Graffiti tour in Ljubljana

door | okt 8, 2018 | Reizen | 0 Reacties

Graffiti tour in Ljubljana

Tijdens het reizen vind ik het altijd leuk om tours te doen, vooral via street art leer je de stad erg goed kennen. Je krijgt een heel ander beeld wanneer je een free walking street art tour doet, dan wanneer je de gewone tour doet. Zo deed ik ook een graffiti tour in Ljubljana en dat was eigenlijk de beste die ik ooit deed. Hier vertel ik je waarom de graffiti tour in Ljubljana de beste was! 

Opbouw van Graffiti tour in Ljubljana

Deze tour was anders opgebouwd dan de meeste tours. De meeste tours beginnen met je eerst uit te leggen hoe het werkt aan de hand van tags. De tags zijn bedoeld om je naam kenbaar te maken aan de ‘scene’. Je begint altijd eerst met tags voor je over gaat naar throw ups, pieces of murals. Het is om je naam te vestigen en om te oefenen. Tags zijn voor buitenstaanders van de graffiti scene, minder interessant en worden vaak als vandalisme gezien. Doordat de meeste tours hiermee beginnen, zit er een opbouw in van lelijk naar mooi. Deze tour had een leuke mix tussen de volgorde, maar ook een heldere uitleg over hoe graffiti ontstaan was en wat kenmerkend is voor Slovenie. Het onderscheid dat gemaakt werd was politieke graffiti, esthetische graffiti en graffiti met een knipoog. Dus het gaat om de lading, de kunst of de grap. De grappige graffiti in dit geval, waren vooral teksten waar mensen op gereageerd hadden of insiders jokes.

In de jaren ’90 kwam ook de graffiti over, zoals deze in de States begon met tags in de metro. Er zijn verschillende tags, throw ups, stencils, stickers en pieces te vinden in Ljubljana.

Er zijn een behoorlijk artiesten in Ljubljana actief die je voorbij ziet komen.
Ramz, Azran, Roka, Raif, Vixen, Sgon, Lunar
Crew: ANMLS, 1107, egotrip

Een aantal figuren zijn duidelijk te herkennen en zie je echt vaker terug komen. Ook Space invader uit Parijs heeft een aantal pieces in Ljubljana gedaan, 1 keer was hij er op uitnodiging. Hij heeft toen een aantal werken gemaakt en ook illegaal gemaakt. Veel van deze werken zijn van de muur gehaald omdat mensen het graag wilde hebben. Toen Space invader recentelijk weer in Ljubljana was, heeft ie weer een aantal werken achter gelaten.

ROG

Wanneer je van het centrum richting de ROG fabriek loopt, komt je langs het creatieve deel van het centrum. Langs deze straat zitten veel creatieve winkels waar ze spray cans verkopen of skatekleding. Veel winkels uit de ‘scene’ gecombineerd met veel steegjes en weinig cameratoezicht is een ideale heaven voor street art. Je vindt allerlei tags, maar ook veel pieces van bekende Ljubljaanse artiesten.


Er is een vete tussen Ramz en een andere artiest. Deze covert het werk van Ramz vaak, daarom heeft in dit werk Ramz het zelf al gedaan. Dit was een poging om te vete op te lossen, maar helaas is het nog steeds gaande.

Bij de oude ROG fabriek zit een hele lange muur waar veel street art te zien is. De helft van de muur is met toestemming gebruikt, de andere helft wordt eigenlijk illegaal gedaan. De oude vrouw van wie een deel van de muur is, heeft een deal gesloten met de artiesten die op dat moment aan het spuiten waren. De afspraak is dat ze de muur bij het hek leeg laten. De artiesten die deze afspraak weten, nemen vaak ook een emmer met verf mee om de muur weer te ‘buffen’, zoals het schoon schilderen ook genoemd wordt.

De ROG fabriek is een oude fietsenfabrikant. 30-40 jaar geleden waren deze fietsen erg populair en nog steeds zijn ze een onderdeel van het straatbeeld van Ljubljana. Na het failliesement van de fabriek was het gebouw lange tijd in beheer van een bank en de gemeente. In 2006 is het gekraakt en een vrijstaat geworden.

Metelkova

Toen Slovenië na de oorlog onafhankelijk werd, moesten de Joegoeslaven vertrekken uit het militaire terrein dat er voor hen was. Dat terrein is na hun vertrek uitgegroeid tot het culturele centrum van Ljubljana. Er zijn verschillende musea te vinden in de oude legerbarakken en het alternatieve culturele centrum Metelkova. Metelkova is een plek die ’s avonds bruist en overdag bijna uitgestorven is. Mijn tourguide vertelde dat het veiliger is om daar in de avond te lopen dan overdag. Het nadeel is alleen dat je ’s avonds de street art niet zo goed ziet.

Kijk voor meer informatie hier.

Meer street art in Ljubljana.

Meer over Metelkova

Pin It

Zou jij de graffiti tour in Ljubljana doen? Doe jij vaker graffiti tours?

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

3 IJslandse series op Netflix
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Beste tips voor roze haar
4 beste Nederlandstalige meditatie apps
Wat is de beste microfoon om meditaties mee op te nemen?
Ik ga de Camino de Santiago lopen

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?0 reacties

Laat een reactie achter