Hoe kan je beginnen met beleggen?

door | sep 16, 2020 | Money | 0 Reacties

Hoe kan je beginnen met beleggen?

Nooit eerder is beleggen in mijn hoofd een optie geweest. Dat was altijd iets voor zakelijke mensen op de beurs. Niet iets voor een creatieveling in de culturele sector. Tegenwoordig kijk ik daar iets anders tegen aan. Ik realiseer me dat als ondernemer voor mijn eigen pensioen moet gaan zorgen en dat mijn huidige geld zijn waarde verliest als ik daar niks mee doe. Hoe dat zit en hoe ik ben begonnen met beleggen, dat lees je in dit artikel. Dit gaat in op hoe je klein kunt beginnen met beleggen.

Ik ben nooit iemand geweest die veel interesse in geldzaken heeft gehad. Op school bij economie heb ik nooit opgelet omdat het altijd een ver van mijn bed show was. Ondertussen heb ik meer interesse in geld en geniet ik er ook van om meer te verdienen. Als zzp’er heb ik eigenlijk nooit een pensioen opgebouwd en nu ben ik dan ook verschillende opties aan het uitzoeken om een pensioen op te gaan bouwen.

Inflatie

Geld verliest elk jaar 1,9% waarde. Met sparen ontvang je tussen de 0,01 en 0,04% spaarrente. Doordat de rente tegenwoordig zo laag is, ontvang je dus minder rente dan wat geld in waarde daalt per jaar. Je verliest dus geld door er niks mee te doen.

Ik moet eerlijk zijn, ik heb nooit goed opgelet bij economie op school, maar inflatie is één van de begrippen die ik in theorie wel heb meegekegren.

Het is alleen nog nooit tot me door gedrongen hoe dat in praktijk effect kon hebben op mij. Ik dacht altijd dat inflatie iets was waar je alleen mee te maken kreeg als je in de economische sector werkte. Helaas is dat niet het geval en hebben wij als gewone mens ook last van inflatie. De prijzen gaan omhoog, waardoor je geld minder waard wordt. Denk aan de huurverhogingen, renteverlagingen of de BTW verhoging van 6% naar 9% op etenswaren. Afgelopen jaar werd het pas echt duidelijk hoe veel duurder al het groente en fruit werd.

Ik ben me dit jaar pas gaan realiseren dat ik eigenlijk stilstaand geld verlies.

Pensioen opbouw

Ik ben een zzp’er wie in het verleden weinig pensioen heeft opgebouwd. Enkele kleine bijbaantjes hebben niet veel in het laatje gebracht op dat vlak. Dat is toch een klein nadeel aan mijn vrije levenskeuze. Ik heb nog nooit een degelijke 9 tot 5 baan gehad en dat merk ik in mijn pensioen opbouw.

Studieschuld

Ook heb ik een fikse studieschuld doordat ik door ziekte niet kon werken tijdens mijn studietijd.

Lange tijd heb ik negatief gekeken naar mijn studieschuld. Sinds ik bewuster ben van mijn money mindset, realiseer ik me de winst van deze schuld.

Door deze schuld heb ik mijn studie (deels) kunnen betalen. (heb ik al verteld hoe fantastisch mijn ouders zijn, dat ze mijn studie grotendeels hebben betaald) Ik heb jaren op mijzelf kunnen wonen, lessen kunnen leren en leuke dingen kunnen doen.

Achteraf gezien had ik het geld misschien iets beter kunnen besteden, maar ik ben zo blij dat ik geld heb kunnen lenen en ik er levenservaring voor heb terug gekregen.

Geld een doel geven

Tegenwoordig ben ik me heel bewust van geld en alle mogelijkheden die geld te bieden heeft. Ik ben veel positiever naar geld gaan kijken. Daarnaast ben ik bewust bezig met het opzetten van meerdere inkomststromen en verdienmodellen. Ik ben er niet vies van om te investeren om verder te groeien.

Ik heb aparte spaarpotjes gemaakt, zodat elk potje een eigen doel heeft. Er zijn aparte potjes voor kennis vergaren, kleding kopen, vakanties, een huis als ik ooit weer een huis zou willen, suppen en er is een beleggingspotje.

Wanneer ik geld ‘over’ heb, gaat het in het beleggingspotje. Ook het geld wat ik verdien met het lezen van emails, gaat in dat potje. Het is geld wat ik mijzelf niet rijk reken en uitgeef om te groeien.

Investeren

Dit geld investeer ik via Lendahand en Semmie.

Dit is niet geheel zonder risico, maar daarom kies ik voor geld wat ik als extra zie en ik niet zal missen. Het is mooi meegenomen als ik er meer aan over hou.

Lendahand

Via Lendahand heb ik obligaties. Ik leen in feite geld uit, zodat de lener kan groeien. Als de lener niet failliet gaat in de tussentijd, krijg ik na de looptijd mijn geld terug, plus een beetje rente. Meestal is dat tussen de 3 en 8%.

Lendahand is een Nederlands bedrijf wat crowdfundings opzet voor ontwikkelingslanden. Hierdoor krijgen mensen in ontwikkelingslanden de kans om een bedrijf op te zetten. Er worden banen gecreëerd en de omstandigheden in het land verbeteren beetje bij beetje. Je werkt in feite mee aan het verbeteren van de wereld, door een klein bedrag te investeren. Een bedrag wat wij kunnen missen, kan een groot impact hebben in een ontwikkelingsland.

