Eigen manier van reizen

door | dec 7, 2019 | Reizen | 0 Reacties

Heb jij je eigen manier van reizen?

Iedereen heeft een eigen manier van reizen, heb jij een idee wat jouw manier is? Hier lees je welke facetten je allemaal rekening mee moet houden wanneer je je eigen reisstijl wilt bepalen. Lees gauw verder om jouw eigen manier van reizen te vinden!

Iedereen heeft zijn eigen manier van reizen. Wat voor de één een goede manier is, hoeft niet voor de ander de juiste manier te zijn. Waar het voor Pietje het fijnst is om alles al van te voren te hebben uitgestippeld, kan het voor Henk veel beter werken om niks van te voren te regelen.

Alle manieren zijn goed.

Er is geen foute manier van reizen, zolang je weet wat voor jou het beste werkt. Hoe je jouw manier van reizen kunt vinden? Denk eens goed na over alle facetten die ik hieronder noem. Al deze keuzes, bepalen jouw manier van reizen.

Welke manieren van reizen zijn er?

Ik denk dat er zoveel verschillende manieren van reizen zijn, dat het lastig is om het allemaal op te noemen. Het zit namelijk in de manier van hoe je je reis plant, maar ook welke accomodaties je regelt, welke manier van transport je gebruikt en hoeveel je te spenderen hebt.

Bagage

Ik denk dat het allereerst begint bij hoe je jouw bagage meeneemt en hoeveel je bij je wilt hebben. Ben jij meer een koffer of een tassen type? Reis je met handbagage of check je liever ook een koffer in? Neem je liever een tas mee, dan heb je nog de keuze uit een backpack of een weekendtas.

Wil je elke dag een schone outfit aan, of kan je je kleding ook wel iets vaker dragen? Het zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen bij het bepalen hoe je je bagage mee gaat nemen.

Budget

Denk er goed over na welk budget je wilt spenderen op je reis. Heb je een klein budget, dan is het slim om te bedenken hoeveel van je budget je aan je slaapplek kwijt wilt zijn, hoeveel aan eten en activiteiten.

Wanneer je met een klein budget reist, kan je nog steeds luxe hebben. Zolang je van te voren maar plant hoe je je budget gaat besteden. Ik kies bijvoorbeeld ervoor om in de goedkoopste kamer in het hostel te zitten, zodat ik meer budget over hou om uit eten te gaan. Ik heb er een hekel aan om te koken, dus dan is het voor mij een luxe om elke avond buiten de deur te eten.

Accomodatie

Je kan er voor kiezen om elke nacht in een hotel door te brengen, in een airbnb, op een camping of in een hostel. Alles is prima, zolang het aan je eigen wensen voldoet. Toch denk ik dat deze keuze soms te makkelijk gemaakt word. Wanneer je er voor kiest om in een hotel of airbnb te zitten, dan kan dat erg eenzaam zijn als je alleen reist. Als je met een partner samen reist, is het weer helemaal prima.

Door een airbnb te boeken, kan je ook makkelijk zelf koken, dat kan niet in elke hotel kamer. Dat geeft je ook iets meer vrijheid en kan kostenbesparend werken.

Wanneer je kiest voor het hostel bestaan, heb je ook nog verschillende keuzes. Er zijn verschillende grote kamers. Zo verblijf ik in Las Palmas in een 5 female dorm, dat was maar een euro duurder dan de 10 mixed dorm. Als vrouw heb je vaak de luxe dat je kunt kiezen voor een female only dorm. Dit kan veel invloed hebben op je nachtrust.

Ik ben een behoorlijk diepe slaper, waardoor ik geen last heb van andere reizgers die midden in de nacht binnenkomen. Gesnurk is voor mij geen probleem, mits ik eerder in slaap ben gevallen. Dit geeft mij de mogelijkheid om te besparen op hostelkamers. Soms kies ik er wel bewust voor om een kamer met minder mensen te boeken, omdat het toch iets meer rust kan geven.

