Haar wassen met de no poo methode – een jaar later

door | jan 25, 2017 | Healthy Life | 8 reacties

haar wassen met de no poo methode

Het is alweer een jaar geleden dat ik een artikel plaatste over het wassen van mijn haar met de no poo methode. Ik las laatst een artikel bij de Zenzoekers, waardoor ik mij realiseerde dat ik alweer een jaar mijn haar wél was met shampoo. Het is gewoonte geworden om mijn haar weer met shampoo te wassen. En eerlijk, ik vind het een vervelende gewoonte. Het feit dat ik weer hier over las en over nadacht, was genoeg reden om weer te beginnen met het wassen van mijn haar met de no poo methode.

Waarom ben ik gestopt met de no poo methode?

Zoals ik een jaar geleden al vertelde, heb ik altijd al veel problemen met mijn hoofdhuid gehad. Doordat ik ben gaan wassen met de no poo methode, ging het veel beter met mijn hoofdhuid. Zoveel beter, dat ik de medicijnen die ik ervoor gebruikte, kon afbouwen. Ik stapte over op een emulsie. Dit was ook al te lezen in het artikel van een jaar geleden. Die emulsie was veel vetter dan de lotion die ik daarvoor op mijn hoofd smeerde. En dit was ook aan mijn haar te zien. De mooie volumineuze bos haar die ik in de maanden ervoor gehad had, was niks meer te zien. Mijn haar was zo vet, dat het leek alsof het nat was. Ik vond het er heel vies uit zien en daarom besloot ik om toch weer shampoo te gebruiken.

Hoe was ik mijn haar nu?

De gewoonte om met shampoo te wassen, is er een beetje ingeslopen. De emulsie waar ik vorig jaar mee begonnen was, heb ik weer afgebouwd. Mijn hoofdhuid was weer rustiger geworden. In het afgelopen jaar heb ik eerst mijn haar gewassen met Yes to Carrots, al voelde dat soms toch nog iets te aggresief. Ik wilde iets milders en daarom ben ik overgestapt op een Shampoo Bar van de Lush. Deze bar was weer iets te mild voor mijn haar, waardoor het nog steeds te vet bleef. Nu ben ik weer terug naar de Yes to Tomato Carrots. Ondertussen gebruik ik ook weer een lotion op doktersrecept. Conclusie: het blijft een puzzel wat het beste werkt met mijn haar.

Waarom je haar wassen zonder shampoo?

 • Milieuvriendelijk
 • Geen chemicaliën
 • Het kost je niks!
 • Mooi, glanzend en gezond haar

Waarom zou je je haar niet wassen zonder shampoo?

 • Simpel, gewoonte.
 • Het duurt even voordat je haar gewend is aan het wassen zonder shampoo, die overgangsfase is killing

Tips voor de overgangsfase

 • Draag je haar in een vlecht, dan valt het echt minder op dat het vet is
 • Als je haar vooral vet is aan de bovenkant, zoals bij mij, dan kan je makkelijk een muts dragen.
 • Draag je haar in een knotje
 • Ga gewoon de deur niet uit
 • Zorg dat je mensen afleidt, draag fabulouse accessoires zodat ze niet zo op je haar letten.

Oké, alle gekheid op een stokje, de overgangsfase is rot en het weerhoud je waarschijnlijk om te beginnen. Maar onthou, het duurt maar even. En soms heeft je omgeving niet eens door dat jij denkt dat je een bad hair day hebt!

Hoe ga ik het nu aanpakken?

Ik ga weer beginnen, meteen de dag nadat ik dit schrijf begin ik weer met het wassen van maar haar met water. Ik doe dat op de volgende manier.

 1. Borstel je haar met een Tangleteezer
 2. Masseer je hoofdhuid en borstel het nog een keer.
 3. Masseer je hoofdhuid nogmaals onder de douche, met warm water.
 4. Spoel je haar uit met kouder water
 5. Droog je haar losjes af met een oud shirt
 6. Borstel nogmaals met de Tangleteezer.

Ik was mijn haar momenteel om de 4 tot 5 dagen, afhankelijk van mijn activiteiten. Ik wil proberen om nu te beginnen met mijn haar om de week te wassen met shampoo en om de week zonder shampoo. Dus morgen begin ik met het wassen met de no poo methode en de week daarop, indien het nodig is, met shampoo. Ik ben benieuwd hoe mijn haar dit keer gaat reageren.

