Een half jaar nomade!

door | sep 1, 2019 | Digital Nomad, Reizen | 3 reacties

Mijn ervaringen over mijn eerste half jaar als nomade!

Wat gaat de tijd toch snel. Voor ik het door had, was er opeens alweer een half jaar voorbij. Ik ben een half jaar nomade en daar heb ik wel een aantal bedenkingen over. Lees je mee wat mijn ervaringen zijn na een half jaar als nomade?

Het is zes maanden geleden dat ik mijn sleutel inleverde. Ik weet het moment nog goed, we waren met het gezin uit eten geweest ter ere van mijn vaders (verlate) verjaardag. Samen met mijn ouders zat ik in de auto, ik reed en we moesten even langs de makelaar rijden om mijn sleutels in te leveren. De auto aan de kant van de weg geparkeerd en ik rende even snel heen en weer om mijn sleutels door de bus te gooien. Het moment dat mijn nomade bestaan definitief werd.

Waarom ik dit wilde

Het idee zat eigenlijk al anderhalf jaar in mijn hoofd voor ik daadwerkelijk besloot als nomade door het leven te gaan. Al twee jaar op rij had ik mijn appartement onderverhuurd omdat ik in de zomer toch veel weg was. Ik riep al enige tijd, dat de enige reden dat ik een huis mijn, mijn kat was. Als ik nog langer mijn huis zou aanhouden, zou ik dat mijn kat kunnen gaan kwalijk nemen. (Nee natuurlijk niet, mijn kat is het liefste en gekste beestje dat ik ken! Mis haar nog steeds elke dag!)

Ik zat in een appartement in Utrecht, voor een goede prijs, waar ik me nooit echt thuis voelde. De beste reden om het op te zeggen, al zeg ik het zelf.

Ik wist al even dat ik meer wilde gaan reizen en dit was de stok achter de deur die ik nodig had. Toen mij in oktober 2018 werk in Slovenië werd aangeboden, wist ik het zeker. Ik ging mijn huis opzeggen. In januari 2019 realiseerde ik mijn plannen door het online te zetten. Nu wist iedereen het en was het waar.

Hoe is het geweest, de afgelopen 6 maanden?

Het voelt nog steeds niet altijd alsof ik leef als nomade. Wellicht komt dat ook doordat ik twee maanden in Slovenië heb gezeten en ik daar gewoon een vaste stek had. Ook heb ik niet heel erg hoeven hosselen om een plekje te vinden. Ik heb het geluk dat ik twee fijne basisplekken heb, het huis van mijn ouders en dat van mijn oom. (eeuwig dankbaar!) Daardoor heb ik nog steeds een thuishaven en ben ik niet helemaal detached.

Toch merk ik dat er een aantal dingen zijn, waardoor ik niet optimaal geniet. Ik heb onderschat hoe druk mijn periode na thuiskomst zou zijn. Mijn agenda is vol met vrienden die me willen zien en het festival wat nu écht dichtbij komt. Het is dan helemaal niet slim om om de zoveel dagen van huis te moeten verkassen. Het brengt allemaal extra druk met zich mee. Ik verlang er nu echt naar om even twee weken op 1 plek te zitten. Gelukkig is dat vanaf vandaag ook weer een feit.

Voordelen van leven als nomade

 • Veel vrijheid
 • Je komt op veel leuke plekken
 • Hebt fantastische huisdieren
 • Woont soms opeens in hartje centrum
 • Betaald geen hoge huur
 • Je beseft welke spullen belangrijk zijn
 • Weinig vaste lasten
 • Je leert steden veel beter kennen
 • Heel veel boekenkasten waaruit je kunt lezen
 • Je leert je smaak kennen qua inrichting
 • Andermans huis is de perfecte ’thuis’werkplek!
Het eeuwige heen en weer gesleep met spullen
Het eeuwige heen en weer gesleep met spullen

Nadelen van leven als nomade

 • Het eeuwige gesleep van spullen
 • Niet meer koken in een vertrouwde keuken
 • Huisdieren die hun baasje missen en op vreemde plaatsen poepen
 • Geen voorraadkast waaruit je kan koken
 • Als er huisdieren zijn: je moet elke avond ’thuis’ slapen
 • De planning met wanneer en waar je de was gaat doen
 • Niet al je spullen altijd bij je hebben
 • Allergieën voor bepaalde katsoorten

Welke tip zal je meegeven aan iemand die net begint?

Eigenlijk heb ik twee tips. Zorg dat je een goede tas of koffer hebt waar je je spullen in kunt vervoeren. Ik heb een favoriete combinatie, maar daar kan ik nét niet alles in vervoeren, als ik ergens langer dan een week zit.

