How to Plannen 6: Financiën

veerlez_howtoplannen (Small)

Na de reeks how to plannen ben ik een beetje doorgeslagen met hoe je het beste overzichtelijk kan werken. Keyword is overzicht. Om deze georganiseerdheid door te zetten heb ik ook mijn financiën onder de loep genomen. Dit heb ik gedaan door een aantal apps te testen. Lees hier mijn ervaringen.

Verschillende Apps

De eerste app die ik probeerde heette Expense. Dit was werkelijk waar een fiasco. Om overzicht te krijgen wil je je rekening invoeren. In deze app kon dat alleen wanneer ik mijn rekening koppelde aan mijn betaalrekening. Blijkbaar moesten al mijn rekeningen via die app betaald worden. Het lijkt me dat dit niet de gebruikelijke manier van doen is, wellicht heb ik het verkeerd begrepen. Maar als ik er tijdens mijn zoektocht al niet uit kom hoe het goed in te voeren, dan haak ik al af. Ik wil een duidelijke en overzichtelijke app, zonder al teveel rompslomp. De zoektocht ging dus verder.

You Need A Budget

Via een tip van een kennis kwam ik uit bij de app You need a budget, eigenlijk is het niet alleen een app maar een programma.

1. Download het programma op je pc.
2. Koppel het aan je Dropbox.
3. Installeer het op je Device, koppel het aan je Dropbox.

Vervolgens staat het op zowel je pc alsop je telefoon, maar het kan ook op meerdere apparaten. Doordat het aan je Dropbox gekoppeld is, komen alle wijzigingen die je op welk apparaat invoerd ook meteen op de andere apparaten. Ideaal als je het mij vraagt.

Je hebt verschillende opties in het programma. Je kan een Budget instellen, Reports bekijken en All Accounts bekijken. Die All Accounts slaan op je verschillende rekeningen. Je hebt Budget accounts en Off-Budget accounts. Vertaald; Betaal rekeningen en spaar rekeningen.
Ik heb onder Budget Accounts mijn Lopende rekening gezet. Hiermee betaal ik momenteel alles. Ik wil hier een verschil in gaan maken. Ik wil het voor mijzelf moeilijker maken om zomaar iets te kopen.

Ik heb naar aanleiding van de Groene Tip van Iris een Triodos account geopend. Dit omdat het veel groener is dan mijn huidige rekening. Toch wil ik mijn huidige rekening nog niet helemaal opzeggen. Ik heb naast 2 spaarrekeningen ook nog een Credit Card en ik heb me nog niet genoeg verdiept in de Triodos bank om dat allemaal te verplaatsen. Daarnaast vind ik het ook een fijne geruststelling om met meerdere bankpasjes op reis te gaan.

Budget

Het fijnste van dit programma is dat je een budget kan instellen. Het programma heeft een aantal standaard categorieën, die je ook kan wijzigen in je eigen categorieën. Ik heb bijvoorbeeld in mijn Monthly Bills twee keer huur gezet, aangezien ik ook huur voor mijn atelier ruimte betaal.

In de eerste kolom geef je aan hoeveel geld je in een specifieke maand hiervoor te besteden hebt. De tweede kolom zijn je daadwerkelijke kosten en de derde kolom geeft aan hoeveel je teveel hebt uitgegeven of wat je over hebt gehouden. Een makkelijke manier van inzicht krijgen in je uitgaven. Maar die uitgaven moeten we natuurlijk wel nog even invoeren.

Uitgaven bijhouden

Het is heel simpel om je uitgaven in te voeren. De eerste keer maand is misschien nog best een klus, maar zodra je die erin hebt staan, zal de rest meevallen. Dit programma heeft namelijk dat wanneer je een afzender (Payee) invoerd, dat je deze moet koppelen aan een categorie van uitgifte. Laten we zetten dat je boodschappen hebt gedaan bij Albert Heijn. Dan valt dat onder Groceries. Dit heb ik één keer ingesteld en dit voert hij nou automatisch in bij Albert Heijn.

Voordelen van dit programma

Ik heb eigenlijk nooit geweten hoeveel geld ik per maand kwijt was aan mijn boodschappen of hoeveel het koste om elke dag buiten de deur te lunchen. Dit programma drukt je met de neus op de feiten.
Daarnaast kan je ook heel makkelijk invoeren hoeveel geld je wilt sparen en met welke redenen. Dat maakt sparen ook opeens een stuk aantrekkelijker 😉

Verder heeft You Need A Budget een hele handige website waar ik nog steeds nieuwe features vanaf leer. Ze geven ook gratis online cursussen en hebben een zeer uitgebreide support pagina.

Nadelen van dit programma

Het kost geld. Je download een trial versie en moet na een maand gaan betalen om dit fijne programma te gebruiken. Maar als je een beetje kan googelen, dan kan je daar wel een oplossing voor vinden. Hoe dan ook neemt het voor mij niet weg hoe handig dit programma is. Inzichten in je financiën, zal ik iedereen aanraden.

Heb jij een beetje inzicht in je uitgaven? Hoeveel geef jij per maand uit aan boodschappen?

4 thoughts to “How to Plannen 6: Financiën”

  1. Wat grappig! Toevallig heb ik net vandaag ook een financiën blog gepubliceerd. Ik heb zelf een excel bestandje ontwikkeld dat voor mij in ieder geval goed werkt. Dit programma lijkt me trouwens ook een enorme aanwinst op de administratie!

  2. We gebruiken hier intussen ten huize Verbeelding al meer dan een jaar YNAB en echt waar, wat een godsgeschenk. Ik moet mij nauwelijks nog zorgen maken over de financiën. Dikke dikke aanrader, dat programma.

    1. Wat leuk, ik ken verder niet heel veel mensen die het gebruiken, dus ik ben erg benieuwd naar je ervaringen! Wat zijn de features waar je het meeste fan van bent? 🙂

  3. Pingback: Sundays Finest

Laat een reactie achter