Hoe reis je zo goedkoop mogelijk?

door | dec 13, 2018 | Reizen | 0 Reacties

Ik ben vaak op reis geweest in de afgelopen jaren en altijd krijg ik de vraag: Veerle, hoe doe je dat toch? Kost het je niet klauwen met geld om constant onderweg te zijn? Daarom leek het me een mooi moment om eens te vertellen hoe ik zo goedkoop mogelijk reis en waaraan je dan moet denken. Lees je mee met hoe reis je zo goedkoop mogelijk?

Hoe zorg ik dat reizen goedkoper is dan in Nederland wonen?

Wanneer je lange tijd op reis gaat, wil je eigenlijk dat het reizen goedkoper is dan wanneer je gewoon in Nederland zou wonen. Dit kan je doen door je vaste lasten zo laag mogelijk te houden en heel bewust te reizen. Er zijn verschillende plaatsen waar het écht heel betaalbaar is en waar je dus makkelijk kan besparen. Dus conclusie:

 • Vaste lasten thuis zoveel mogelijk beperken
 • Naar goedkope landen gaan

Hoe beperk je je vaste lasten?

Je hebt eigenlijk vrij weinig nodig wanneer je langere tijd op reis gaat. Begin eerst eens te kijken naar hoeveel abonnementen je hebt. Denk daaraan aan je telefoonabonnement, televisie, internet, activiteiten, sportclubs etc. Welke abonnementen heb je niet nodig als je een lange tijd weg bent? En heb je de abonnementen echt nodig? Het kan zijn dat je een heel groot telefoonabonnement hebt waar je makkelijk op zou kunnen besparen. Ik heb al jaren sim only abonnementen en betaal daardoor vrij weinig per maand hiervoor.

Het is niet voor iedereen mogelijk of handig om zijn huis op te zeggen. Wanneer het mogelijk is om een onderhuurder te nemen, dan is dat een fijne oplossing. Let er wel op dat je alle kosten doorberekend die je verhuurt. Ik vergeet bijvoorbeeld elk jaar weer om de internet kosten door te berekenen.

Welke abonnementen heb ik opgezegd en welke abonnementen heb ik nog?

Eerst heb ik een overzicht gemaakt van alle abonnementen die ik heb. Hoe vaak gebruik ik deze abonnementen en wat leveren ze me op? Vervolgens ben ik gaan kijken naar welke ik makkelijk zou kunnen opzeggen en of ik kosten kon verlagen.

Opgezegd:

 • Museumjaarkaart
 • Tijdschrift
 • Goede doelen

Wanneer ik minder in Nederland ben, heeft het geen nut om een museumjaarkaart aan te houden. Ook tijdschriften lees ik niet meer. Goede doelen zou ik wel nog willen steunen, maar liever wanneer ik het zelf iets breder heb.

Aangehouden:

 • ANWB
 • Woningnet
 • Verzekeringen
 • Netflix
 • Spotify

Netfilx en Spotify blijf je ook onderweg nog genoeg gebruiken, het stond dus vast dat deze abonnementen bleven. Daarnaast hebben we deze abonnementen met het gezin en daarmee valt het mee om hoeveel geld het gaat. Verzekeringen blijf je ook nodig hebben wanneer je onderweg bent. Een inboedelverzekering is iets minder nuttig, maar aangezien ik één groot pakket heb voor mijn verzekeringen, vond ik het niet nodig om hem op te zeggen. De ANWB was een twijfel geval, maar aangezien je jaren opbouwt en ik vaak genoeg nog in de auto zit in Nederland. Leek het me toch handig om aan te houden, daarnaast heb ik ook Europa dekking. Ook Woningnet is een fijne om achter de hand te houden, voor wanneer ik terug kom in Nederland en een woning zou willen.

Verlaagd:

 • Bibliotheek abonnement
 • Telefoon abonnement

Ik vind het fijn om wel boeken te kunnen lezen wanneer ik op reis ben. Dit kan makkelijk met mijn bibliotheek abonnement. Ik ben al jaren fan van mijn bibliotheekabonnement en ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om deze op te zeggen. Wel kon ik een kleiner abonnement nemen. Dus zoek ook goed uit welke abonnementen je kan verlagen.