Mijn andere tip is, dat je van te voren bedenkt hoe lang je ergens minimaal wilt slapen. In de maand mei heb ik in een aantal huizen maar 2 of 3 nachten gezeten en dat is eigenlijk net te kort. Op die manier moet je heel vaak met je spullen sjouwen én ben je alweer weg voor je aan het huis gewend bent. Ook worden je reis- en eetkosten hoger als je ergens korter zit. Je mag dus wel kieskeurig zijn als nomade.

Wat is een vooroordeel over het nomadisch bestaan?

Mensen denken altijd dat het een goedkope levensstijl is. Ergens is dat natuurlijk ook zo, doordat je geen vaste lasten hebt. Maar wat men zich niet realiseert is dat je die kosten wel op andere vlakken hebt. Mijn reiskosten zijn meer dan verdubbeld. Doordat ik vaker in andere steden zit, moet ik vaak de trein ergens naar toe nemen. In andere steden heb ik geen fiets staan, dus moet ik ook vaker met het openbaar vervoer. Normaliter hou ik heel erg van lopen, maar met je inboedel op de rug, leer je dat snel af!

Daarnaast heb je ook veel meer kosten aan eten. Je hebt geen voorraadkast waar je uit kan teren, dus je bent gedeeltelijk afhankelijk van wat je ‘host’ je aanbiedt. Welke kruiden heeft iemand in huis, is er een oven, broodrooster, smoothiemaker? Allemaal vragen die ik mezelf stel als ik weer op een nieuwe plek zit. Wanneer je dingen koopt, zoals bijvoorbeeld pasta, zit je met een aangebroken pak. Ga je dat meesjouwen als je door gaat naar je nieuwe plek, of laat je het achter? Ik kies meestal voor dat laatste, waardoor je elke keer weer meer kosten hebt. Als ik überhaupt al kook, want Thuisbezorgd is eigenlijk ook wel mijn beste vriend geworden. Wellicht dat mijn Pokébowl verslaving daar ook iets mee te maken heeft. En ik hou gewoon echt niet van koken. Ik zou mezelf willen wijsmaken dat dat ligt aan andermans keuken, maar eerlijk, hoe vaak kookte ik nou in mijn oude huisje?

Conclusie

Ik ga hier zeker nog wel mee door, maar denk dat ik wel hogere eisen mag stellen aan mijn nomade leven. Na mijn eerste half jaar als nomade, kan ik nog geen definitief oordeel vellen. Ik denk dat het een levensstijl is die echt bij me past, maar dat ik nog moet vinden hoé dit het beste voor mij werkt. Het komende half jaar wil ik veel meer gaan rondreizen en zien waar het nomadische bestaan me gaat brengen! De planning is nog niet rond, maar ik weet wel zeker: Ik ben nog een half jaar nomade!

Deze post zou idealiter gesponsord zijn door Thuisbezorgd of een tassenmerk. Dat is helaas niet het geval. Het gaat echt puur om mijn ervaring als nomade.

Luister de podcast over hoe ik nomade ben geworden

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

3 IJslandse series op Netflix
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Beste tips voor roze haar
Ik ga de Camino de Santiago lopen
15x gekke feitjes
The Miracle Morning

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?3 Reacties

 1. Shirley

  Hopelijk leest Thuisbezorgd of een leuk tassenmerk mee. Ik kan me de pro’s en con’s voorstellen en vind zeker dat je eisen mag stellen. Ik ben benieuwd wat de komende zes maanden je zullen brengen.

  Antwoord
  • Veerlez

   Ik vond het een grappige noot onder mijn bericht haha!
   Ik vond het in het begin best lastig om mijn eisen te mogen stellen, alsof ik niet dankbaar ben wat mensen me allemaal aanbieden. Maar ondertussen weet ik wel dat ik deze eisen niet voor niets stel! Dankjewel voor je reactie, ik kijk uit naar mijn volgende zes maanden.

   Antwoord
 2. Sarah

  Ik vind het echt wel stoer dat je dit aandurft, om nomade te zijn. Verder is het natuurlijk een super avontuur!

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Weekoverzicht #48: Uitrusten, katten en 60km fietsen! - […] was heel fijn om deze week in een huisje op te passen, waar ik ook heerlijk kon uitrusten. Het…
 2. Het grote avontuur - […] combinatie van mijn vertrek uit Nederland met mijn nomadische bestaan, is erg veel. Ik heb de afgelopen twee maanden…
 3. Mijn eerste jaar als nomade - […] verhaal hoe ik een nomade ben geworden. Mijn laatste terugblik op mijn nomade bestaan was toen ik een half…

Laat een reactie achter