Hergebruik je eten!

door | feb 10, 2015 | Healthy Life | 9 reacties

veerlez_bewusteten

Ja, je leest het goed, het gaat hier over je eten hergebruiken, het voelt een beetje gek om dat zo te zeggen, want we gaan natuurlijk niet letterlijk hergebruiken wat je hebt opgegeten, maar de restjes die je anders wellicht zou weggooien. Want wist je dat je met de stronkjes van je lente-ui een nieuwe lente-ui kan maken? Of dat je paprika pitjes voor een ander heel veel kunnen betekenen? Je leest er hier meer over!

Hergebruik in eigen keuken


Foto Bron

Hier in Nederland kan je een aantal groenten hergebruiken, zoals lente-ui, sla, prei of knoflook. Het zijn er meer, maar dit zijn degene die mij wel een gelukt zijn in mijn eigen keuken. Het is heel makkelijk, snij je uitje en zet de restanten in een glas water. Je kan hier lezen hoe makkelijk het is om dit te doen. Vooral de lente-ui staat hier standaard te hergroeien in de keuken, hoe handig is dat?

Hergebruik voor een ander


Foto bron

Ook ben ik al een tijd bezig met het bewaren van mijn paprika pitjes, deze spaar ik op en stuur ik op naar een adres van Zaden voor Voedsel. Ik verzamel allerlei zaden en pitten voor anderen, die ik anders weg zou gooien. Dat is toch een heerlijk idee? Ik bespaar er niks mee, maar heb er wel een goed gevoel bij. Ik kan zonder dat het mij enig geld kost, iets betekenen voor een ander. En zoveel werk is het niet!

Vooral het verzamelen van paprika pitjes vind ik een makkelijk klusje. Maar je kan nog veel meer pitjes of zaden sparen, zie hier de lijst. Zaden voor Voedsel verzamelt alle pitten en zaden en zorgt er vervolgens voor dat deze in ontwikkelingslanden gezaaid en geoogst worden. Ons restafval kan dus gewoon gebruikt worden om de hongersnood in de wereld aan te pakken.

Kliekjes hergebruiken

Via Kliek&co heb ik de laatste maand aardig wat bruikbare tips gehad om mijn left-overs nog een keer te gebruiken. Je hebt maar een paar ingediënten nodig om van al je kliekjes weer wat heerlijk te maken.

 • Eieren, maak een heerlijk gevulde omelet.
 • Boullion om een heerlijke soep te maken.
 • Bladerdeeg om van je restjes een quiche te maken
 • Bloem, je kan makkelijk wraps of met een ei erbij, pannenkoeken maken.
 • Kruiden doen wonderen voor je left-overs
 • en mijn favoriete: Risotto, alle groenten zouden erbij kunnen, of met een ui en wat kaas, je maakt altijd iets heerlijks.

Heb jij nog tips om eten her te gebruiken?

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Het verhaal van een vleesboom
15x de beste dagjesrugzakken
Begin een capsule wardrobe
Wat kan je doen als je in quarantaine zit?
Schildersezel

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?9 Reacties

 1. Dina

  Hihi de kontjes van lente-uitjes en prei staan hier regelmatig in een glas, zodat er weer een nieuwe uitgroeit. Meestal laat ik ze zover doorgroeien dat er een mooie bloem uit komt (echt waar, preien hebben hele toffe bloemen).

  Antwoord
  • Veerlez

   Ik ga meteen mijn prei laten groeien, ik heb de prei zelf nog niet eerder zelf laten groeien, dus ik ben benieuwd naar de mooie bloemen 🙂

   Antwoord
 2. knutselsmurf

  Kwekers doen vaak nogal moeilijk over zaden, want ze vinden dat ze een octrooi op het plantje hebben. Ik hoop dat dit goede doel verschoond blijft van hun hebzucht.

  Antwoord
  • Veerlez

   Ik hoop het ook, want het zou toch zonde zijn als een octrooi de reden is hoezo we niet de wereld een beetje beter kunnen maken.

   Antwoord
 3. loesjezaakjes

  Hé wat een fijn idee! Ik had er nog nooit bij stilgestaan! Ik ga je blogje saven 🙂

  Antwoord
  • Veerlez

   Ik vind het heerlijk om bij zulke dingen stil te staan, dus als je ooit nog zulke tips bedenkt, laat het me vooral weten 🙂

   Antwoord
 4. Kim

  Wat een goed idee om zaden op te sturen naar anderen! Zelf probeer ik op alle vlakken zo duurzaam mogelijk te leven. Wellicht vind je mij. groene blog ook interessant?

  Antwoord
 5. Kiki Siegers

  Dat met die uisoorten wil ook echt gaan proberen, wat een goed idee :)!

  Antwoord
 6. Rianne

  Wauw ik heb hier dus echt nooit over nagedacht, maar eigenlijk is het echt een supergoed idee!

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sundays Finest - […] redenen hoezo ik nog lang geen 30 ben Hoe mijn boyband liefde nog steeds mijn leven beïnvloed! Hergebruik je…
 2. Bespaartips - […] Je kan lente ui en prei makkelijk laten hergroeien door ze in water te zetten. Hierdoor hoef je het…

Laat een reactie achter