Haar wassen met de no poo methode

door | jan 20, 2016 | Healthy Life | 26 reacties

In blogland is er in het afgelopen jaar aardig wat geschreven over het wassen met de noo poo methode. Dit leek mij een methode die goed is voor je hoofdhuid, maar ook voor het milieu. Daarom besloot ik om vanaf 1 augustus mijn haar niet meer te wassen. Ondertussen zijn er al een behoorlijk aantal maanden verstreken en dit leek mij wel het moment om mijn ervaringen te delen.

Waarom ben je gestopt met shampoo

Mijn hoofdhuid is alweer meer dan 6 jaar een vast gespreksonderwerp met mijn huisarts. Ik heb al jarenlang last van eczeem op mijn hoofdhuid, het was zo heftig dat het geen roos meer te noemen was. Hierdoor heb ik mijn best gedaan om een milde shampoo te vinden. Ik heb van alles geprobeerd: Babyshampoo, Neutral of Yes to Tomato, maar aan elk merk raakte mijn huid gewend en dan begon het cirkeltje weer opnieuw. Eerst het schilferen en ook weer de wondjes die niet dicht gaan. Mijn huisarts kwam met verschillende hoofdhuid lotions en een medicinale shampoo, maar dat werkt ook maar tot op zekere hoogte. Mijn hele leven aan de hoofdhuid lotion en medicinale shampoo, dat zag ik ook niet helemaal zitten. Daarom wilde ik het wassen zonder shampoo, met water wel een keer een kans geven.

Hoe was ik nu mijn haar

 1. Ik borstel mijn haar met een Tangleteezer
 2. Ik masseer mijn hele hoofdhuid en borstel het nog een keer.
 3. Onder de douche masseer ik mijn hoofdhuid nogmaals, met warm water.
 4. Ik spoel dit uit met kouder water
 5. Ik droog mijn haar losjes af met een oud shirt
 6. Ik borstel mijn haar nogmaals met de Tangleteezer.

Het kost totaal geen extra moeite. Maar ik denk dat ook het afdrogen met een tshirt én het gebruik van de Tangleteezer ook al wonderen doen voor je haar!

Wat zijn je ervaringen

Het duurde voor mijn haar een week of 4 om hieraan te wennen. Ik probeerde mijn haar al zoveel mogelijk maar 1 of 2 keer in de week te wassen, maar hierdoor duurde het wennen wellicht iets langer voor mij dan bij een ander. Mijn haar was vooral de eerste maanden heel mooi. Mijn hoofdhuid is helemaal tot rust gekomen. Ik ben begonnen op 1 augustus en mijn haar zat in IJsland non stop perfect. In IJsland ging ik in de Blue Lagoon, waardoor mijn haar totaal vet was toen ik daar uit kwam. Ik heb het toen 2x (!!) moeten wassen (met shampoo), voor het een beetje oké aanvoelde en eruit zag.

Mijn haar is veel dikker, het heeft veel meer slag erin. Het nadeel is alleen dat de bovenkant van mijn hoofd er toch minder mooi uit ziet.

Het ging veel beter met mijn hoofdhuid, waardoor ik in overleg met de verpleegkundige mijn lotion heb afgebouwd. Wat betekent dat ik eerst minder ben gaan gebruiken en nu overgestapt ben naar een mildere emulsie. Helaas is de emulsie anders opgebouwd en maakt die mijn haar heel veel vetter. De afgelopen weken heb ik heel veel twijfels over mijn haar, of het niet te vet is. In plaats van 1x inde week, was ik het nu 2 keer. Ik heb het ook weer een keer  met shampoo gewassen, gewoon omdat het nu echt te vet was. Hierdoor merk ik pas het verschil. Na het wassen met shampoo is mijn haar opeens heel dun. Ik mis echt het volume van mijn haar wanneer ik het zonder shampoo was.

Wat heb je geleerd?

