How to Plannen 1

veerlez_howtoplannen (Small)
Plannen, waarom is dit zo verdomde moeilijk? Het máken van de planning is zo erg nog niet, maar een planning maken waar je je ook aan houdt? Zo’n planning maak ik niet vaak. Ik probeer al jaren op allerlei verschillende manieren te plannen, maar de conclusie blijft, het lukt me niet. Het ene moment verlamd de lengte van mijn to list me, het volgende moment ben ik weer vergeten iets op mijn to do list te schrijven. Elke keer is er wel een reden hoezo het plannen niet lukt. Ik heb al zoveel geprobeerd, van mezelf belonen met lekker eten of met leuke stationary die alles dragelijker maken. Maar ik vermoed dat het probleem meer zit in dat ik het overzicht niet krijg.

Dus wat is mijn oplossing? Ik ben op zoek gegaan op het world wide web naar welke manieren mijn mede bloggers aanraden. Zo vond ik een aantal bloggers die wel wat tips and trics hadden. Hier vind je een overzichtje van wat zij aanraden.

Beautygloss


Mascha van Beautygloss schrijf in haar Happy Life boek een hoofdstuk over to-do-lijstjes. In dit hoofdstuk begint ze met opsommen wat je allemaal nog moet doen, vervolgens moet je de tijd die je daar denkt mee bezig te zijn invullen en later ook nog de volgorde van hoe je hem wilt gaan uitvoeren erachter schrijven. Doordat je met deze manier de volgorde ook vast legt, heb je iets meer structuur en dwing je jezelf al iets meer met het maken van een lijstje.

Dinastie

Dina heeft een mooi lijstje gemaakt (want confetti en glitter is awesome) maar het gaat niet alleen om het uiterlijk. Maar ze heeft wel een wijze les in haar post zitten.  De activiteiten die je moet doen en energie kosten, moeten bovenaan je lijstje staan, want anders blijf je ze uit stellen. Als je dan je dag mag afronden met alle dingen die je eigenlijk wel leuk vind om te doen is dat natuurlijk ideaal! Ik ben het wel met Dina eens, zo sluit ik tegenwoordig mijn dag af met een aflevering van Gossip Girl, even genieten voor het slapen gaan!

Last Days of Spring


Marlous laat zien dat er heel vele hulpmiddelen zijn voor het plannen en dat wanneer je het visueel aantrekkelijk maakt, het leuker is om te plannen. Na deze post aan het begin van 2014 ben ik meteen naar de Hema gerend om die planner te kopen. Ik heb hem een tijd lang gebruikt, maar ik realiseerde me dat het praktisch was om het overzicht te bewaren als ik thuis was, maar dat zodra ik onderweg was, mijn overzicht ook weg was. De vellen zijn te groot om mee te nemen of vooral, mijn tas is te klein. Het voordeel van deze planner was dat er meerdere onderwerpen in konden.

Passion Planner


En dan is er nog de Passion Planner, een kickstarter project. Het voordeel van de Passion Planner is dat je alles op één plek hebt. Je kan je focus van de dag of de week noteren, je kan je dagplanning per uur maken, je hebt genoeg ruimte voor je to do lijstjes, notities of andere dingen. Doordat het in een agenda zit, heb je alles geordend bij elkaar en ook bij je wanneer je onderweg bent. Ik denk dat deze agenda functioneler kan zijn dan een Moleskine. Maar voor 2015 heb ik mijn moleskine al, dus wellicht dat de Passion Planner in 2016 wel besteld gaat worden.

Mijn conclusie? Er zitten verschillende problemen waar ik tegen aan loop met het plannen. Ik wil het liefste al mijn activiteiten zoals het bloggen, mijn werk, mijn schoonmaakrooster, sportagenda, sociale activiteiten en dergelijk in één overzicht. Maar daardoor raak ik het overzicht juist kwijt. Er ontstaat veel te veel chaos wanneer ik alles op één plek wil bewaren. Dus ik gebruik naast mijn agenda nog een mooie printable maand kalender. Het probleem wat nu ontstaat is dat ik alles op twee plekken moet bijhouden. Het is dus nooit goed.

Om nog iets beter achter mijn plan-struggle te komen, ben ik nu Getting Things Done van David Allen aan het lezen. Wanneer ik deze uit heb, zal ik jullie meenemen in mijn ontdekkingen in het wereld van het plannen!

23 thoughts to “How to Plannen 1”

 1. Oh dit is ook herkenbaar, ja! Al gebruik ik tegenwoordig ook de tactiek van Dina: beginnen met waar je tegenop ziet, want dat geeft automatisch een beetje een boost als het klaar is 🙂

  1. Ja inderdaad, ik ben begonnen met ook de kleine dingen op mijn lijstjes te zetten, wat resulteert in te lange lijstne waardoor ik de helft niet doe, dus beter nadenken over mijn lijsten kan ook geen kwaad! 🙂

 2. Oh wat een leuk overzicht! Ik gebruik mijn planner nog steeds, maar het is inderdaad lastig als je veel onderweg bent. Ik gebruik ‘m met name om vooruit te plannen, zodat ik een overzicht heb wat er die week allemaal staat te gebeuren. Ik ga nu even de andere artikelen lezen, wellicht haal ik daar nog wat nuttigs uit!

  1. Jou post toen heeft mij echt geholpen om toen iets overzichtelijker te werk te gaan 🙂 Volgende week heb ik hier ook weer tips om overzichtelijker te plannen! 🙂

 3. Bijzonder herkenbaar ja! Ik vind plannen niet lastig, maar alle verschillende soorten planningen bijhouden wel (werk, privé, school, blog, schoonmaak etc.). Meestal gaat het daarom fout met mijn planningen haha.

  1. Ja inderdaad, precies waar het bij mij ook fout gaat! Ik ben nu verschillende systemen aan het maken. Op werk een apart boekje met taken per dag etc. Maar daarover volgende week meer 😉

 4. Plannen is zo verdomde moeilijk. Vooral als je zo’n bezig bijtje bent en zoooo veel dingen te doen hebt of wil doen. Die laatste printable is leuk, lekker vrolijk! Lief dat je mijn blog hebt genoemd! 🙂

 5. Ik heb veel dingen op mijn to-do-lijstje staan maar meestal doe ik enkel de dingen die écht moeten… en stel ik de dingen niet echt moeten teveel uit *bloos* Misschien moet ik elke week iets doen vanop mijn to-do-lijstje. Ik hou wel een moleskine bij die ik gebruik als Bullet Journal.

Laat een reactie achter