7 dingen om rekening mee te houden om een hostel te kiezen

door | dec 10, 2019 | Reizen | 2 reacties

Boek jij wel eens een hostel? Hier is een lijstje met 7 dingen waar je rekening mee moet houden als je een hostel gaat kiezen! Er zit een kleine checklist bij én je krijgt nog een aantal extra tips! #hostel #hostellife #budgetreizen #reizen

Ondertussen heb ik in aardig wat hostels gezeten en weet ik waar ik op moet letten om het juiste hostel te kiezen. Elk hostel heeft zijn eigen plus- en minpunten, het gaat erom dat je herkent welke punten voor jou het beste werken. Hier leg ik je huis waar je op moet letten wanneer je een hostel gaat kiezen.

Voor dat ik je alle ins en outs ga vertellen over het kiezen van een hostel, moeten we eerst vast stellen of het overnachten in hostels, wel past in jouw manier van reizen. Lees gauw het artikel over jouw manier van reizen om te kijken of dit wel bij jou past!

Prijs

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om op de prijs te letten wanneer je een hostel gaat kiezen. De prijs hangt natuurlijk ook af van wat voor een soort kamer je gaat kiezen. Op Hostelworld zal je altijd de prijs zien van de goedkoopste kamer die ze hebben. Wanneer je net als ik, altijd kiest voor de grootste en daarmee goedkoopste kamer, kan je deze prijzen van Hostelworld goed aanhouden als richtlijn. Meestal zegt de prijs van de goedkoopste kamer wel iets over de rest van de prijzen die ze aanhouden.

Als je hebt gekozen voor een specifiek hostel, dan kan je het beste nog even kijken of je goedkoper kunt boeken via Booking, Hostelworld of direct via het hostel zelf. Soms krijg je 10 procent korting als je direct bij het hostel boekt, sommige hostels hebben weer juist bij Booking een kortingsdeal!

Rating

Ondanks dat de rating niet alles zegt, is het wel heel erg belangrijk. Eerlijk gezegd boek ik alleen hostels die een 9+ rating hebben. Wanneer je op rating selecteert, weet je zeker dat je een goed hostel gaat vinden. Hoe het gros van de reizigers hun hostel uitkiest, is door te selecteren op rating en dan het goedkoopste hostel te kiezen.

Keuken

Wanneer ik mijn eerste selectie op prijs en rating heb gemaakt, dan ga ik kijken naar welke faciliteiten het hostel heeft. Ik vind het wel belangrijk dat een hostel een grote keuken heeft, bij voorkeur met een oven. Een oven is meestal moeilijk te vinden, maar als ik een oven zie, is de kans groot dat ik dat hostel boek.

Common room

zwembad in het hostel

Wat ik belangrijker vind dan de oven, is de gemeenschappelijke ruimte. Wanneer een hostel geen goede gemeenschappelijke ruimte heeft, zal het ook niet erg sociaal zijn. Ik kom in een hostel om anderen te ontmoeten, dus ik zoek altijd of het hostel een grote tafel of bank heeft.

Als een hostel een extra common room heeft, zoals een dakterras of zwembad, is dat altijd een plus!

Activiteiten of maaltijden

Iets wat ook uitnodigd tot sociale interactie, zijn de activiteiten of maaltijden die hostels organiseren. Zo organiseerde Hostel One in Budapest elke dag een activiteit en hadden ze elke avond gratis eten. Hostel Mostel in Sofia had elke dag gratis ontbijt en diner, waardoor je makkelijk andere reizigers kon ontmoeten om de rest van de dag mee te spenderen.

Reviews

Wanneer je op je eigen gevoel het beste hostel hebt gekozen, is het tijd om de reviews te lezen. Ik let er altijd op wat mensen zeggen over geluid, overlast of hoe schoon het is. In hostelworld zie je ook de leeftijdsgroep waar iemand in zit die de review achter laat, mensen tussen de 41-50 laten meestal zeer kritische reviews achter, deze geloof ik dus niet altijd. Laat je leiden door je eigen gevoel, maar hou de reviews wel in je eigen hoofd.

Welk bed kies je?

Een hostel bed kiezen

Mijn ervaring is dat veel hostels ook female dorms aan bieden, deze kamers zullen over het algemeen iets duurder zijn, maar ook iets rustiger. Ik zou niet willen zeggen dat vrouwen niet snurken, maar ik durf wel te zeggen dat het een ander soort snurk is.

Meestal kies ik voor de grootste hostel kamers, omdat dit het goedkoopste is. Laatst zat ik in een hostel, waar ik de 8 persoons kamer had geboekt, waar we maar met 2 personen in sliepen. Die nacht waren zowel de 4 als de 6 persoonskamer volgeboekt. Dat je de grootste dorm boekt, hoeft niet automatisch te zeggen dat je een drukke kamer hebt. De bedden kunnen soms ook met gordijntjes zijn uitgerust, wat al een betere nachtrust kan verzorgen. Ikzelf maak altijd gordijntjes met mijn sjaal en handdoeken, zoals je op de foto kan zien!

Checklist voor een hostel kiezen

 • Zijn er lockers?
 • Moet je zelf een slot meenemen voor je locker?
 • Heeft je bed gordijnen?
 • Hoe hoog zijn de stapelbedden en hoe zien de trappen eruit?
 • Krijg je een handdoek?
 • Is er ontbijt of diner inclusief?
 • Hoe ziet de keuken eruit?
 • Is er een goede routebeschrijving?
 • Wat zijn de reviews?
 • Moet ik cash betalen bij check in?

Tips voor een fijn verblijf in een hostel

 • Neem een sjaal en handdoek mee zodat je je eigen ‘cave’ kan maken van je stapelbed
 • Gebruik een totebag om spullen aan je bed te hangen, als je het bovenbed hebt van het stapelbed.
 • Zorg dat je een splitter hebt voor het stopcontact, zodat je altijd meerdere stekkers tegelijk kan inpluggen. Vaak heb je namelijk ook een nachtlampje wat je wilt kunnen gebruiken, terwijl je ook je telefoon wilt opladen.
 • Neem een slaapmasker en oordoppen mee
 • Draag slippers in de douche

Boek jij vaker een hostel? Wat zijn de dingen waar jij dan rekening mee houdt?

Pin it

Boek jij wel eens een hostel? Hier is een lijstje met 7 dingen waar je rekening mee moet houden als je een hostel gaat kiezen! Er zit een kleine checklist bij én je krijgt nog een aantal extra tips!

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

Hoe ik met 2 minuten per dag honderden euro's verdien?
4x lekkere wegkijk films
Begin een capsule wardrobe
6 manieren om nu geld te verdienen
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Hergebruik je eten!

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?2 Reacties

 1. liesbeth

  Dat er warm water uit de douche komt, was van mij toch de grootste eis in Peru en Bolivia 🙂 dat checkte ik ook echt eerst eer ik er een kamer nam.

  Antwoord
  • Veerlez

   Herkenbaar, ik vertelde gister nog aan iemand in het hostel waar ik nu ben, dat ik in dit hostel 2 keer warm en 2 keer koud heb gedoucht. Meestal lees je wel in de reviews als de douche koud is!
   Maar het is inderdaad enorm belangrijk, je kan zo verlangen naar een warme douche! Ik was vooral gisteren na het hardlopen erg blij met een warme douche hier!

   Antwoord

Laat een reactie achter