Wat is vrijheid voor jou?

door | aug 12, 2020 | Happy Life | 3 reacties

Wat is vrijheid voor jou en hoe kan je meer vrijheid in je dagelijkse leven integreren? Hoe krijg je minder sleur en meer geluk in je leven?

De afgelopen maanden is mijn leven best drastisch veranderd en dat is op sommige vlakken wel moeilijk geweest. Ik ben iemand die veel vrijheid in het leven wilt hebben en dat kan in mijn ogen op verschillende manieren. In dit artikel ga ik in op hoe ik op dit moment vrijheid in mijn leven integreer, terwijl ik niet meer Europa door reis.

Al het vaste werd los

Toen de corona crisis begon, was ik net in Nederland aangekomen. De planning was om 3 maanden in Nederland te zijn en voor mijn laatste festival te werken. Dat liep natuurlijk wat anders. Ik zat in een heerlijk huisje in Hilversum toen de lockdown begon. Wat een maand in dat oppashuis zou zijn, werd een week. Toen moest ik noodgedwongen terug naar mijn ouderlijk huis. Mijn freelance werk in de festivalsector ging niet door en daarmee verviel mijn vaste inkomen.

Alle zekerheden die ik had, vielen in één klap weg. Mijn leven was ingericht met een aantal zekerheden. Freelance werk en vliegtickets, de rest is allemaal flexibel. Die twee zaken geven mijn planning enige richting en mijn inkomsten een zekerheid. Het waren de pilaren van mijn leven. Op die manier kon ik mijn leven verder met de vrijheid inrichten waar ik naar op zoek was.

In Nederland blijven

Mijn freelance werk werd vervangen door de tozo regeling, dat was een geluk. Mijn vliegtickets werden geannuleerd en daarmee ook mijn plannen om naar het buitenland te gaan. De zolder van mijn ouders werd mijn vaste basis en de plek die ik nu thuis noem.

Voor mij was meteen duidelijk dat ik niet voor oktober naar het buitenland zou gaan. Ondanks dat de grenzen eerder open gingen, wist ik dat ik het te gevaarlijk zou vinden om rond te gaan reizen. Wanneer ik op reis zou gaan, wist ik dat de grenzen van anderhalve meter zouden wegvagen en dat wil ik niet.

Toen de signalen van een eerder opkomende tweede golf dan verwacht kwamen, besloot ik dat ik heel 2020 in Nederland zou blijven. Die keuze beïnvloed mijn vrijheid meer dan ik zou willen.

Wat is vrijheid?

Dat is een vraag waar ik al enige maanden mee aan het worstelen ben. Voor mij zit de vrijheid in het zelf kunnen beslissen wat ik wil doen en wanneer ik dat wil doen. Het is voor mij belangrijk om de baas te zijn over mijn eigen agenda. Dit heb ik altijd al gehad. Het is de reden waarom ik altijd al heb geweten niet in loondienst te willen werken en waarom het freelance werk toch niet zo goed bij me paste als ik dacht. Opgelegde werkdagen en vast staande planningen vind ik niet fijn.

Genieten van het uitzicht op Gran Canaria

Naast de vrijheid in mijn agenda, vind ik het belangrijk om veel tijd buiten te spenderen. Wanneer ik op reis ben, ben ik vaak de hort op. In Slovenië maakte ik vaak wandelingen, in Gran Canaria zat ik op het strand of van het uitzicht te genieten.

Ik realiseerde me dat de momenten die mij bij blijven in mijn leven, zijn de momenten dat ik buiten ben. Het zijn de wandelingen, de activiteiten, de uitzichten. Die herinneringen zijn veel levendiger dan de keren dat ik binnen op mijn laptop zit te werken.

Daarnaast ben ik deze maanden actief gaan kijken naar waar ik écht van geniet. Dingen die ik belangrijk vind in het leven zijn contact maken met mensen én bezig zijn met groeien. Ik ben aan de slag gegaan met dat verwerken in mijn dagelijkse leven. In mijn ochtendroutine zit bewust een stuk lezen uit een boek, daarmee focus ik op verder groeien. Ook ben ik gaan kijken naar welke vorm van contact het fijnste werkt en hoe ik dat kan gebruiken in mijn werk. Daaruit is mijn coachingstraject ontstaan.

