Rust in drukke tijden

door | dec 13, 2014 | Healthy Life | 6 reacties


December is altijd een drukke maand, met de feestdagen, verjaardagen en familiebezoekjes. Een afsluitende periode of werk of een tentamenweek, uitrusten is er uiteindelijk nooit bij. Maar zorg je nou dat je tijdens deze drukke periode wel rust houdt.

Vind je uitlaatklep

Iedereen heeft een uitlaatklep, het is alleen een zoektocht naar wat je uitlaatklep is. Voor de een is het fotograferen, voor een ander is het schrijven. Voor mij is het schilderen. Als ik niet lekker in mijn vel zit, moet ik gaan schilderen, dan komt alles eruit. Bij voorkeur met muziek op de achtergrond. Maar als ik heel erg moe ben, dan is kleuren in het kleurboek voor volwassenen fijner, omdat dat minder energie kost. In mijn geval is het zo dat er creativiteit in moet zitten, anders raak ik mijn boosheid, moeheid of energie niet kwijt. Maar om mijn energie kwijt te raken, is hardlopen ook een goede uitlaatklep.

Plan goed vooruit

Goed eten is belangrijk, vooral in drukke periodes. Het gezond eten is vaak één van de eerste dingen die er bij inschiet. Daarom is het belangrijk om goed te plannen wanneer je wat gaat eten, dan kan je ook van te voren boodschappen doen of eventueel van te voren koken. Als je je daarover geen zorgen hoeft te maken, dan geeft dat ook meer rust in je hoofd.

Zoek een planner waarin je al je activiteiten kwijt kan


(Sorry voor de crappy scan, blijkbaar is ook mijn scanner aan vervanging toe)
Ik raak mijn overzicht vaak kwijt wanneer ik voor verschillende dingen een aparte agenda heb. Ik heb het liefste een overzicht waarin ik in één oogopslag zie wanneer ik moet werken, wat ik eet en welke blogs er wanneer online komen en wat ik nog moet schrijven. Dat is best lastig om allemaal overzichtelijk in mijn agenda te zetten. Daarom heb ik daarnaast nog een weekplanner van de Hema. Het is eigenlijk een familieplanner, maar het werkt ook prima met verschillende activiteiten.

Plan een avond voor jezelf in

Een avond waarin je écht niets hoeft, geen verplichtingen, echt even niks doen. Het gaat erom dat je de rust in je hoofd krijgt om niks te kunnen doen. Ik plan minimaal één avond per week niks, zodat ik een serie kan kijken of een boek kan lezen, als het maar ongepland is en omdat ik het zelf wil. Tuurlijk zit ik af en toe alsnog een avond thuis te werken in plaats van niks doen. Zolang het maar is om rust in mijn hoofd te krijgen.

Ga voor het slapen gaan even offline

Altijd online zijn en altijd communiceren kan best vermoeiend zijn. Stel daarom een tijd in waarbij je voor het slapen gaan even niet online mag zijn.

Welke plek geeft je rust?

Zoek een plek die je rust geeft als je er alleen al bent. Voor veel mensen werkt het om de slaapkamer stressvrij te houden, dus geen computer in de slaapkamer of lijstjes. Voor mij is bij mijn ouders zijn rustgevend, ik heb daar geen laptop, geen activiteiten te doen, ik mag daar gewoon zijn en ontspannen.

Herken je stressoren

Wat doe jij wanneer je stress hebt? Ben je je daar van bewust? De één gaat nagelbijten en de ander raakt geagiteerd. Maar wanneer je snel geïrriteerd bent, ben je eigenlijk al een stap te ver. Het is de kunst om daarvoor al te herkennen dat je stress ervaart. Ikzelf merk dat ik mijn maaltijden ga overslaan als ik druk ben, wat er natuurlijk alleen maar voor zorgt dat ik me slechter ga voelen en nog meer druk ervaar. Dus als ik weet dat ik een drukke agenda heb, stop ik een extra appel in mijn tas, zodat ik in ieder geval kán eten in drukke periodes. Dan is het alleen nog de kunst om die appel ook nog op te eten.

Heb jij iets aan deze tips of mis je een bepaalde tip? Laat het me weten!

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Follow on Bloglovin

Podcast

Fearless Adventure Podcast

Koffie drinken?

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Anderen lezen:

Wat kan je doen als je in quarantaine zit?
Habit Tracker + printable
Geld verdienen met Pinterest
6 manieren om nu geld te verdienen
Beste tips voor roze haar
Hoe kan je online spelletjes spelen?

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?6 Reacties

 1. iliveformydreams.com

  Dat rust vinden in plannen kan ik me helemaal in vinden. Fijne tips heb je gegeven 🙂

  Antwoord
  • Veerlez

   Dankje 🙂
   Maar hoe écht goed in te plannen, dat vind ik dan nog wel een lastige! 🙂

   Antwoord
 2. Hesteranne

  Ik probeer altijd de narigheid van me af te schrijven. Om mezelf wat te ontspannen ga ik meestal een boek lezen of een tv-serie kijken

  Antwoord
  • Veerlez

   Dat is inderdaad ook een hele goede! 🙂

   Antwoord
 3. Kiki Siegers

  Ik vind dit een hele fijne post en wil er zelf ook wat meer aan gaan doen

  Antwoord
 4. Kiki Siegers

  Dankje voor de tips!

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. 7 tips om je creativiteit terug te vinden - […] schreef al eerder over hoe je rust kan vinden in drukke tijden. Daarin noem ik het belang van je…

Laat een reactie achter