Waarom stel ik mezelf doelen?

door | feb 24, 2016 | Doelen | 14 reacties

doelenstellen

Als je mijn blog op het eerste oog bekijkt, dan zal het je opvallen dat ik mijzelf altijd uitdaag om meer te doen. Ik stel mijzelf maand doelen maar daar blijft het niet bij, ik heb ook een aantal challenges. Dingen die ik in een jaar wil doen, namelijk het kijken van een aantal films, het lezen van een aantal boeken of het aantal musea bezoeken die ik wil doen. Dan heb ik ook nog is het lijstje met dingen die ik wil doen in een specifiek levensjaar. Zoals bijvoorbeeld de lijst van 30 dingen die ik wilde doen voor mijn 30e verjaardag en de lijst die ik nu voor mijn 31e verjaardag wil doen. Al met al zijn dit een behoorlijk aantal doelen die ik mezelf stel. Waarom stelt mezelf zoveel doelen en waarom doe ik dat op deze manier? Daar vertel ik je hier meer over.

Waarom doelen stellen?

Mijn ervaring leert me dat ik een heleboel dingen in mijn leven wil, maar uiteindelijk laat liggen omdat ik niet gemotiveerd genoeg ben om deze dingen ook aan te pakken. Wat je daarvoor moet doen is je doelen concreter maken. Door ze bijvoorbeeld in een lijst te vangen, zo hebben veel mensen een bucket list. Maar zo’n lijst blijf vaak liggen. Hoe zorg je ervoor dat je die lijst ook dat werkelijk gaat doen?Ik bundel mijn doelen bij elkaar en zorg dat ze een bepaalde deadline hebben. Zo moet ik bijvoorbeeld een aantal doelen voor het eind van de maand halen, of in een bepaald (levens) jaar. Neem nou mijn lijst met 30 dingen voor mijn 30ste verjaardag. Daarop stond dat ik naar Londen wilde. Begin juli wist ik dat ik eigenlijk niet meer de tijd zou nemen om naar Londen te gaan, voor mijn 31e verjaardag. Dus ik besloot om op dat moment een busreis te boeken. Twee dagen later was ik in Londen, voor welgeteld 12 uur. Wanneer dit bezoek niet op mijn 30 dingen lijst had gestaan, was ik niet dat jaar naar Londen geweest.

Oké, Veerle, we snappen het. Je doelen lijstjes helpen je dingen concreet te doen. Maar waarom heb je dan zoveel lijstjes?

Goede vraag! Er zit wel degelijk een verschil in deze lijstjes en die uitleg komt hier! Maar eerst even de benaming, want anders wordt het wel erg verwarrend. De dingen die ik in 2016 wil doen, noem ik challenges. De doelen die ik per maand stel, zijn de maand doelen en de levensjaar doelen die ik ook wel 31 dingen lijst noem, zijn vanaf nu jaar doelen. Get it? Right, hier dan de uitleg hoezo sommige dingen op de ene lijst staan en niet op de ander.

Challenges

Als we kijken naar de Challenges die ik mijzelf stel, gaat dat nu enkel om het aantal boeken, films of series dat ik wil kijken. Ik weet dat ik er van geniet om een boek te lezen, maar zonder doel pak ik toch minder snel een boek. Afgelopen kaar deed ik mee aan Verbeeldings Reading Challenge, waardoor ik boeken las die uit mijn comfort zone liggen. Dat is nou precies de reden waarom ik die challenges doe. Om mezelf te verrijken en om uit mijn comfortzone te stappen. Het gaat om een aantal dingen die ik sowieso wil doen omdat ik er van geniet, maar wellicht niet altijd doe. Het geeft toch een heerlijk gevoel om op een jaar terug te kijken en je te realiseren dat je 60 boeken hebt gelezen? En daar zal dan vast een boek tussen zitten waar je een les uit hebt geleerd.