Vakantie gevoel in je dagelijkse leven

Wanneer ik teveel binnen zit en teveel werk, zal ik ongelukkiger worden. Ik weet dat het belangrijk is om veel buiten te zijn en toch maak ik vaak de tijd niet om een rondje te gaan suppen of een wandeling te maken. Vooral wanneer ik in een onbekend huis zit, zit ik vaak binnen te werken. Een nieuwe omgeving geeft mij vaak een werk boost, meer creativiteit en nieuwe ideeën.

Om het binnen isolement en het doordraven in het werk tegen te gaan, ben ik gaan nadenken over wat voor mij het vakantie gevoel is. Wanneer je op vakantie bent, dan maak je vaak een avond wandeling. Of als je op de camping staat, dan zit je vaak buiten tot je gaat slapen. Ik herinner me eindeloze avonden lezen op de camping tot het te donker werd. De avondwandelingen in Zwitserland staan me ook op het geheugen gegrift. Ik wil meer van dat soort momenten en ga dat nu bewust in mijn dagelijks leven integreren.

#buitenmaand

Daarom besloot ik dat ik elke avond in de maand augustus naar buiten wilde. Weer of geen weer. Ook in de regen kan je een prima wandeling maken of onder een afdak zitten lezen. Sinds begin augustus hou ik op twitter bij wat ik elke avond doe. Wanneer je onderstaande tweet uitklapt, zie je alle tweets van mijn buitenmaand.

In de afgelopen maand heb ik veel buiten zitten lezen, ben ik avond wandelingen met Tibbe gaan maken en heb ik in mijn moedersmoestuin gewerkt. Die ene avond dat ik wel wilde werken, heb ik een buitenkantoor gemaakt. Deze tweet motiveert mij om elke avond weer actief iets te gaan doen. Elke avond zie ik mijn tweet voorbij komen en weet ik dat ik weer even naar buiten moet. Ik heb voor mijzelf een reminder ingesteld waardoor ik ook daadwerkelijk iets ga doen. De tweet is de stok achter de deur omdat ik elke 24u wil updaten.

Ik wil je met dit artikel motiveren en uitdagen om te gaan kijken naar wat de dingen zijn waar jij gelukkig van wordt. Doe je die dingen genoeg en hoe zou je daar meer van kunnen doen? Wil je meer wandelen? Wat heb je nodig om afspraken te maken om te gaan wandelen? Hoe hou jij een stok achter de deur?
Ik ben benieuwd waar jij mee gaat komen.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Follow on Bloglovin

Podcast

Fearless Adventure Podcast

Koffie drinken?

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Anderen lezen:

6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
3 IJslandse series op Netflix
Wat kan je doen als je in quarantaine zit?
Begin een capsule wardrobe
Het verhaal van een vleesboom
Support your locals in Utrecht

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Bezoek mijn andere blog

Geld Verdienen met Pinnen

Other Language?3 Reacties

 1. iliveformydreams.com

  Mooi artikel en zeker iets waar ik steeds bewuster mee bezig ben: kiezen voor de dingen die me ECHT gelukkig maken <3

  Antwoord
 2. ebroersen

  Hoi Veerle,

  Wat een mooi artikel!
  En ik ben het helemaal 100% met jou eens ook: ik voel me, net als jij ook, het meest gelukkig als ik buiten ben.
  Zoals met die wandelroutes waar ik veel mee bezig ben.
  Afgelopen weekend had ik gelopen van Rhenen naar Renkum.
  Kijk maar eens https://youtu.be/yLfHu0DYils Daar kan je daar ook ff van meegenieten 🙂

  Groetjes,
  Erik

  Antwoord
 3. Maurits

  Leuke site en interessant artikel; weet niet of ik het zou kunnen maar de vrijheid is zeer aanlokkelijk. Corona heeft helaas een flinke impact, maar er zijn nog steeds mogelijkheden, wie weet bij ons binnenkort een keer 🙂

  Antwoord

Laat een reactie achter