooie zonsopkomst gaande. Die heb ik stilletjes vanaf de bank bekeken. Algauw kwamen er andere wandelaars bij me zitten. Het hele hostel zat vol met surfers en digital nomads en toch had ik al gauw 2 mede wandelaars gevonden. Een Italiaanse die op dezelfde kamer sliep als ik én dezelfde route liep. En een vlaamse man die de route in tegengestelde richting liep.

Voelbal in de hostelkantine en een selfie in bed

We waren rustig onze ervaringen aan het uitwisselen, toen het opeens vol begon te lopen in het restaurant. Portugal speelde die avond, waardoor het een drukke aangelegenheid was. Na twee voetbalwedstrijden was het tijd om in bed te kruipen. We hadden met zijn 3en besloten om de volgende ochtend vroeg te vertrekken zodat we gedeeltelijk voor de regen uit konden lopen.
Toen ik in bed kroop, bleek dat de onderkant van het bed boven me, vol met spiegels zat. Een grappige maar vreemde aangelegenheid. Het zorgde wel voor leuk foto’s.

Waar slaap en eet je op deze route?

Wat betreft eten kan je natuurlijk in Aljezur makkelijk naar een lunchtentje gaan of nog een boodschapje doen. Maar ook daarna zijn er nog punten waar je wat te eten kunt halen. Wanneer je voor het eerst bij het strand komt, kom je langs een eetgelegenheid. Controleer wel of deze van te voren open is, aangezien hij gesloten was toen ik op december daar langs liep.
Ook halverwege in Praia de Monte Clérigo zijn er ook nog twee restauranten langs het strand. Het is het enige echte dorp langs het strand wat je tegenkomt, dus je zult het wel herkennen.

In Arrifana zit een hostel op loopafstand van het strand en langs de route. Je kunt een kamer boeken bij het Hi Arrifana hostel. Bij het hostel zit ook een restaurant. Anders zijn er bij het strand ook nog een aantal plekken waar je kunt eten.

Samenvatting

De zevende etappe van de Fishermens Trail, van Aljezur naar Arrifana, bood een prachtige wandelervaring. Je kunt makkelijk de ochtendbus naar Aljezur pakken vanaf Lagos. Zodra je bij de kust bent, geniet je van mooie stranden en klifpaden. Na een mooie afwisselende wandeling kan je op het strand van Aljezur nog even de voetjes in het water doen en genieten van een mooie zonsondergang.

Tiktok over deze etappe

@fearlessadventurenl

Dit was de eerste dag van mijn fishermens trail. Ik nam de bus naar Aljezur en liep vanaf daar naar Arrifana. Dit is niet de eerste officiele etappe, maar wel de eerste waar ik makkelijk kon komen. Ik kwam vanaf Lagos en kon een bus pakken. Een fijne dag, een goed begin. #fishermenstrail #hikingadventures #wandeltocht

♬ Original Sounds – New Age Essentials

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het lopen van de Fishermens Trail, laat je vraag dan vooral achter in de comments of stuur me even een berichtje op Instagram of TikTok. Ik help je graag met het vinden van de juiste informatie of deel graag mijn ervaringen met je.

Ben je nu van plan om het pad ook te gaan lopen? Laat het vooral weten!

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

Hoe ik met 2 minuten per dag honderden euro's verdien?
Begin een capsule wardrobe
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Altijd je locatie delen
9 boeken voor een betere money mindset
Geld verdienen met Pinterest

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?0 reacties

Laat een reactie achter