How to Plannen 3: Digitale Orderning

veerlez_digitaleorderning

 

Afgelopen 2 weken heb ik jullie meegenomen in mijn zoektocht naar hoe het beste te plannen. Eerst zocht ik wat andere bloggers als tips aandroegen, daarna de tips die ik heb geleerd met to do lijstjes maken. Deze week wil ik jullie graag wat tips geven over welke apps en sites je kan gebruiken om overzichtelijker te werk te gaan.

Pocket


Pocket heb ik eigenlijk pas recentelijk ontdekt, maar ik ben sindsdien echt helemaal lyrisch van deze dienst. Pocket is heel handig voor het opslaan van artikelen. Ik gebruik het voor sites of artikelen die ik nog een keer wil bekijken. Voorheen sloeg ik alles op in mijn bladwijzers van Chrome, maar dat werd een zooitje. Bij Pocket kan ik makkelijk tags instellen wanneer ik iets toevoeg, waardoor ik het ook makkelijk weer kan terugvinden!

 

Wunderlist

Ik vind Wunderlist de beste app wanneer het aankomt op het aankomt op lijstjes maken. Er zijn meerdere apps op de markt, maar dit is echt mijn favoriet, totaal gericht op het maken van lijstjes.
Wunderlist is te downloaden als ios en android app, maar ook als app in bijvoorbeeld chrome. Maar als je niks wilt downloaden kan je ook via de site inloggen. Het voordeel is dat je ook lijsten kan delen met anderen.

Ik gebruik wunderlist vaak als ik onderweg ben en mijn papieren lijstjes niet bij de hand heb. Zo kan ik altijd makkelijk een to do list maken of mijn boodschappenlijstje. Als ik thuis ben, schrijf ik het lijstje dan weer op papier.

Ook is het ideaal om mijn blog ideeën in op te slaan, vaak heb ik per onderwerp een idee maar is het niet genoeg voor een hele post, hier kan ik ze dan mooi bundelen, zonder dat ik bijvoorbeeld alle post its met ideeen kwijt raak.

Evernote


Waar Wunterlist zich alleen op lijstjes richt, richt Evernote zich echt op alles. Je kan lijstjes maken, notities maken, foto’s invoegen, pdf’s opnemen etc. Ik gebruik Evernote vooral om lange stukken te schrijven. Opzet van email of blogs concepten. Ook Evernote kan je makkelijk in je browser gebruiken, waardoor je weer makkelijk bij je stukken komt. Je hebt ook Evernote Food, waar je weer makkelijk je recepten kan opslaan.
Het nadeel is wel dat wanneer je in Evernote Food hebt gewerkt, je in je normale Evernote weer even met ordenen, want dan staan je recepten opeens tussen je standaard notities. Hierdoor gebruik ik Evernote Food eigenlijk niet meer.

Je kan je notities onderverdelen in notitieboeken, zo heb ik een boek waarin ik al mijn blogposts bewaar, al mijn instagram foto’s, mijn recepten, mijn sollicitaties of mijn sinterklaas gedichten. Het is erg divers. In het begin gebruikte ik het alleen om kleine dingen op te slaan, zoals filmtips of het nummer van mijn bibliotheekpas. Maar tegenwoordig gebruik ik het echt als tekstverwerker op mijn iPad. Een voordeel is echt dat wanneer je op je ene device iets verandert, je ook weer verder kan werken van je andere device. Multifunctionaal.

IFTTT


IFTTT is een hele handige site en app waarmee je je digitale leven iets kan stroomlijnen. Eerst zag ik er eigenlijk het nut niet van in en stond het ongebruikt op mijn telefoon, maar ik ben nu helemaal om! Je kan je social media accounts koppelen aan je ifttt account en daarmee recepten instellen. Bij recepten moet je denken aan *als dit account, deze actie doet, dan doet dit account dit* dus bijvoorbeeld. Als ik een met ios photos een foto maak, dan upload hij automatisch in Google Drive. Of als iemand een foto van mij tagd op facebook, dan komt deze automatisch in mijn dropbox.
Je kan heel veel handige recepten instellen. Mijn favoriete zijn momenteel:

 • Als een bedrijf wat ik volg op LinkedIn een vacature plaatst, krijg ik deze in mijn email.
 • Als IOS Location merkt dat ik in een bepaalde regio ben (werk) dan maakt hij een nieuwe regel aan in een Excel bestand op Google Drive (dus uren bijhouden)
 • Als ik een nieuw contact opsla, komt deze in een excel bestand op mijn Google Drive
 • Als ik een Tweet favorite, dan komt deze automatisch in mijn Pocket. (erg overzichtelijk met wat ik nog wil lezen of ooit wil kunnen terug vinden)
 • Elke nieuwe WordPress post, komt automatisch in mijn Evernote.

