IJsland 2016

door | jan 11, 2017 | Reizen | 8 reacties

Het is alweer 2 maanden geleden dat ik in Reykjavik rondliep. Vanaf het moment dat ik in 2015 voet op het eiland zette, wist ik dat ik terug zou gaan naar IJsland. November 2016 was het zover, ik ging terug. Hier lees je wat ik allemaal gedaan heb tijdens mijn verblijf. Ga je mee naar IJsland?

IJsland

Ik had tickets geboekt via Wowair om een week in IJsland te zijn. Ik kwam aan op donderdagmiddag en ik vloog een week later weer weg op donderdagochtend. Via Booking had ik een bed geboekt in een 6 persoons kamer in het Hlemmur Square Hostel. Het hostel is iets verder lopen dan andere hostels, zoals Loft of KEX, maar daardoor is het ook net iets goedkoper. Daarnaast is het een prima afstand om te lopen.

Paardrijden

Mijn reisje naar IJsland is tot stand gekomen doordat ik met Marlou en Lynn over paardrijden in IJsland sprak. Vorig jaar stond dat op de planning, maar was ik helaas ziek. Dit jaar moest en zou ik dus gaan paardrijden. Er zijn allerlei verschillende touroperators die dit aanbieden, er zijn ook verschillende niveaus, dus zoek voor jezelf uit wat het handigst is. Ik kan je vertellen dat het fantastisch is om door de IJslandse landschappen te rijden. Het is wel heel koud, dus ik raad aan dat je zo een lelijke suit aantrekt.

Airwaves

Airwaves festival is een festival wat verspreid over de hele stad plaats vindt. De festivalkern zit in Harpa, het muziekgebouw. Dat is de plek waar je je bandje ophaalt, waar je tickets kan halen voor de exclusieve shows. Je hebt een paar exclusieve shows, waar je naast je Airwaves bandje nog een ticket voor moet halen of kopen. Afgelopen jaren waren dat shows van PJ Harvey en Björk. Je bandje geeft je toegang tot het normale programma. Ik heb met mijn bandje bijvoorbeeld shows van Of Monsters and Man gezien in Nasa, Árstidir in Fríkirkjan, Máni Orrason in Reykjavík Art Museum en Puffin Island in Harpa Kaldalón. Maar naast de officiële Airwaves shows, is er ook nog het off venue programma. Het off venue programma is de hele dag door, verspreid door de stad. Dit programma staat ook gewoon in de Airwaves app genoemd, je kan dus van te voren ook een goede planning maken. Mijn hoogtepunten van het off venue programma waren Steinar in American Bar, Glowie in Verbúd 11 Lobster & Stuff, Owls of the Swamp & CeaseTone in Loft.

Ik had mijn Airwaves kaartje last minute gekocht via Ticketswap, waardoor ik er maar 125 euro voor betaald heb. Ik vond het toch wat spannend om naar Reykjavik te gaan, tijdens het Airwaves festival zonder ticket. Ik kon me niet echt indenken wat het off venue programma zou zijn. Nu ik weet hoe het in zijn werk gaat, zou ik volgend jaar geen ticket meer kopen. Met het off venue programma kan je eigenlijk ook alles zien wat je wilt zien. Bijna elke band die tijdens het officiële programma speelt, speelt ook off venue. Of Monsters and Man zou als één van de weinige alleen een officiële show spelen en tijdens het festival werd er, via de app, bekend gemaakt dat ze alsnog een show zouden spelen.

Wandelen rondom Reykjavik

Wanneer je een hele week in Reykjavik zit, terwijl je het idee hebt om vooral de natuur in te gaan, dan komt het stadse op een gegeven moment op je af. Daar had ik in ieder geval nogal last van. Toen ik een dag niks gepland had, heb ik in mijn hostel gevraagd wat een plek is waar je kan gaan wandelen, wat wel in de buurt van Reykjavik is. Ik kreeg de tip om met bus 1 naar Fjordur te gaan. Daar waren lavavelden waar je kon rondlopen. Ik zou willen dat ik foto’s heb gemaakt van hoe mooi het daar was, maar mijn telefoon viel helaas uit door de kou. Toch hoop ik dat je met deze foto nog een klein beetje een beeld hebt van hoe mooi het daar is.

Toen ik in de bus terug zat vanaf Fjordur, toen kwam ik langs de plaats waar ik vorig jaar via Airbnb heb geslapen. Dat huis zat vlakbij een strandje waar we vorig jaar een hele mooie zonsondergang foto hebben gemaakt. De zon begon op het moment dat ik daar vlakbij was, te schijnen. Dus ik besloot uit te stappen en daar weer heen te lopen. Ik zat toen in bus 1 en ik stapte uit op de Hringabraut. Ik gok dat het de halte Háskóli Íslands is. Ik ben toen naar Ægisíða gelopen en heb daar langs het strand gelopen.

Dagtours

Ik heb een aantal dagtours gedaan. Ik durfde het niet aan om in mijn eentje een auto te huren en rond te rijden, dus besloot ik de dagtours te doen. Het was nogal een puzzel om te kijken welke tour ik wanneer zou gaan doen, omdat niet elke plek dagelijks te bezoeken is. Zo gaan de tours naar Jokulsarlon & Snaefellsnes op specifieke dagen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal verschillende tour operators. Grayline en Reykjavik Excursions zijn de touroperators die je het meeste ziet rijden. Ze hebben grote tourbussen en hebben ook een pick up service van en naar de airport.

