Museum: Marlene Dumas – The Image as Burden

door | okt 25, 2014 | 2014, museum | 2 reacties

Dumas - The Painter Afbeelding van Stedelijk Museum

Museum: Stedelijk Museum
Locatie: Amsterdam
Tentoonstelling: Marlene Dumas – The Image as Burden
Tot wanneer: t/m 6 Januari 2015
Kosten? 15 euro, 7.50 voor studenten/CJP en gratis met museumjaarkaart, voor jongeren
Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 18.00, donderdag tot 22.00
Bereikbaarheid: Tram 2, 3, 5, 12 stoppen om de hoek! En er is een Q-park onder het museumplein

Afbeelding van Stedelijk Museum

Het is de eerste grote solo tentoonstelling van Marlene Dumas in Nederland, wat er voor zorgt dat er veel belangstelling voor is. Marlene Dumas heeft veel bekende werken zoals Naomi, AmyBlue of de serie Models. Verschillende musea in Nederland hebben werken van Dumas in de collectie ziten, zoals De Pont in Tilburg of het van Abbemuseum in Eindhoven. Maar ook het TaTe Modern in New York bezit werken van Dumas en die zijn speciaal voor deze tentoonstelling overgekomen naar Amsterdam. Verschillende verzamelaars hebben ook meegewerkt aan deze tentoonstelling en ook Dumas heeft uit haar privรฉ collectie werken uitgeleend om te vertonen. Het is daarmee de eerste grote tentoonstelling in 20 jaar in Nederland. Je ziet werken die je anders nooit te zien zal krijgen.

Opbouw: De tentoonstelling heeft een chronologische en een thematische opbouw. In de hoeken van de muren staat elke keer de beschrijving die bij een werk hoort. Dat zorgt voor wanneer het druk is dat het echt even duurt voor je de bijpassende tekst kan lezen. Er staan geen grote verhalen op de muren, zoals je vaak bij andere tentoonstellingen ziet.
In de ruimtes is elke keer een bepaald thema, dit zorgt ervoor dat je sommige ruimtes langer bezoekt of je juist er sneller uit loopt. Het hangt allemaal van je smaak af. Er is veel werk bij elkaar, waardoor het soms wat vol lijkt. Veel werken zijn samen gevoegd tot serie, waardoor er soms ook schetsen tussen de werken afhangen.

Door de verschillende ruimtes is er gekozen voor verschillende werken van Dumas. Ze heeft een diverse manier van werken, waardoor er in mijn ogen een paar belangrijke werken missen in de collectie.

Dumas - Het kwaad is BanaalAfbeelding van Stedelijk Museum

ย Wat sowieso een aanrader is, is om te beginnen met de film die vertoont wordt in ruimte 1.16. Hierdoor krijg je een kijkje in de keuken van hoe Dumas werkt en hoe ze is als persoon. Het is namelijk ook een leuk, grappig en inspirerend persoon. Dat kwam ook al naar voren in het programma Collegetour, waar ze te gast was toen haar tentoonstelling net opende.

De tentoonstelling is zeker een aanrader, mits je van het werk dan Dumas houdt! Maar als je niet van Dumas houdt, dan kan je wellicht beter de permanente tentoonstelling van het Stedelijk Museum bezoeken of de twee andere tentoonstellingen die er momenteel zijn: On The Move en Bad Toughts.

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Follow on Bloglovin

Podcast

Fearless Adventure Podcast

Koffie drinken?

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Anderen lezen:

Het verhaal van een vleesboom
3 IJslandse series op Netflix
Wat heb je nodig om te beginnen met suppen?
Habit Tracker + printable
De mooiste plekken om te suppen in Nederland
Wat kan je doen als je in quarantaine zit?

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Bezoek mijn andere blog

Geld Verdienen met Pinnen

Other Language?2 Reacties

 1. Kiki Siegers

  Ik hou wel van Dumas ๐Ÿ™‚ goeie tip!

  Antwoord
  • Veerlez

   Zeker heen gaan dan Kieks! Ook de andere tentoonstellingen zijn de moeite waard!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Welke Musea/Tentoonstellingen wil ik nog bezoeken? - […] over Marlene Dumas tot en met 4 januari 2015 in het Stedelijk Museum, ik schreef daarover eerder deze post.…

Laat een reactie achter