Mijn reis naar IJsland

door | okt 30, 2015 | Reizen | 28 reacties

ijsland

Ik heb geen reisblog en daarmee valt deze post behoorlijk uit de boot, maar ik kon dit niet gewoon voorbij laten gaan. Een maand geleden ben ik terug gekomen uit IJsland en het was GEWELDIG! Ik ben nog steeds niet helemaal geland thuis en het liefst wil ik nog steeds elke dag mijn koffer weer inpakken en terug gaan. In deze post zal ik laten zien welke spots je zou moeten bezoeken als je in IJsland bent. 

 

Ik wist al een tijdje dat ik naar IJsland wilde, maar tot een conctreet plan kwam het maar niet. Tot ik besloot het op mijn 30 dingen lijst te zetten. Maar ik moet zeggen dat het, toen we eenmaal de vlucht geboekt hadden, het best een gepuzzel was om te bedenken wat we gingen doen en welke plekken onze uitvalsbasis zouden worden. Er was vanalles te vinden over IJsland, maar niet precies wat ik zocht. Je hebt natuurlijk genoeg reisgidsjes, maar die vind ik vaak juist weer overdonderend. Ik heb altijd heel veel moeite om tussen al die honderden tips, precies die spectaculaire dingen te halen.

Ik had gehoopt een reisplan te vinden, met foto’s, van wat je allemaal te zien zou krijgen en wat je het beste kon combineren. Ik kreeg veel tips van Marlou en mijn familieleden. Maar ik merkte dat ik deze tips toch moeilijk vond omdat ik ze niet voor kon stellen. Daarnaast was het moeilijk te combineren, want alle tips zaten kriskras over het eiland verspreid. Maar daarop konden we gelukkig, gecombineerd met Airbnb en booking.com een redelijk plan opstellen.

Ik denk dat ik niet de meest optimale trip heb gehad, we hebben een aantal dingen per ongeluk overgeslagen of waren ergens weer te kort. Daarom heb ik hier dan ook mijn eigen tips onder elkaar gezet.

Allereerst wil ik even zeggen dat IJsland echt het mooiste land is waar ik ooit ben geweest. Ik was er in september, waardoor het landschap al in herfstkleuren was gehuld, daardoor waren de kleurencontrasten nog intenser. De mooie blauwe lucht, het heldere water en overal regenbogen. Het weer in IJsland veranderd meerdere malen per dag, het is erg wisselend, maar dat heeft ook wel weer wat. Zelfs met regen en wind is het betoverend. Ik kan alleen maar zeggen; ik ben verliefd geworden op dit eiland.

Als ik deze trip nog een keer zou maken, dan zou ik het volgende schema aanhouden:

 • 2 nachten in Reykjavik
 • 2 nachten in Vik
 • 1 nacht Reykjavik
 • 1/2 nacht(en) Hellnar
 • 1 nacht Keflavik  (ivm vroege terugvlucht)

Auto huren

Wij hebben ervoor gekozen om een auto te huren. Het geeft je een enorme vrijheid, je bent niet afhankelijk van alle tours of bussen. We hebben getwijfeld voor hoelang we de auto zouden huren, want de eerste dagen in Reykjavik heb je eigenlijk geen auto nodig. Maar het is goedkoper om hem  langer te huren en op hetzelfde afhaal als terugbreng punt te hebben, dan om hem korter te huren, maar in de stad te halen. Wij hadden een hele vroege terugvlucht, hierdoor waren we wel afhankelijk van de auto om op tijd te zijn.

Reykjavik

Wij kwamen halverwege de middag aan op Keflavík. Wanneer we onze huurauto meteen hadden meegekregen, hadden we nog wat kunnen rond rijden voor we bij ons Airbnb aankwamen. Helaas hadden we wat gedoe met de creditcard en hebben we er 2 uur over gedaan om onze auto mee te krijgen. Hierdoor hebben we niet echt tijd gehad om de stad te verkennen. Toch hebben we toch wel 1 hotspot weten te verzamelen.

Babalú

Deze tip had ik van Marlou gekregen en we hadden hem bijna overgeslagen, tot we op een avond in Reykjavik liepen en nog moesten eten. Ik was zo blij dat we hier tegen aan liepen en ik herinnerde dat we hier echt naar toe moesten! Dit is een plek die je iedereen aanraadt! Een heerlijke plek met vegan eten en drinken. Daarnaast is het heerlijk kleurrijk ingericht. Deze foto doet er niet helemaal eer aan, dus bekijk even de foto’s op facebook! Je kan hier heerlijk ontspannen zitten lezen of een spelletje spelen. En ga ook zeker even boven kijken! Als ik terug zou gaan, zou ik hier zeker nog een keer naar toe gaan!