Daarnaast is Lendahand een succesvol platform. Ze bestaan ondertussen 7 jaar en hebben op dit moment 2760+ projecten gestart, waarvan er maar 1 project failliet is gegaan.

Hoe werkt investeren via Lendahand.
Hier zie je een project op Lendahand. Je ziet dat de rente 6,5% zal zijn. Dat komt doordat de looptijd van die project 24 maanden is. Daardoor zit er iets meer risico aan dit project. Daarnaast zie je naast de naam van het project een 5 staan. Redcavia GmbH 5. Dat betekent dat het het het 5de project is wat ze via Lendahand doen. Hoe hoger dat getal, hoe positiever. Dat zal je ook meteen terug zien in het rente percentage en hoe snel een project volledig gefinancieerd is. Dit project duurde 23 dagen, wat vrij lang is voor Lendahand. Veel projecten zijn binnen een dag volledig gefinancieerd.

Op dit moment kies ik ervoor om kleine bedragen te investeren, omdat dat is wat ik kan missen. Ik investeer zo’n € 50,- per maand, dus € 600,- per jaar. Als ik 5% rente heb, ontvang ik € 30,- per jaar. Dat is natuurlijk peanuts, maar het is meer dan ik zou krijgen wanneer ik het geld op een spaar rekening zou zetten. Op deze manier wordt mijn geld iets meer waard. Wanneer ik er niks mee zou doen, zou mijn geld minder waard worden door de inflatie.

Er zit zeker een risico aan, aangezien de lener failliet kan gaan en ik daardoor mijn investering zou kunnen verliezen, daarom kies ik ervoor om elke maand een ander project te steunen. Bij Lendahand zijn het projecten, waar je precies kan lezen waar het om gaat en hoeveel risico er aan kleeft. Het winst percentage is natuurlijk gekoppeld aan het risico. Door verschillende projecten te steunen, spreid ik mijn verlieskansen.

Wil jij ook gaan beleggen bij Lendahand, dan kan je € 25,- korting krijgen. Wanneer jij een investering doet van €50,- , krijg je wanneer je deze code invoert YGDA-E6PH-REE6 korting. Hiervoor ontvang ik ook een bonus, dus je helpt ons beide hiermee.

Tot nu toe doe ik dit op klein niveau, maar zal ik op de lange termijn er de vruchten van plukken. Het geld wat ik hiermee verdien, investeer ik ook weer.

Semmie

Via Semmie leg ik ook geld in. Dat zijn ETF’s. ETF staat voor Exchange Traded Fund. Het zijn vooropgestelde pakketten met aandelen. In die pakketten zitten verschillende soorten bedrijven, uit verschillende landen met verschillende soorten bedrijven. Hierdoor is er een spreiding waarmee je het risico verkleind.

Natuurlijk is er altijd nog risico, maar het risico is iets kleiner door de spreiding in soort en locatie van het bedrijf. Doordat het risico lager is, is het rendement ook kleiner. De rente die ik hierover krijg is 3%. De 3% is nog steeds meer dan wat ik zou verliezen aan inflatie.

Wil je ook via Semmie gaan verdienen? Dat kan. Wanneer je je via mijn link aanmeld, krijgen we beide €15,- wanneer je een bedrag van €50 euro investeert. Wanneer je €50 euro zonder doel over hebt, is het toch een kleine investering waard, je krijgt tenslotte nog eens €15 cadeau om te investeren.

Rekentool van Semmie
Wanneer ik begin met een bedrag van 500 euro en ik maandelijks 75 euro stort. Heb ik binnen 10 jaar al meer 11.000 euro bij elkaar verzameld

Semmie heeft ook een mooie rekentool waarmee je kan uitrekenen hoeveel je maandelijks moet investeren om een mooi pensioen op te bouwen. Het is dan ook interessant om hier verschillende getallen in te voeren. Hierboven zie je wat ik zou kunnen verdienen wanneer ik 10 jaar maandelijks €75 euro investeer. Hieronder zie je wat ik zou kunnen krijgen wanneer ik 40 jaar land €75 euro investeer.

Investeren bij Semmie voor 40 jaar
Hier zie je hoeveel je zou kunnen verdienen wanneer je 40 jaar lang een bedrag bij Semmie investeert. Wat een verschil dat is ten opzichte van 10 jaar!

Dit waren twee kleine tips over hoe je kunt beginnen met beleggen. Het zijn kleine stapjes hoe je jouw geld in ieder geval kan stoppen van waardeverlies. Wanneer je meer per maand apart kan zetten, dan zou je daar zeker een mooi pensioen van kunnen maken.

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

3 IJslandse series op Netflix
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Beste tips voor roze haar
Ik ga de Camino de Santiago lopen
15x gekke feitjes
The Miracle Morning

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Beleggen met BUX Zero - […] schreef ik ook al een artikel over beleggen, al ging dat meer over investeermogelijkheden. Als zelfstandig ondernemer realiseer […]

Laat een reactie achter