Voor iedereen is het proces van het wassen zonder shampoo anders. De één vind het een smerig idee, de ander wil het zelf ook gaan proberen. Wat ik echt geleerd heb is dat je af en toe een vettere periode hebt. Je haar is afhankelijk van het weer, van hoe vaak jij met je handen door je haar gaat en nog 100 factoren. Het is niet realistisch om je haar altijd om de week te wassen of om de x aantal dagen.
Af en toe is je haar opeens zo vet, dat het niet fijn voelt, dan is het niet erg om dan met shampoo of conditioner te wassen. Je hebt ook verschillende vormen van vet haar. Het ene moment glimt het heel erg, een andere keer lijkt het gewoon alsof het nog nat is. Het borstelen met de Tangleteezer maakt enorm veel verschil. Toch vraag ik het me af of een andere haarborstel weer een ander effect geeft.

Wil je er meer over lezen?

Er is al behoorlijk watgeschreven over het wassen zonder shampoo. Hier dan de updates waar ik het meeste aan gehad heb. Voor Ikbenirisniet schreef Sabine een gastartikel over het wassen van je haar met de noo poo methode. Het is tenslotte een enorme groene methode om je haar te wassen! Voor haar eigen blog schreef Sabine ook al waarom ze zonder shampoo wil wassen en een update met uitleg. Ze vertelde afgelopen week nog op twitter dat ze haar haar nu wast met babywash.

Dina heeft ook het afgelopen jaar een aantal keer geschreven over het wassen zonder shampoo. Allereerst de aankondiging dat ze dit ging doen. Vervolgens nog 2 updates, de eerste update na 3 weken,de volgende update na 2 maanden. Afgelopen december vertelde ze dat ze gewisseld is naar conditioner only. Heb jij ook over de noo poo methode geschreven? Laat het me weten!

 

Zal jij je haren durven wassen met de noo poo methode?

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

Hoe ik met 2 minuten per dag honderden euro's verdien?
4x lekkere wegkijk films
Begin een capsule wardrobe
6 manieren om nu geld te verdienen
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Hergebruik je eten!

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?26 Reacties

 1. Angélica

  Mmm grappig, heeeel lang geleden heb ik hier echt van alles over gezocht, maar uiteindelijk was het toch niks voor mij. Wel spoel ik tussendoor mijn haar nog wel eens met alleen conditioner. Nu mijn haar korter is, was ik het toch weer sneller, en ik merk ook echt dat het weer veel sneller vet wordt. Irritant! Je haar gaat er echt aan wennen inderdaad. Het is weer tijd om te gaan afkicken! 😛

  Antwoord
  • Veerlez

   Ik had ook verwacht dat jij me er van alles over had kunnen vertellen 🙂 Ik blijf het een ingewikkeld iets vinden,haar en vet worden.. Het hangt van zoveel factoren af! Maar teveel wassen is toch wel vaak de reden. Ga maar weer afkicken, het is ook goed voor je portemonnee 😉

   Antwoord
 2. Marushi

  Heel interessant artikel. Het lijkt mij ook leuk/fijn om dit een keer te proberen. Benieuwd hoe het bij mij werkt. -x-

  Antwoord
  • Veerlez

   Hou je me op de hoogte als je het gaat proberen? 🙂

   Antwoord
   • Marushi

    Komt goed haha 😉

    Antwoord
 3. loesjezaakjes

  Ik wil dit al zolang proberen maar ik zie op tegen die vette periode 😀

  Antwoord
  • Veerlez

   Ik heb tijdens de vette periode mijn haar heel veel vast gedragen,daardoor viel het minder op.. Of een muts dragen, dat vind ik ook fijn! Het vette zie je het meest op je hoofd en niet in de lange lokken 🙂

   Antwoord
   • loesjezaakjes

    Dat is ook waar, maar op bureau met een muts zitten vind ik zo vreemd 🙂 misschien zo’n zomermutsje 🙂

    Antwoord
    • Veerlez

     Ik heb het ook in de zomer gedaan, toen waren er niet zoveel collega’s op kantoor 😉 Het is even een struggle, die vette periode.Maar als je er door heen bent is het zo fijn!