Helaas hebben we niet meer hotspots verzameld, maar gelukkig zijn er al genoeg hotspots door anderen gevonden. Kijk hier bijvoorbeeld voor de hotspots van Map of Joy.

Verder zou ik zeggen dat je hoe dan ook naar de leuke dingen straat moet, die eigenlijk laugavegur heet. En ik raad je zeker aan om te gaan zwemmen. Wij zijn wezen zwemmen bij Sundhöllin omdat het dichtbij op de route was bij een museum, maar ik hoor de beste verhalen over Laugardalslaug!

Musea
Wij zijn tijdens ons bezoek naar 2 musea geweest in Reykjavik, namelijk het Hafnarhús en Kjarvalsstaðir. Met een combiticket kan je naar deze 2 musea en nog een derde, maar die ligt iets verder uit de stad. Je kan hier op de site naar de huidige tentoonstellingen kijken. Wij hebben bijzondere knuffelberenkunst gezien en IJslandse landschappen.

Golden Circle
Wanneer je de stad verlaat via weg 1 en vervolgt op weg 36, dan weet je echt niet wat je ziet. Zoveel mooie uitzichten en zoveel verschillende kleuren. Je hebt echt de neiging om de auto overal even langs de kant te zetten om te genieten. Onthou dat je je tijd nodig, want je wil je nergens moeten haasten. De eerste stop van de Golden Circle is Þingvellir.

Þingvellir in een nationaal park waar de scheidingslijn zitten van de continenten. De platen verschuiven elk jaar 1-2 cm verder uit elkaar. Als je denkt dat het imposante uitzichtpunt het is, dan vergis je je. In het park bevinden zich een rivier en nog (minimaal) 2 watervallen. Ga lekker een stukje wandelen en kijk goed om je heen, want alle steenstructuren zijn al zo bijzonder. Ik had hier echt het idee dat ik door Games of Thrones gebied liep.

Na 2 uur wandelen zijn we doorgereden naar Geysir. Het is een, de naam zegt het al, geiser. Hij was al jaren niet actief geweest, maar is toevallig recentelijk nog uitgebartsen. De geiser die wel actief is, is Strokkur. Deze spuit ongeveer om de 6 minuten!


De Gulfoss waterval is een enorm imposante waterval, dit ook onderdeel uitmaakt van de Golden Circle. Wat de waterval zo imposant maakt, is dat hij in een enorme nauwe maar diepe kloof valt. Hierdoor hangt er altijd nevel in de lucht en zie je hier dus ook vaak regenbogen. Het is het zeker waard om bij dit punt zo ver mogelijk naar beneden te lopen om echt op de waterval te komen staan. Wij waren hier aan het eind van de middag, waardoor we in het donker pas in Vík aankwamen. De volgende tip deden wij dus ook later in ons schema, maar is ook prima in de Golden Circle dag in te passen.


Als je nog tijd hebt, dan raad ik aan om de 35 af te rijden naar de Kerid. Wat een imposante krater is dat! Maar mocht je dit niet redden om deze dag, dan kan je dit altijd nog op de terug weg doen.

Vík


Zoals ik al vertelde was het donker toen wij aankwamen in Vík. Hierdoor was het voor ons een grote verrassing toen wij de volgende ochtend een enorme berg naast ons hostel vonden. We besloten in de ochtend even naar boven te lopen om te kijken of er een pad liep en waar dat uitkwam. We hadden niet voorzien dat dat een heerlijke wandeling van bijna 2 uur werd. Maar wat een uitzicht was daarboven! Elke keer dachten we het puntje van de berg te bereiken, maar dan bleken we nog een stuk verder te kunnen. We zijn blijven wandelen tot we bij een behoorlijk steile afgrond kwamen. Wat een uitzicht hadden we daar. We keken uit op Black Beach, wat er behoorlijk imposant uit zag vanaf boven, laat staan vanaf beneden.
Ik had eigenlijk nog uren willen wandelen daarboven, want we kwamen elke keer weer andere dingen tegen. Maar we hadden nog een heel plan voor de middag, dus besloten toch maar weer snel terug naar onze auto beneden bij het hostel te lopen.

