Ik begin een podcast!

door | aug 1, 2020 | Persoonlijk | 8 reacties

Al langere tijd had ik wel interesse om een podcast te beginnen. Mijn onzekerheid en gebrek aan technische kennis hielden me tegen. Tot ik een business reading ontving waarbij alle stukjes op zijn plek vielen. Hoe dit allemaal is ontstaan en waar mijn podcast over gaat, dat lees je in dit artikel. Ik begin een podcast!

Over het proces van het beginnen met de podcast heb ik ook een podcast opgenomen. Hoe meta is dat. Je kan deze podcast hier luisteren en de shownotes hier les. De shownotes bevat de tekst van de opname. Dit artikel wat je nu leest, is weer anders.

Waarom wil ik een podcast starten

Al langere tijd zei ik tegen business vriendinnen dat het een slim moment was om een podcast te starten. Ik hoor van zoveel ondernemers om mij heen dat hun business enorm gegroeid is sinds zij een podcast hebben. Een grote reden om te beginnen met een podcast is dus om je business te groeien. Voor mij was dat natuurlijk ook zo.

Het is pas een paar maanden dat ik de overstap van freelancer naar kennisondernemer heb gemaakt. Ik heb het geluk al jaren een expert te zijn in mijn expertise en meteen klanten aan te trekken. Toch weet ik dat mijn business nog veel groter kan worden dan dit. Ik wil dus echt meer mensen bereiken.

Wat hield me tegen om te beginnen?

Er zijn een paar dingen die me tegenhielden. De grootste redenen is toch wel onzekerheid. Er waren verschillende aspecten waar ik onzeker over was. Ik was onzeker over het podcasten zelf, vooral de technische kant van het podcasten. Heb je daar geen specifieke kennis voor nodig? Welke software moet ik gebruiken? Heb ik geen goede microfoon nodig? Het hele technische stuk heb ik geen kaas van gegeten, daarom werd ik er nog onzekerder over. Een gebrek aan kennis kan je verlammen, maar is ook makkelijk op te lossen. Door je juist in te gaan lezen in welke tools je kunt gebruiken.

Ook was ik onzeker over de mening van anderen. Zitten mensen wel te wachten op mijn verhaal? Wat als mijn verhaal niet goed genoeg is of mensen mij niet leuk vinden. Waarom is de mening van anderen toch vaak zo een grote factor in ons leven. Ik hou er niet van om me te laten beperken door de mening van anderen. Door mijzelf te vertellen dat mijn ego deze onzekerheden benoemt om mij in mijn comfortzone te houden, weet ik dat de angsten niet reëel zijn.

Mijn laatste onzekerheid was het onderwerp waar ik het over moest hebben. Ik heb altijd zoveel interesses gehad, dat ik bang was uitgekeken te raken als ik één onderwerp zou kiezen voor mijn podcast. Al meer dan eens heb ik een volledig idee uitgewerkt voor een podcast. Mijn podcast zou gaan over het nomadische leven of over Pinterest. Toch had ik bij beide onderwerpen te weinig motivatie om door te gaan. Door het onderwerp te specifiek te maken, verloor ik interesse.

Wat trok je over de streep om toch te starten?

Daar vertel ik over in zowel de eerste als de vierde podcast aflevering. In de eerste aflevering vertel ik over dat mijn onzekerheid werd weggenomen over de technische kant van de podcast. Tijdens de groeiborrel van Deborah de Poorter werd er ingegaan op het starten van een podcast. Er werd verteld hoe makkelijk het eigenlijk kon zijn. Dat je gewoon moest beginnen.

"zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Pak je telefoon en begon gewoon te praten."
Dit werd gezegd tijdens de groeiborrel van Deborah de Poorter.

Mijn technische onzekerheden werden weggenomen en ik nam mijn eerste aflevering diezelfde avond nog op. Toch bleef het na die opname nog even bij een idee.

Er gingen twee weken voorbij en toen kreeg ik de opname van Lonneke Vodegel. Ook dit komt weer voort uit de groeiborrel van Deborah. Tijdens deze borrel was er de mogelijkheid tot een business reading van Lonneke. Ik had geen foto van te voren aangeleverd, waardoor ik op dat moment geen reading kon krijgen. Lonneke zou dat op een later moment nog voor mij doen.

De dag dat ik die business reading in mijn mailbox kreeg, vielen alle stukjes op zijn plaats. De reden waarom ik tot op heden geen podcast was begonnen, was omdat het onderwerp niet klopte. Een specifieke niche kiezen klopt voor mij niet. Ik ben mijn eigen niche. Mijn overkoepelende thema ben ikzelf.