Reisplanning

Zoals ik al in de inleiding zei, kan je manier van reizen ook heel erg afhangen van de mate waarin je je trip al gepland hebt. Wanneer je een korte trip maakt, is de kans vrij aanwezig dat je iets beter hebt nagedacht over waar je heen gaat en wat je allemaal wilt zien. Als je een langere trip hebt, zoals ik op dit moment, zou je de planning iets beter los kunnen laten. Je moet echt kijken wat daarin voor jou werkt.

Soort trip

Het kan zijn dat je op een korte stedentrip bent, een weekje op vakantie of voor langere tijd aan het rondreizen bent. In de eerste twee gevallen kan het fijn zijn om alles al vast te leggen. Het hangt natuurlijk ook af van of je in het hoogseizoen of laagseizoen reist. In het hoogseizoen zijn veel plaatsen al helemaal volgeboekt, daarom is het goed om er over na te denken hoe en wanneer je reist.

Mijn ervaring

Ik heb verschillende soorten trips gehad in de afgelopen jaren. Voor mij werkt het het beste om zo min mogelijk te plannen. Ik hou ervan om wel te zien wat er op mijn pad komt. Doordat ik veel in het laagseizoen reis, kan ik het me permiteren om mijn reis niet altijd vast te leggen. Meestal boek ik het eerste hostel van mijn trip voor 2 nachten, dan kan ik altijd nog bedenken of ik wil verlengen.

Tijdens mijn eerste échte solo trip in mei 2017, had ik mijn hostels van te voren al vastgelegd. Hierdoor stond mijn hele trip al vast en heb ik het idee gehad dat ik enorm aan het haasten was. Door alles vast te leggen, heb je geen vrijheid om rekening te houden met het weer. Mijn vol geplande week toen, voelde als een voorproefje en heeft er voor gezorgd dat ik langer en ongeplander wilde gaan reizen. De trip erop in oktober 2017 had een beginpunt en een eind datum, dat gaf veel meer vrijheid. In oktober 2018 had ik een beginpunt en een eindplaats en datum, dat was iets te vol gepland en ik merkte echt dat ik meer vrijheid wilde hebben, rondreizen zonder dat ik precies wist waar ik heen ging. Die trips hebben ervoor gezorgd dat ik nu zonder planning aan het rondreizen ben.

Ondertussen voelt het alsof ik mijn manier van reizen steeds beter te pakken heb. Ik hou er van om langere tijd op een plek te zijn, zodat de plek bekend begint aan te voelen en je je routines kan ontwikkelen. Ik kies er tegenwoordig bewust voor om een week of misschien twee weken op een plek te zijn. Doordat ik veel ruimte in mijn planning heb, kan ik me dat permitteren. Niet iedereen heeft zoveel vrijheid om te plannen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je je reist wilt invullen.

Heb jij wel eens nagedacht over jouw manier van reizen? Wat werkt voor jou het beste? Wil jij een beetje luxe tijdens jouw trip of slaap jij het liefst in een hostel? Geef jij veel geld uit of bespaar je liever op bepaalde dingen?

Pin it

Heb jij wel eens nagedacht over jouw manier van reizen? Wat werkt voor jou het beste? Wil jij een beetje luxe tijdens jouw trip of slaap jij het liefst in een hostel? Geef jij veel geld uit of bespaar je liever op bepaalde dingen? #reizen #reisstijl #backpacken #reiskosten

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Het verhaal van een vleesboom
15x de beste dagjesrugzakken
Begin een capsule wardrobe
Wat kan je doen als je in quarantaine zit?
Schildersezel

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. 7 dingen om rekening mee te houden om een hostel te kiezen - […] of het overnachten in hostels, wel past in jouw manier van reizen. Lees gauw het artikel over jouw manier…
  2. Vakanties plannen via Pinterest - […] je dit gedeelte gaat doen, hangt een beetje af van wat jouw manier van reizen is. Ik ga altijd…

Laat een reactie achter