Deze tocht langs de 1 was werkelijk waar te bizar mooi. Elke keer weer een ander landschap, enorme bergen of juist een zwart maanlandschap, rustige beekjes of een kleine waterval, werkelijk je kijkt je ogen uit. Omdat wij door onze ochtend wandeling toch wat krap in de tijd zaten, zijn we Kirkjubaerjarklaustur en Skatafel voorbij gereden. Maar voor een volgende keer wil ik daar zeker nog naar toe. Ik heb ze van meerdere mensen aangeraden gekregen. Zorg ook dat je nog even een stop maakt bij Dverghamrar. Deze waterval ligt meteen langs de weg, dus je kan er ook makkelijk even stoppen op de terugweg. Wij zijn deze spot op de heenweg voorbijgereden, want wij hadden een missie die dag en dat was: Jökulsárlón. Dit gletsjermeer is werkelijk waar het mooiste wat ik ooit gezien heb.

Wij hebben wel enorm geluk gehad met het weer tijdens ons bezoek hier, want we zijn echt op de meest zonnige dag hierheen geweest, waardoor alles nog veel mooier was. Wanneer je een grauwe dag hebt, dan is het nog steeds wel imposant, maar wellicht toch iets minder. Dit is echt een plek waar ik het liefst uren zou willen zitten en genieten van het uitzicht en de rust. Soms breekt er een ijsschots af of zie je een zeehond zwemmen. Totale rust.

Zonsondergang en Noorderlicht
Het hangt natuurlijk af van wanneer je in IJsland bent, hoeveel licht je hebt. Wij waren in september en bij ons begon het rond half 8 toch wel donker te worden. Maar als je in juni daar bent, dan heb je eigenlijk nauwelijks donkere momenten. Dan zou je natuurlijk veel meer dingen kunnen bezichtigen, als je de energie hebt. Ik zou willen aanraden om de zonsondergang aan het strand in Vík te bekijken, maar als het niet donker wordt, gaat dat natuurlijk lastig. Wij zijn uiteindelijk in de avond het strand op geweest, zodat we naar de sterren en het Noorderlicht zouden kunnen kijken. Helaas hebben we het niet gezien, maar wel een beetje gefotografeerd. Telt het dan?

De volgende ochtend zijn we nog even langs Black Beach gereden. Het was magisch om op de zwarte steentjes te staan en het witte water schuim er tussen te zien verdwijnen. Ik had hier wel uren naar willen blijven kijken. Maar we stonden onder aan de berg waar we die dag daarvoor hadden gestaan. Van beneden was het nog absurder. Naast dat het een hele steile berg was, bestond hij ook nog eens uit allerlei rare steenvormen.


Je vervolgt je terug weg weer over de 1, je komt dan langs Skogafoss. Een behoorlijk grote waterval die lekker naar beneden dondert.

De Seljalandfoss lijkt wellicht niet zo impasant wanneer je net de Skogafoss hebt gezien en al eerder ook de gulfoss, maar je moet er wel heen, want je kan onder de waterval doorlopen. En blijkbaar kan je ook zwemmen. Als we dit eerder hadden geweten, dan hadden we de Seljalandfoss nooit overgeslagen.

Vlak voordat je bij Reykjavik bent, heb je het dorpje Hveragerdi, dit is onderaan de vulkaan Hengill gelegen. Je schijnt hier een mooie tocht te kunnen lopen en dan nog een warm water bron tegen te komen. Je moet hiervoor door het dorpje heen en dan de weg omhoog volgen. Wij hebben dit helaas niet gedaan. In Hveragerdi is ook een park met warm water bronnetjes, waarin je een ei kan koken. Ondanks dat er in de boekjes staat dat het gratis is, werd er toen wij daar aankwamen toch 250kr voor gevraagd.

Hellnar

Hellnar is een plaatsje op het schiereiland Snaefellsnes. Dit schiereiland is minder populair dan alle voorgaande plaatsen waar we geweest zijn. We kwamen vanuit het noorden, daar hebben we ook een tijdje gezeten, al hebben we daar niet echt tips van, mede doordat ik ziek werd. Wij zijn alleen de middag op dit schiereiland geweest, omdat we ook nog naar de Blue Lagoon wilde. Maar dit eiland is zeker aan te raden, ik had hier nog veel meer mooie plaatsen willen opzoeken.


Maar om de route te vervolgen, Ik zou op de heenweg vanaf de 1 de 47 nemen en langs het fjord rijden. Dit geeft veel mooie uitzichten en laat toch weer een totaal ander beeld van IJsland zien. Op de terugweg kan je altijd nog door de toltunnel heen rijden. Als je tijd hebt voor een mooie omweg, dan moet je ook zeker even langs Hraunfossar & Barnafoss rijden. Hraunfossar is toch wel het tweede mooiste wat we gezien hebben. Een plek waar je uren kan kijken naar de lavawatervallen. De watervallen komen uit de muur, het is een sprookje om naar te kijken. De Barnafoss is een waterval die een paar meter verder ligt.