Golden Circle

Ik heb mijn dagtrip naar de Golden Circle met Grayline gedaan. Je zit dan met een hele grote groep in een touringcar en je reisschema staat per minuut vast. Ik heb hier bewust voor gekozen omdat dit de goedkoopste manier was. Ik denk dat wanneer je voor een kleinere tour gaat, je toch ook andere stops maakt. Het is het proberen waard als ik de volgende keer terug ben.

Þingvellir, links in november 2016, rechts in september 2015

Ik heb hier de foto’s die ik vorig jaar maakte naast de foto’s van dit jaar gezet. Zodat je ziet wat een verschil in weer het kan zijn. Toch heeft het allebei zijn charme. Het grauwe en regenachtige weer in november maakt het allemaal veel mysterieuzer dan het blauwe en kleurrijke aanzicht van vorig jaar.

Geysir, links in november 2016, rechts in september 2015

Gulfoss, links in november 2016, rechts in september 2015

Het nadeel van Gulfoss bezoeken in november is dat het pad is afgesloten, stonden we vorig jaar nog praktisch boven de waterval, mochten we er dit keer niet in de buurt komen. Normaal is het in november nog grauwer weer. Door de kou en mogelijke ijsvorming is het dan niet veilig om zo ver door te lopen. Dat is dus een voordeel als je in de zomer of nét daarna gaat, dan mag e daar nog wel komen. Dat levert overigens ook mooie plaatjes op.

Snaefellsnes

Met Reykjavik Excusions ben ik mee geweest op de tour Wonders of Snaefellsnes. We waren met een kleine groep, een man of 17 en we hebben een behoorlijk aantal stops gemaakt. Allerlei indrukwekkende kliffen, mooie kerkjes en een krater.

Londrangar, links in november 2016, rechts in september 2015

Jökulsárlón

Mijn dagtour naar Jökulsárlón was toch de meest geslaagde. Deze had ik al ver vooruit geboekt, vanuit huis. Terwijl ik de andere tours allemaal een dag van te voren had geboekt. Ik ging mee naar Gateway to Iceland, een touroperator die zich specialiseert in kleine groepsreizen. En dit is mij erg bevallen. We waren deze dag met 15 mensen. We hebben een behoorlijk aantal tussenstops gemaakt, ook stops die niet gepland waren. Onze driver zette af en toe het busje even aan de kant omdat de zon net mooi scheen of omdat hij toch iets wilde laten zien. De tour ging natuurlijk om Jökulsárlón, maar we hebben ook even bij Vík rondgelopen.

Na het bezoek aan Jökulsárlón kan je eigenlijk al niet meer veel, omdat het vroeg donker word en je ver moet rijden. Maar onze chauffeur is nog even langs de Skogafoss gereden, die helaas niet verlicht was, waar we uiteindelijk niks konden zien. Daarna zijn we ook nog naar de Seljalandfoss gereden, die gelukkig wel uitgelicht was. Onze chauffeur genoot overduidelijk ook van zijn tocht en wilde daar, net als wij, zoveel mogelijk uithalen. Dat is iets wat je overduidelijk wilt hebben als je zo’n dure tour boekt.

Jökulsárlón, links in november 2016, rechts in september 2015

 

Dat was wat ik dit jaar in IJsland gedaan heb. Het liefst zou ik volgend jaar weer tijdens Airwaves festival terug gaan, maar dit keer geen ticket kopen. Volgend jaar zou ik weer willen gaan zwemmen, wat meer watervallen zien en natuurlijk ein-de-lijk het Noorderlicht zien. Want doordat het wat grauw weer was, was het noorderlicht ook niet zichtbaar. Alle avondtours werden de hele week afgezegd, zo jammer. Dus ik moet hoe dan ook nog een keer naar IJsland.

Zou jij (nog een keer) naar IJsland willen?

Pin it

De mooiste plekken in IJsland, hier tips om je reis in IJsland te plannen

Deze post bevat een affiliatelink.

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

Hoe ik met 2 minuten per dag honderden euro's verdien?
Het verhaal van een vleesboom
6 manieren om nu geld te verdienen
Begin een capsule wardrobe
15x gekke feitjes
Extra geld verdienen via internet

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?8 Reacties

 1. Dina

  Oh echt prachtig dit! Wat heb je ook leuke en verschillende dingen gedaan. Ijsland staat al jaren op mijn lijstje van landen waar ik graag naartoe zou willen (hallo natuur!).

  Antwoord
  • Veerlez

   Het blijft echt zo genieten dit, ik wil echt iedereen motiveren om naar dit land toe te gaan, het is zo extreem mooi! 🙂

   Antwoord
 2. Sandra

  In één woord: geweldig! IJsland lijkt mij zó ontzettend tof! Dit land staat zeker hoog op mijn lijstje. Nu ik jouw foto’s en verhalen lees krijg ik echt de kriebels. Ik wil ook!

  Antwoord
  • Veerlez

   Ik vind het zo leuk dat mijn foto’s en verhalen mensen inspireren om ook IJsland op hun lijstje te zetten! Laat je het me weten als je ooit gaat 🙂

   Antwoord
 3. Maris

  Jökulsárlón ziet er adembenemend mooi uit, daar wil ik de volgende keer zeker ook heen! Bedankt voor de inspiratie.

  Antwoord
  • Veerlez

   Zeker naar toe gaan de volgende keer! Jökulsárlón staat bij mij op de lijst met mooiste dingen die ik ooit heb gezien!

   Antwoord
 4. iliveformydreams.com

  Oh wauw. Oh wauw, zeg ik telkens weer bij deze mooie foto’s! Lijkt me fijn<3

  Antwoord
  • Veerlez

   Het blijft fantastisch, ik geloof dat ik elke keer weer zal zeggen dat IJsland een land is waar ik oneindig vaak heen wil!

   Antwoord

Laat een reactie achter