Hoe ga je goedkoop op reis?

   • Wees flexibel in waar je heen gaat
   • Heb flexibele reisdata

Het beste is om een reis te plannen wanneer je nog niet helemaal weet waar je heen wilt, maar wel een richting hebt. Je kan dan makkelijk via Skyscanner, Google Flights of Kiwi een vlucht zoeken.

Mijn favoriet is Kiwi, je kan verschillende airports kiezen waarvan je vandaan zou willen vertrekken en je kan selecteren dat je naar specifieke landen wilt vliegen of naar overal. Ik gebruik de overal functie vaak wanneer ik ga bedenken waar ik heen wil.
Wanneer ik weet dat ik naar Kroatie wil vliegen, dan kijk ik niet alleen naar Kroatië, maar ook naar de omliggende landen. Wellicht is het veel goedkoper om naar Slovenië, Bosnië of Montenegro te vliegen. Ik hou ook altijd rekening met vliegen vanaf Brussel. Wanneer ik een vlucht vanaf Brussel zie, dan kijk ik of deze te combineren is met een Flixbus ritje, dit is tot nog toe niet het geval geweest, maar wie weet in de toekomst.

Hoe hou je het goedkoop op reis?

Wanneer je op reis gaat, kan je op verschillende dingen besparen. Namelijk:

 • Overnachten
 • Activiteiten
 • Eten

Overnachten

Ik slaap het liefst in hostels, naast dat het goedkoop is, is het ook een perfecte manier om de stad te leren kennen. Daarnaast weet de staf in het hostel ook precies wat je wel en niet moet doen in een stad. Dat kan je behoorlijk wat geld besparen. Wanneer ik bijvoorbeeld niet naar de staf had geluisterd, was ik in Bled waarschijnlijk wel naar het kasteel gegaan. Dit kan je dus best wat geld besparen.

Ik zoek meestal een hostel uit op Hostelworld. Daarbij kijk ik naar de locatie, de rating en de prijs. Wanneer ik een hostel heb uitgekozen, kijk ik of het hostel het goedkoopst is via Booking, Hostelworld of om direct via het hostel te boeken. Het is voor hostels namelijk fijner als je direct boekt, aangezien ze dan niks hoeven af te dragen aan Booking of Hostelworld. Ik zou dit wel alleen in het laagseizoen doen, aangezien in het hoogseizoen de hostels de garantie van betaling ook wel fijn vinden. Wanneer je direct boekt en je komt niet opdagen, dan kunnen ze het niet op je verhalen.

Wanneer je via Booking boekt, zijn er vaak ook nog wel manieren om korting te hebben. Wanneer je bijvoorbeeld via mijn link boekt, krijg je 15 euro korting. Soms zijn er nog andere acties, wanneer je een boeking doet van 120 euro, krijg je 40 euro cashback. Dat had ik laatst toen ik naar Lissabon ging, ideaal! Zorg dus dat je altijd even rondkijkt wat voor een kortingscodes er in omloop zijn.

Wanneer je leuke mensen op reis ontmoet, zou je ook samen een kamer kunnen nemen. Dat is vaak ook veel goedkoper. Ik ken genoeg mensen die leuke groepjes in een hostel ontmoeten en vervolgens een appartement nemen om op de kosten te besparen. Dit heb ik vorig jaar in Faro ook nog gedaan!

Activiteiten

Sommige mensen kiezen er voor om op reis heel veel activiteiten te doen en anderen proberen zo min mogelijk georganiseerds te doen. Ik vind het altijd fijn om op reis een aantal georganiseerde tours te doen en verder mezelf te vermaken. Ik kies dus heel bewust in welke plaatsen ik betaalde activiteiten ga doen. Afgelopen jaar heb ik tijdens mijn reis ervoor gekozen om twee keer te gaan canyoning. Een duur geintje, maar het was het zeker waard om in een canyon te klimmen, abseilen en van watervallen te springen. Ik had het geluk dat ik de tweede keer gratis kreeg omdat ik jarig was en omdat ik had geregeld dat de hele groep deze activiteit ging doen. Dat is sowieso wel een slimme tip, wanneer je met een grote groep een activiteit wilt doen, dan kan je kijken of je korting kan regelen. Doordat wij met 16 man deze activiteit gingen doen, kregen we allemaal 15 euro korting. Ideaal!