Bij Bogarnes ga je de 54 op en dan kom je uiteindelijk bij de knooppunten Gerduberg & Raudukulur Eerst kom je langs een enorme stijle rotswand, die ergens lijkt op de steenschotsen die we al zagen bij Black Beach bij Vík, maar ergens lijkt het er ook totaal weer niet op. Wanneer je verder rijdt kom je bij een plek waar je je auto kan parkeren en nog een stuk kan lopen door het gras, mos en de stenen. Het leek wel een landschap voor trollen. Uiteindelijk kwamen we bij een waterval uit. Waar we bij de toeristische spots wel veel andere toeristen zagen, was er hier werkelijk niemand. Het was hier zo rustig en mooi. Na elke stap was het gras weer een andere teint groen of was de heide weer net iets roder.

Als je de 54 vervolgt naar de punt van het schiereiland kom je bij Londrangar. Een uitzichtpunt met een bijzonder gevormde rotsformatie in het water. Om daar te komen ben je Hellnar al voorbij gereden. In Hellnar zit een informatie centrum, waar ook een cafétje zit. Daar heb ik de beste chocolade taart in jaren gegeten. De dame die achter de kassa stond, had alle taarten zelf gemaakt.

Wanneer je het schiereiland weer verlaat en langzaamaan weer richting Keflavik gaat, raad ik je aan om via de 1, 41 en 42 richting Seltún te rijden. Ik ben er zelf niet geweest maar op de foto’s zag het er behoorlijk indrukwekkend uit. Als je dan je weg vervolgt, kom je vanzelf bij de Blue Lagoon uit. Verwen jezelf en kom even heerlijk tot rust in de Blue Lagoon. Het is een duur grapje, maar ach, na zo’n vakantie in IJsland, kan dat er wel even vanaf.

Wil je meer IJsland zien? Bekijk dan ook de verhalen van:
A Beautiful Mess
Angélica
Hei Marlou
Map of Joy
Travellust
Wat zij zegt
What About Her

Ik hoop dat jullie heel erg genoten hebben van dit reisverslag. Ikzelf in ieder geval wel. De dagen dat ik dit schreef, waande ik mij weer even terug in dit mooie land. Ik weet in ieder geval dat ik mijn hart verloren heb aan dit land. Ik zal nooit meer naar Amerika vliegen zonder een tussenstop te maken op IJsland. Het was genieten.

Ben jij al een keer op IJsland geweest? Welke plek zou jij echt willen bezoeken?

Pin it

De mooiste plekken in IJsland, hier tips om je reis in IJsland te plannen

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

Hoe ik met 2 minuten per dag honderden euro's verdien?
Begin een capsule wardrobe
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Altijd je locatie delen
9 boeken voor een betere money mindset
Geld verdienen met Pinterest

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?28 Reacties

 1. gerhildemaakt

  Je hebt me wel zin gegeven om ooit naar IJsland te gaan. Heb al vaker gehoord dat de natuur er zo prachtig is. IJsland komt officieel op mijn lijstje. Die geiser!

  Antwoord
  • Veerlez

   Zeker doen, Het is zo ontzettend mooi en eigenlijk komt dat op de foto’s nog niet eens goed over!

   Antwoord
 2. Angélica

  IJsland <3 <3 <3 Jaaaa zo prachtig! Ik was helaas wel afhankelijk van die tours, omdat ik geen rijbewijs heb (en in je eentje een auto huren is denk ik ook nog peperduur) en heb dus nog minder gezien dan jij! Maar vond het wel heel erg mooi en de moeite waard, zou het zo weer doen! Maar ik ga sowieso nog een keer terug, en dan in de zomer denk ik, om de rest eens een keer te bekijken 🙂 Oh IJsland <3

  Antwoord
  • Veerlez

   Ik denk dat wanneer ik alleen zou gaan, ik ook geen auto zou huren, maar juist met het openbare bussysteem overal heen zou gaan en misschien wel zou gaan liften. Daardoor vallen de kosten natuurlijk iets lager uit.. Al zie je wanneer je met een tour meegaat natuurlijk ook weer hele mooie dingen! Jij bent ook wezen paard rijden toch? Ik was helaas ziek op de dag dat we dat wilden doen, dus dat moet ik zeker nog een andere keer gaan doen! Ik zou waarschijnlijk ook nog een keer terug gaan in de zomer of juist in de winter. Allebei weer een totaal andere ervaring. <3 ik wil zo graag terug! 🙂

   Antwoord
 3. Laura

  Wauw wat gaaf! Ziet er echt super mooi uit. Ik wil zo graag een keer naar Ijsland.