Heb jij je haren al eens gewassen met de noo poo methode? Zou je dit doen?

Deze post bevat een affiliatelink.

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

Hoe ik met 2 minuten per dag honderden euro's verdien?
Het verhaal van een vleesboom
6 manieren om nu geld te verdienen
Begin een capsule wardrobe
15x gekke feitjes
Extra geld verdienen via internet

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?8 Reacties

 1. loesjezaakjes

  Ik zou het graag proberen maar ik ontzie die vette periode waar je doorheen moet. Ik heb het wassen wel al afgebouwd. Vroeger zat er één dag tussen het haar wassen en nu zijn het er al 3 🙂

  Antwoord
  • Veerlez

   Dat is al een mooie afbouw! De vette periode is ook waarom ik er zo tegen op zag, maar het valt me best mee hoe snel het gaat, al is dat voor iedereen anders. En het maakt denk ik ook wel uit hoe vaak je je haar wast. 🙂

   Antwoord
 2. Irene

  Een hele tijd geleden heb ik ongeveer een jaar geen shampoo gebruikt. Ik heb eigenlijk geen last gehad van de overgangsperiode toen. En ik kon de hele week doorkomen met maar 1 keer wassen. Maar ik ben toch terug begonnen omdat ik echt heel slap haar kreeg na een tijd. Heel raar. Het hing altijd in slierten langs m’n hoofd. Haha. Dus nu was ik ook weer met shampoo. Maar ook maar 1x per week.

  Antwoord
  • Veerlez

   Wat fijn dat je geen last hebt gehad van de overgangsperiode, daar zullen veel mensen wel jaloers op zijn 😉 Het wassen zonder shampoo moet wel iets goed doen voor je haar, dus ik begrijp helemaal dat je weer met shampoo bent gaan wassen! 1 keer per week wassen is ideaal he? Hou dat vast!

   Antwoord
 3. Romy

  Wat fijn om hier een eerlijk verslag over te lezen! Ik kan me voorstellen dat je in de overgangsperiode veel last hebt van vet haar en dat dat niet bepaald prettig is. Alleen al daarom durf ik het toch niet echt aan om het zonder shampoo te doen. Al zou ik wel eens willen proberen om mijn shampoogebruik een beetje af te bouwen.

  Antwoord
  • Veerlez

   Die vette periode is voor iedereen anders, ik denk wel dat het afhangt van hoe vaak je je haar wast. Als je vaak wast, is het eerder vet. Dan heb je (denk ik) sneller last van het vette haar, maar ben je er misschien ook wel sneller weer vanaf 😉 Maar goed als je nu misschien je haar minder wilt wassen 🙂 Ben benieuwd of je dat nu ook gaat doen!

   Antwoord
 4. Germaine

  Ik was mijn haar sinds 1,5 maand alleen met water. Masseren van de hoofdhuid doe ik zelf niet omdat dat de talgproductie op gang brengt. Toen ik nog shampoo gebruikte, waste ik mijn haar wekelijks. Nu dagelijks of om de dag. (In ieder geval zolang ik in de overgangsfase zit. Daarna moet ik nog zien hoevaak ik het zal bijhouden.) Zo voorkom ik dat het te vet wordt en ik het er na een werk niet meer uit krijg. Tot nu toe gaat dat goed. Het is niet vetloos, maar het is prima te doen. Je ziet ook niets als ik het los draag. Ik heb wel gemerkt dat als ik onder de douche stond, vooral de bovenste laag schoon werd, waardoor het vanaf halverwege tot mijn nek veel vetter was. Dus wat ik nu doe is het in laagjes wassen. Ik hou mijn bovenste haar vast, spoel een dun laagje in mijn nek goed uit met een stevige straal en wrijf met een platte hand met de haren mee. Zo werk ik van laagje tot laagje naar boven. Misschien hebben jullie hier iets aan 🙂 succes!

  Antwoord
  • Veerlez

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Het is altijd fijn om te lezen hoe het er bij anderen aan toe gaat, het is tenslotte bij iedereen weer anders! Thx!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Januari maandoverzicht - […] week ben ik weer bezig met mijn haar en het wassen zonder shampoo, zoals jullie al eerder konden lezen.…
 2. Doneer haar! - […] Wil je meer weten over voor je haar zorgen? Je zou ook kunnen kijken naar je haar zonder shampoo…

Laat een reactie achter