     Antwoord
    • Roos

     Probeer het nu tijdens quarantaine!

     Antwoord
     • Veerlez

      Dat is het beste moment. Niemand die ziet dat je haar vet wordt!

      Antwoord
 4. Mariska

  Nu twijfel ik er toch over om het eens te proberen, alleen zie ik die vette periode niet zo zitten.

  Antwoord
  • Veerlez

   Dat begrijp ik, dat is ook hoezo ik het een tijdje heb uitgesteld! 🙂

   Antwoord
 5. Maris

  Ik heb dit een tijdje geprobeerd, maar voor mij werkt het niet echt. Ik vond het gewoon niet lekker werken. Tegenwoordig was ik mijn haar wel heel weinig, het liefst nog minder dan 1x per week. Dat werkt wel erg goed voor mij. Ik probeer het nu weer verder te rekken met droogshampoo.

  Antwoord
  • Veerlez

   Ik denk dat het uitstellen van hoe vaak je het wast ook erg goed is voor je haar/hoofdhuid! Dus inderdaad gewoon lekker op die manier doen, voor ieder werkt er iets anders het beste 🙂

   Antwoord
 6. Jenn

  Ik heb wel eens mijn haar noodgedwongen met alleen water gewassen, maar toen het droog was voelde het eigenlijk vieziger en vettiger aan dan voor het wassen… dus ik heb het nooit meer aangedurfd, dat wennen waar je even doorheen schijnt te moeten is niks voor mij.

  Antwoord
  • Veerlez

   Ja het is wel echt even wennen! Als je dat niks vind is het wellicht niets voor jou inderdaad 🙂

   Antwoord
 7. Sanne

  Echt leuk om hier wat over te lezen! Ook hoe jij je haar nu wast. Heel handig.
  In augustus begon ik er ook mee 🙂 nadat ik op vakantie was geweest. Ik heb het toen een paar maanden volgehouden maar werd te lui met het ‘wassen’. Maar het echt wassen vind ik echt niet fijn meer dus nu, drie weken terug geloof ik, ben ik weer begonnen met het niet wassen.
  Ik ga even kijken wat een Tangleteezer is. En ook maar beginnen met m’n haar te drogen met een tshirt, want dat heb ik vaker gelezen.
  Leuk bericht!
  Liefs

  Antwoord
  • Sanne

   Welke tangleteezer heb je, Veerle?

   Antwoord
   • Veerlez

    Ohwja, dat was ik vergeten erin te zetten, ik heb een neppe van 8 euro bij de Etos!

    Antwoord
  • Veerlez

   Dankje! Ik merkte dat ik het zo moeilijk vond omdat er over zoveel verschillende manieren over geschreven werd! Dus ik dacht, ik schrijf er ook wat over 🙂
   Ik zit helaas nu wel in een vettere periode, dus ik twijfel nu wel een beetje wat te doen!

   Antwoord
 8. Noelle

  Ik doe dit bijna 6 jaar en heb er in 2010 heel veel over geschreven op mijn toenmalige beauty blog cosmeticsgeek.nl 🙂 mijn haar heeft een hele transformatie doorgemaakt in positieve zin! Ik was alleen nog met conditioner en mijn haar was vroeger zo droog en pluizig en nu helemaal niet meer!

  Antwoord
  • Veerlez

   Oeehw interessant! Ik ga morgen meteen even kijken! Wat deed je in de vettere periodes, ben je het toen vaker gaan wassen of toch met shampoo of conditioner?

   Antwoord
  • Veerlez

   Wat jammer, je oude blog bestaat niet meer, ik was wel erg benieuwd!

   Antwoord
 9. Rianne

  Het klinkt mij erg tegenstrijdig in de oren om je hoofd te gaan masseren, want hiermee stimuleer je toch de aanmaak van talg en wordt je haar alleen maar vettiger?

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Haar wassen met de no poo methode - een jaar later - […] is alweer een jaar geleden dat ik een artikel plaatste over het wassen van mijn haar met de no…

Laat een reactie achter