Ik heb zowel in Montenegro als Bulgarije een hele mooie dagtocht gedaan, ik had online al wat ervaringen ervan gevonden (en had die in Bulgarije zelf al een keer gedaan) en wist dat ik dit echt moest gaan doen. Vooral de dagtocht naar de Seven Rila Lakes in Bulgarije werd een highlight van mijn trip. Maar ik weet ook dat er genoeg budget mogelijkheden zijn om soortgelijke tochten te doen. In Sofia heb je bijvoorbeeld de Free Hiking tour, waar je met een gids naar een waterval toeloopt. Deze tocht heb ik in 2017 al twee keer gelopen, maar is zeker een aanrader. In Kotor heb je de city wall waar je entree voor moet betalen, maar er zijn ook andere routes die je gratis naar de city wall leiden.

Het is vooral belangrijk dat je van te voren weet, waar je geld voor zou willen betalen en welke dingen er gratis te doen zijn. In het hostel kunnen ze je ook altijd nog activiteiten aanraden. Vooral Pinterest is een goede manier om leuke activiteiten te vinden. Ik heb hier een Pinterest account volledig gericht op reizen.

Eten

Wanneer ik mijn hostels uitzoek, kijk ik ook altijd wat de faciliteiten in de keuken zijn en of er eten wordt aangeboden. Ik ken een aantal hostels waar ze voor een kleine vergoeding eten aanbieden. In Old City Kotor kan je voor € 4 elke avond mee eten. In We Love F Tourists in Lissabon is het € 10 euro inclusief gratis wijn. In Hostel Mostel in Sofia en Veliko Tarnovo kan je gratis mee eten. Dit zijn ook altijd manieren om te kunnen besparen. Ook let ik er vaak op of een hostel gratis ontbijt heeft. Wanneer je een maaltijd minder per dag hoeft te kopen, scheelt dat aanzienlijk in de kosten.

Ik hou zelf totaal niet van koken en daarom zal ik zo veel mogelijk kiezen voor hostels met eten, want het altenatief: elke avond uit eten gaan, is vrij duur. Ook zorg ik dat ik vaak vrienden maak die wel willen koken, hiermee worden de kosten nog lager.

 

Wat heb ik uitgegeven toen ik in Oktober een maand in de Balkan was?

In totaal heb ik € 977,31 uitgegeven. Hieronder een uitleg wat de grootste kosten posten waren.

Mijn grootste kostenpost zijn de hostels geweest. Deze kosten hadden veel lager uit kunnen vallen, ik heb 2 weken in een relatief duur hostel in Bled gezeten. In dit hostel was er geen eten included, waardoor de kosten daar hoger opliepen wanneer ik bijvoorbeeld langer in Kotor was gebleven, waar ik gratis overnachtingen kreeg en goedkoop kon mee eten. De reiskosten zijn ook nog best aan de hoge kant, die komt doordat ik door een fout een aantal tickets dubbel heb moeten betalen. Ook had het uitgemaakt wanneer ik enkele tickets verder van te voren had geboekt. Ik heb Boodschappen en Food op de lijst staan, Food is wanneer ik buiten de deur heb gegeten, het valt me nog allesinds mee als je bedenkt dat ik toch zeker een stuk of 10 keer elders gegeten heb.

Pin it

Hoe reis je zo goedkoop mogelijk? Hier een overzicht met tips om zo budget mogelijk te reizen!

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

3 IJslandse series op Netflix
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Beste tips voor roze haar
4 beste Nederlandstalige meditatie apps
Wat is de beste microfoon om meditaties mee op te nemen?
Ik ga de Camino de Santiago lopen

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Rondreizen met Flixbus - […] Lees ook: Hoe reis je zo goedkoop mogelijk? […]

Laat een reactie achter