Waar gaat de podcast over

Het overkoepelende thema in mijn leven is vrijheid. Vrijheid zit in alles wat ik doe en is de reden achter alles. Het zit in mij als persoon dat ik altijd vrijheid wil nastreven. Het zit in mijn manier van werken en levenswijze. Daarnaast gaat mijn coachingsbusiness ook om het aanbrengen van meer vrijheid in het leven van de ondernemers die ik coach. Vrijheid is mijn thema.

De onderwerpen waar ik het over ga hebben zijn het locatieonafhankelijk leven, Pinterest, (online) ondernemen en persoonlijke groei. Het zijn alle onderwerpen die mijn leven mooier maken en die je meer vrijheid kunnen brengen. Ik ga mijn best doen om elke 4 weken dezelfde volgorde in de thema’s te houden, maar het zal me niks verbazen als ik daar snel weer van af ga wijken. Het moet wel vrij blijven natuurlijk.

Elke woensdag zal er een podcast online komen. Ik kan nu al vertellen dat de eerst volgende podcast zal gaan over mijn rijangst.

Wat komt er bij kijken om een podcast te beginnen?

Uiteindelijk komt er dus helemaal niet zo veel kijken bij het beginnen van een podcast. Tot nu toe heb ik de podcast allemaal opgenomen op mijn iphone. Het geluid is natuurlijk niet optimaal op mijn telefoon, maar ik wilde niet dat het gebrek aan microfoon me zal remmen in het opnemen. In de toekomst zal ik wel een microfoon kopen om te zorgen dat het geluid beter zal worden.

Op dit moment heb ik ook nog niks ge-edit. Ik krijg veel vragen over of ik gasten in mijn podcast wil ontvangen. Op dit moment staat dat nog niet op de planning, mede omdat ik dan moet gaan editten. Maar de ideeën voor podcasts met gasten zijn er vol op, dus waarschijnlijk zal ik binnenkort toch me aan het editten gaan wagen. Audacity is het programma om dan te gebruiken.

Op dit moment upload ik de afleveringen op Soundcloud en vanuit daar worden ze automatisch op andere platforms gezet. Je kan je makkelijk aanmelden bij TuniIn, Spotify en andere platformen. Itunes is op dit moment nog lastiger, aangezien je Itunes moet installeren om je podcast aan te melden. Op dit moment zit ik in Rotterdam met alleen een chromebook tot mijn beschikking, daarop kan ik geen Itunes installeren.

Het maken van visuals hoeft ook niet veel tijd te kosten. Je kan in Canva makkelijk een visual maken of op Creative Market een template kopen. Ik heb een mooie gouden afbeelding gekocht die ik als basisgebruik voor mijn social media uittingen.

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

Hoe ik met 2 minuten per dag honderden euro's verdien?
4x lekkere wegkijk films
Begin een capsule wardrobe
6 manieren om nu geld te verdienen
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Hergebruik je eten!

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?8 Reacties

 1. Marjolein

  Trots!

  Antwoord
  • Veerlez

   Dankjewel, ik ben zelf ook wel trots dat ik het gewoon gedaan heb!

   Antwoord
 2. ebroersen

  Hoi Veerle,

  Ik heb net zojuist naar je podcast geluisterd op Spotify.
  Wat leuk om nu ook op deze manier te kunnen horen waar je allemaal mee bezig bent!
  Echt heel erg leuk!!
  En blijf vooral hiermee doorgaan 🙂

  Groetjes,
  Erik(van Hoogte80 2019)

  Antwoord
  • Veerlez

   He Erik, wat leuk dat je reageert! Het is inderdaad weer een hele andere manier van op de hoogte blijven van alles, maar ook wel een leukere manier! Er komen nog veel podcasts aan!

   Antwoord
    • Veerlez

     Wat leuk, wat zitten daar een mooie wandelingen tussen. Ik ga gauw eens kijken of ik ook zo’n wandeling kan inplannen!

     Antwoord
     • ebroersen

      Ik stel voor: een keer samen zo’n wandelroute lopen? Als je het mij vraagt: ik zou het wel leuk vinden als we elkaar weer eens tegen zouden komen, waar dan ook 🙂

      Antwoord
      • Veerlez

       He Erik, ik vind het een leuk voorstel, maar ik loop toch liever alleen! Blijf vooral leuke wandelingen delen.

       Antwoord

Laat een reactie achter