  Antwoord
  • Veerlez

   Zeker doen! Het is adembenemend!

   Antwoord
 4. anouk

  Ijsland staat op dit moment op nummer 1 om naar toe te gaan maar geen geld. Prachtige foto’s, zo jaloersmakend haha.

  Antwoord
 5. iliveformydreams.com

  Wauw, super gaaf zeg! Zou het wel eens willen zien na dit foto blogje, hoewel normaal Ijsland niet echt op mijn reislijst zou belanden. Gaaf ook hoor die krater <3

  Antwoord
  • Veerlez

   Wat zijn plaatsen die je wel op je reislijst hebt staan? Ik wil echt iedereen fan maken van IJsland haha

   Antwoord
 6. Linda

  Klinkt als een heerlijk rondje IJsland 🙂

  Antwoord
 7. Dina

  Ooooooh geweldig! Die foto’s! Ik wilde ook altijd heel graag naar Ijsland, maar het is er tot nu toe nog niet van gekomen.

  Antwoord
  • Veerlez

   Het is echt geweldig, wellicht moet je maar snel gaan, want zodra de baby er is, duurt het waarschijnlijk wel even voor je zal gaan 😉

   Antwoord
 8. Hilde

  Jeetje.. wauw..wat ontiegelijk mooi is IJsland!!

  Antwoord
 9. Mariette

  Vorige week teruggekomen van een vakantie op IJsland. Zo geweldig mooi, IK WIL TERUG!!!!

  Antwoord
  • Veerlez

   Ik ook! Zullen we gewoon nu weer gaan? 🙂

   Antwoord
 10. rachelkromdijk

  wauw hier hou ik van zo schitterend, goed weekend en geniet ervan

  Antwoord
 11. Lisa

  Nu ik dit zie wil ik echt naar IJsland!

  Antwoord
  • Veerlez

   Gewoon gaan! Je zal er van genieten!

   Antwoord
 12. Jolijn

  Wowww, zo gaaf! Ik ga in 1 of 2 jaar naar Ijsland (nu sparen, haha), dus deze post is heerlijk om even mijn hart aan op te halen. Wat een geweldige plek!

  Antwoord
  • Veerlez

   Het is zeker het sparen en het wachten waard! Ik kan niet wachten tot je gaat, want je komt ongetwijfeld met schitterende foto’s thuis!

   Antwoord
 13. Sophie

  Oh wauwie zeg! Nu kan ik echt niet meer wachten om naar IJsland te gaan!

  Antwoord
  • Veerlez

   Ja IJsland is echt fantastisch! 🙂 Ik hoop dat je daarvoor wordt ingeloot!

   Antwoord
  • Caro

   thanks voor de leuke link !

   Antwoord
 14. Michelle Verdienen

  Ik hou van IJsland. Een ondergewaardeerd land. Iedereen denkt dat er niks is en dat het alleen maar koud is. Deze foto’s bewijzen wel iets anders!

  Antwoord
  • Veerlez

   Zeker en moet je nagaan dat ik er off season was! In juni tot en met augustus kan het ook nog veel warmer zijn!

   Antwoord
 15. Sam

  Haha, die GIF bij de uitbarstende Geysir deed me lachen :-p !

  Antwoord
 16. Sam

  Wat een prachtig land, he! Blijft één van m’n favorieten 🙂

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Fijne liedjes - […] mijn IJsland posts kan er natuurlijk geen IJsland bandje missen in deze lijst. Het grappige is dat mijn moeder…
 2. IJsland in fotos - […] gedachten weer even af naar de heerlijke omgeving, stilte en rust. Ik heb eerder al geschreven over het reisschema…
 3. The best of 2015 - […] vakantie: IJsland, zonder […]
 4. Tag: Been there, done that - […] denk dat de meeste mensen dit wel van mij weten. Ik wil natuurlijk het allerliefste terug naar IJsland. Ik…
 5. Veerlez reist - […] post over. Maar het laatste jaar heb ik het aardig te pakken gehad. Ik ging naar Valencia, Oslo en IJsland.…
 6. November maandoverzicht - […] foto was een reactie op de foto van vorig jaar. Wel anders, maar hetzelfde beeld. Het is daar zo…

Laat een reactie achter