Maand doelen

Dan hebben we nog mijn maand doelen en mijn jaar doelen. Hoe maak ik het onderscheid tussen deze twee? Nou dat is heel simpel. De maand doelen die ik mezelf stel zijn kleine concrete doelen die op korte termijn niet heel groot zijn maar op lange termijn veel effect hebben. Ondanks dat de doelen erg uit één kunnen lopen, hebben ze allemaal hetzelfde doel voor ogen: Rust brengen in mijn hoofd. Dit kan zijn door bepaalde taken die mij stress geven, te tackelen of gezonder te leven.

Een voorbeeld daarvan is dat ik vorig jaar maart en april wilde stoppen met suiker. Ik wist dat dat een te groot alles of niets doel zou zijn, daarom besloot ik om alleen te stoppen met suiker in mijn koffie. Die keuze blijkt goed te zijn, aangezien ik nu, bijna een jaar later, nog steeds geen suiker in mijn koffie drink.

Een ander voorbeeld is dat ik afgelopen december mijzelf het doel stelde om dierbare herinneringen vast te leggen. Het idee was dat ik een maand lang mijn tastbare herinneringen zou digitaliseren. Maar ik merk dat ik dat nu maanden later nog steeds doe. Dit heeft me geholpen om bepaalde voorwerpen weg te gooien, waar ik aan vast hield door de herinnering. Minder onzin dingen in mijn huis, zorgt voor meer ruimte in mijn hoofd.

De kleine doelen die ik mezelf stel hebben vaak te maken met bewustwording of het ontwikkelen van een routine. Soms weet ik van te voren dat ik een doel makkelijk zal halen, maar soms maak ik het mijzelf ook wel bewust wat lastiger. Afgelopen maand mocht ik maar 50 euro uitgeven aan boodschappen, dat vonden vele mensen met mij, een heel pittig doel. Maar dat maakte voor mij de uitdaging alleen maar groter om dit doel te behalen.

Jaar doelen

Met de jaar doelen doe ik eigenlijk hetzelfde als met de maand doelen en challenges. Ik stel een lijst samen met doelen waarvan ik denk dat ik ze kan halen, maar zet daar ook een aantal doelen tussen waarvan ik weet dat ze moeilijker zullen zijn. Neem bijvoorbeeld het naar Berlijn gaan, naar Disneyland Parijs gaan of Segway rijden! Dat zijn geen dingen die je van de één op de andere dag even doet. Dit zijn dingen die geld kosten en je bewust zal plannen. Het zullen ongetwijfeld mooie ervaringen worden.

Er staan een aantal dingen op die voor een ander als een heel makkelijk zullen worden gezien, zoals een quiche maken of 5 koffietentjes in Utrecht bezoeken. Die dingen zijn er voor mij juist opgekomen als uitdaging.  Nou ben ik absoluut geen keukenprinses en zie ik mijzelf niet zo snel een quiche of taart maken, toch hoop ik dat ik dit ooit zal doen. De 5 koffietentjes bezoeken was voor mij best wel een ding toen ik deze op de lijst had gezet. Ik vond het best spannend om naar nieuwe plaatsen te gaan. Iedereen sprak altijd af in koffie tentjes, maar ik deed dat nooit. Het was niet in mijn comfortzone. Door dat ik dit punt op mijn lijst had gezet, ging ik bewuster met vrienden afspreken om in de stad koffie te drinken. Het leuke wat hier uit voort kwam, was dat ik een aantal vrienden ook weer wat vaker zag, maar ook dat ik een heleboel leuke nieuwe plaatsen ontdekte! Dit punt bracht mij dus totaal iets anders dan ik eigenlijk verwacht had.

Stel jij jezelf al doelen?

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

Hoe ik met 2 minuten per dag honderden euro's verdien?
Begin een capsule wardrobe
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Altijd je locatie delen
9 boeken voor een betere money mindset
Geld verdienen met Pinterest

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?14 Reacties

 1. Dina

  Het opschrijven van dingen die je graag wilt doen is handig inderdaad. Soms denk ik: oh ja, dat wil ik nog eens doen! Maar dan vergeet ik het dus gewoon, omdat ik er verder niet echt mee bezig ben. Zonde!

