Mijn eerste jaar als nomade

door | apr 1, 2020 | Digital Nomad, Reizen | 0 Reacties

Mijn eerste jaar als nomade

Na een lange periode had ik begin 2019 eindelijk de knoop doorgehakt en de huur van mijn appartement opgezegd. Vanaf 1 april 2019 ging ik als nomade leven. Ondertussen zijn we een jaar verder en heb ik genoten van mijn jaar. Toch is dit ook het jaar waar ik dichtbij een burn-out heb gezeten.

Wat zijn mijn bevindingen na een jaar leven als nomade.

Lees hier het verhaal hoe ik een nomade ben geworden. Mijn laatste terugblik op mijn nomade bestaan was toen ik een half jaar nomade was. Vandaag is het precies een jaar geleden dat mijn avontuur begon. Op 1 april, geen grap.

Statistieken

  • 366 dagen
  • 30 huisdieren om op te passen
  • 38 huizen
  • 54 verschillende bedden
  • 81 nachten in het ouderlijk huis wat terugval basis is. (waarvan een gedeelte als huisoppas en een gedeelte gedwongen door quarantaine, buiten dat zou het terugkomen op 45 nachten)

Mijn ervaringen

Mijn jaar als nomade heb ik op verschillende manieren aangepakt. Daarom ga ik dit stukje opdelen in de eerste maanden in Nederland en rondreizen in het buitenland.

Huizenoppas in Nederland

De eerste maanden was ik nog in Nederland en was ik vooral huisoppas. Hierdoor heb ik op een aantal huizen verspreid in Nederland gepast. De ene week zat ik in de binnenstad van Amsterdam, de andere week zat ik weer in Utrecht. Ik merkte dat ik vooral aanbiedingen in de grote steden kreeg en dat vond ik eigenlijk wel prima, dat was het beste te combineren met mijn werkzaamheden in Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Het nadeel was wel dat er een aantal oppasadresjes voor alleen een weekend was. Dat betekende een hoop gesleept met spullen. Ik nam dan ook vrij snel de beslissing om niet meer plekken aan te nemen waar ik korter dan een week terecht kon. Je leest alles over die beslissing in het artikel ‘Mag je kritisch zijn als nomade

Rondreizen in het buitenland

Mijn eerste twee maanden in het buitenland, was ik in Slovenië. Hier zijn dan ook een aantal van mijn (letterlijke) hoogtepunten als nomade ontstaan. Ik ben hier namelijk gaan skydiven en ik heb Mt. Triglav beklommen.

Triglav beklimmen in Slovenië
Triglav (2.864 m) beklimmen in Slovenië

Mijn tijd in Slovenië is toch wel erg bijzonder geweest. Ik woonde en werkte in Bled bij Altitude Activities. Deze plek bleek als mijn tweede thuisbasis te voelen. Naast de twee maanden in de zomer die ik er spendeerde, ging ik in Oktober terug om er 2 weken te genieten en mijn verjaardag te vieren.

Skydiven in Slovenië
Skydiven in Slovenië

Follow the sun

In oktober, november en december had ik de vrijheid om daadwerkelijk rond te reizen en mijn nomade bestaan uit te proberen. Deze maanden werden duurder dan de voorgaande maanden aangezien ik vooral in hostels zat. Ik had alle vrijheid aangezien ik geen enkel plan had, het enige wat vast stond, was dat ik de warmte op wilde zoeken. Vanuit Slovenië vertrok ik eerst voor een luxe weekend naar Oostenrijk. Vanuit daar vertrok ik naar Kroatië. Toen de zon verdween in Split, ging ik via een korte stop in Nederland naar Malaga. In Malaga ben ik vooral twee weken ziek geweest. Na het ziek zijn vloog ik naar Gran Canaria. Mijn zusje kwam me daar op zoeken en ik werd totaal verliefd op Finca la Isa. Ik besloot de dag dat ik daar vertrok, dat ik daar terug zou komen in het nieuwe jaar. Daarna had ik nog twee weken op Fuerteventura en dat was ook fantastisch. Ik wilde niet weg, maar ging écht terug naar huis voor de feestdagen.

Fuerteventura

Werken in een hostel

Begin januari ging ik weer terug naar Gran Canaria, waar ik ging werken in Finca La Isa. Twee maanden land was ik in het hostel, waar ik het ontbijt, avond eten of de schoonmaak op mij nam. Elke week had ik twee dagen vrij, waardoor ik het eiland kon verkennen. Eind februari vloog ik weer naar huis en ondanks dat ik niet weg wilde, wist ik dat ik nu in Nederland moest zijn. En wat ben ik blij dat ik deze periode thuis ben, dichtbij mijn geliefden.

Uitzicht vanaf Finca La Isa
Dit was twee weken lang mijn uitzicht

Waar heb je het van bekostigd?

Dit is een vraag die ik vaak krijg wanneer ik vertel dat ik een jaar als nomade leef en een gedeelte daarvan rondreis. Eigenlijk heb ik nauwelijks gespaard voor deze onderneming. Ik heb ervoor gezorgd dat mijn huidige vaste lasten laag zijn. Ik heb geen huur in Nederland en ook minder abonnementen.

Over het algemeen zijn mijn lasten mijn reiskosten en mijn boodschappen. Dat komt meestal op een paar honderd euro per maand uit. Wanneer in het buitenland woon, komt daar vaak nog kosten voor een hostel en activiteiten bij. Wanneer ik in het buitenland leef, hou ik rekening met een budget van € 1000 per maand.

Nomade Essentials

Na een jaar als nomade zijn dit mijn essentials!

Noice canceling headphones / Solar Powerbank / Chromebook

Als nomade zijn er een aantal producten waar je echt niet zonder kunt. Een Noice canceling headphone is daar één van! Hoe overleef je alle reizen die je moet maken, al het achtergrond geluid? Zonder noice cancelling is dat veel zwaarder. Verder leef je enorm veel met je telefoon en die raakt wel eens op. Niets is idealer dan een powerbank bij je hebben die zichzelf oplaad met solar. Tuurlijk, het duurt even voor je powerbank via de solar is opgeladen, maar het zelfs als je hem vergeet aan de oplader te hangen, heb je nog wat stroom! Mijn allerbelangrijkste is mijn chromebook. Het is een klein en licht laptopje, waar ik net zo veel mee kan als met mijn normale laptop. Het enige wat ik af en toe mis is mijn num-pad. Verder, ik wil nooit meer anders!

Al met al is mijn eerste jaar als nomade me enorm bevallen. Ik ben op mooie plaatsen terecht gekomem, heb hele fijne huizen gehad en weet dondersgoed hoe ik een plekje eigen moet maken.

Het enige nadeel is dat nu de tijd zo onzeker is, dat ik niet weet hoe het verder gaat. Op dit moment leef ik bij mijn ouders en zit ik daar helemaal op mijn plek.

Pin it

Al een jaar leef ik zonder vast adres, zonder dak boven mijn hoofd. Wat zijn mijn bevindingen na een jaar leven als nomade.

Luister de podcastover hoe ik nomade ben geworden

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

Hoe ik met 2 minuten per dag honderden euro's verdien?
Begin een capsule wardrobe
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Altijd je locatie delen
9 boeken voor een betere money mindset
Geld verdienen met Pinterest

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Weekoverzicht #76: een zonsopkomst en SUP-bord - […] Mijn eerste jaar als nomade […]

Laat een reactie achter