Je kan zo gek niet bedenken en je kan het wel instellen, ik geniet er ook van om de bestaande recepten rond te bladeren om te zien wat voor een gekke dingen anderen hebben ingesteld.

LASTPASS


In de afgelopen jaren heb ik wel 100 verschillende accounts overal aangemaakt en overal heb je verschillende wachtwoorden voor nodig. Vaak moet een wachtwoord tegenwoordig hoofdletters en cijfers bevatten. Soms moet er ook een bijzonder teken in zitten en soms mag dat juist weer niet. Hierdoor heb je vast een aantal verschillende wachtwoorden in de omloop. Daarnaast zijn er ook allerlei verschillende variaties op de inlognamen, omdat er soms hoofdletters in zitten of de inlognaam al bezet is. Er zijn dan ook zo veel verschillende combinaties van gebruikersnamen en wachtwoorden dat mijn hoofd het allemaal niet meer kon bol werken. Ik wil ook niet overal hetzelfde wachtwoord gebruiken zodat ik niet alles moet veranderen wanneer ooit iemand een wachtwoord van mij weet.
Hierdoor heb ik een onderscheidt in het soort wachtwoorden wat ik heb. Ik heb aparte wachtwoorden voor mijn mail, werk, betalingen, website/blog, projecten of wat ik noem onzin dingen (website abonnementen, nieuwsbrieven etc.) Maar door al deze subcategorieën is het best lastig om alles te onthouden. Na lang twijfelen ben ik dan ook over gegaan op een password systeem, Lastpass.

Je hebt hierbij een kluis waarin je wachtwoorden worden opgeslagen. Ik heb de plugin geinstalleerd op mijn laptop in Google Chrome. Elke keer als ik ergens een nieuw wachtwoord invoer, vraagt hij of het wachtwoord moet worden opgeslagen. Als ik wil inloggen staat er een sterretje met hoeveel opties ik heb. Ik heb bijvoorbeeld verschillende twitter accounts en kan daar ook makkelijk mee wisselen zonder mijn wachtwoord elke keer opnieuw in de typen.
Wanneer ik met mijn computer op een netwerk zit wat ik niet als thuis netwerk heb bestempeld, moet ik mijn Last Pass per sessie opnieuw inloggen. Ik vind het een ideaal systeem, want als ik thuis ben of bij mijn ouders, dan kan ik altijd heerlijk doorwerken zonder na te moeten denken over mijn wachtwoorden. En alle nieuwe accounts die ik aan maak staan ook meteen geordend in mijn wachtwoord-kluis.

 

Kende je deze apps en sites al? Of ben je ze van plan te gebruiken? Of heb je nog tips die hier missen, laat hier beneden dan een reactie achter.

8 thoughts to “How to Plannen 3: Digitale Orderning”

  1. Lastpass is inderdaad ook echt geweldig! Voor een euro per maand kan je het ook installeren op je telefoon of tablet, daar ben ik nu wel heel er over aan het nadenken, het maakt alles zoveel makkelijker 🙂

 1. Wunderlist ken ik ook, sinds kort dan. Erg handige app! Van de rest heb ik eigenlijk nog nooit gehoord.
  In plaats van Pocket kun je trouwens ook bloglovin’ gebruiken 😉
  x Eva

  1. Je ik gebruik Bloglovin’ ook meer dan dagelijks 😉 Maar in Pocket bewaar ik net iets makkelijk iets meer. Omdat ik daar ook films, recepten, sites in kan bewaren in plaats van alleen maar blogartikelen!

   Maar ik moet zeggen dat Bloglovin’ sinds de update ook zeker een plekje verdiend in dit overzichtje!

Laat een reactie achter