  Antwoord
  • Veerlez

   Dat is precies de reden hoezo ik het op mijn blog zet, ik word eraan herinnert omdat het er staat en zelfs anderen er over beginnen. Je hebt ook een plek waar het makkelijk terug te vinden is. Wie weet het proberen waard, wellicht werkt het voor jou ook. Maar misschien ook wel niet 🙂

   Antwoord
 2. Anna (Ook Anna doet dingen)

  Heel handig om het allemaal op te schrijven en er zo echt bewust mee bezig te zijn. Dan worden het echt dingen om naartoe te leven. Wel heel spannend natuurlijk, echt uit de comfort zone treden. Maar het levert zoveel moois op! 🙂

  Antwoord
  • Veerlez

   Het is altijd spannend om uit je comfortzone te treden, maar wanneer je dat te weinig doet, zal je comfortzone alleen maar kleiner worden en alles nog spannender worden! Ik vind het zo grappig dat het uitschrijven van de reden hoezo ik doelen stel, me nog veel meer aan het denken zet 🙂

   Antwoord
 3. misantropiccatlady

  Mijn computer puilt ook uit van de lijstjes, jaardoelen heb ik niet, enkel de grote verbouwingen van mijn huis zijn jaardoelen. Wel een leuk idee om ook maanddoelen en weekdoelen te stellen!

  Antwoord
  • Veerlez

   Voor iedereen werkt weer iets anders. Voor de een werken jaardoelen maar voor de ander zijn maand doelen weer fijner. Experimenteer daar een keer mee!

   Antwoord
 4. Mariska

  Ik stel me vaak geen jaardoelen, maar ik maak wel regelmatig to do lijstjes voor de dag of week. Als ik echt jaar en maanddoelen maak dan schiet ik daar vaak mee uit en eis ik veel te veel van mezelf.

  Antwoord
  • Veerlez

   Ik denk ook zeker dat voor iedereen wat anders werkt, dus als dit voor jou werkt is dat toch helemaal prima 🙂

   Wat ik wellicht vergeten ben om te zeggen is dat het voor mij echt richtlijnen zijn, als ik het niet haal, maakt dat ook niet uit. Ik zie het als motivatiedoelen en niet als vast staande doelen 🙂

   Antwoord
 5. Th Balvers

  Herken t thema. Zelf ben ik ook nogal geprogrammeerd. Verveel me zelden tot nooit. Maar het legt wel druk. En wat als doelen niet gehaald worden. Ben wat simpeler gaan leven, laat wat vaker zaken op me afkomen, maar….

  Antwoord
  • Veerlez

   Voor mij zijn de doelen niet leidend, het zijn meer richtlijnen. Zolang ik er maar bewust mee bezig ben, daar gaat het mij om. Voor iedereen werkt weer iets anders.

   Antwoord
 6. Liliane

  Wat goed om jezelf zo uit te dagen! En ook duidelijk hoe je het uitgelegd hebt. Dankjewel hiervoor, het inspireert!

  Antwoord
  • Veerlez

   Aaawh wat lief! Dat is fijn om te horen!

   Antwoord
 7. Kiki

  Zoals ik wel ‘ns eerder gezegd heb, vind ik dit heel erg inspirerend & doelen stellen/behalen is ook leuk! Ik denk dat het belangrijk is om voor jezelf persoonlijk realistische doelen te stellen, maar om toch jezelf uit te dagen (en uit de comfort zone inderdaad :)). Het is ook fijn om terug te kijken op je behaalde maanddoelen, dan geeft weer moed om verder te gaan 🙂 & omdat een mens altijd blijft dromen, komen er altijd weer doelen bij.

  Antwoord
  • Veerlez

   Dat heb je heel mooi samengevat Kieks! <3 Precies dit is hoe ik er over denk!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Februari maandoverzicht - […] weer tijd en energie had op me meer op ontwikkeling te richten. Ik schreef daarin een stuk over hoezo…

Laat een reactie achter