Vrijwilligerswerk

door | dec 10, 2014 | Ontwikkeling | 2 reacties

 

 

Het doen van vrijwilligerswerk

Nadat ik mijn opleiding Creatieve Therapie heb afgerond, merkte ik dat ik het sociale aspect nogal miste. Waar ik voorheen erg gefocust was op mensen helpen, was dat opeens verdwenen toen ik meer in de evenementensector ging werken.

Ik wilde graag een maatschappelijk steentje bijdragen en daarom ben ik me gaan verdiepen in vrijwilligerswerk. Wat voor een soorten vrijwilligerswerk zijn er en wat zou ik willen doen?

Daardoor was het voor mij vrij duidelijk dat ik vrijwilligerswerk wilde gaan doen. Maar zodra je dat besloten hebt, wordt het pas echt moeilijk. Want wil je dan gaan doen? Er zijn zoveel verschillende soorten vrijwilligerswerk. Ik werk bijvoorbeeld al jaren als vrijwilliger bij verschillende festivals. Bijvoorbeeld op Pinkpop, het Nederlands Film Festival of Festival deBeschaving. Hoe gezellig dat ook is en hoeveel vrienden ik daar ook aan over gehouden heb, het voelt niet alsof ik écht maatschappelijk iets bijdraag. Ik wilde dus naast mijn festival vrijwilligerswerk er iets naast gaan doen. Maar hoe vind ik nou dát vrijwilligerswerk dat bij me past?

Vrijwilligerscentrale

Je hebt de vrijwilligerscentrale, deze is georganiseerd per district. Ik kijk dus vooral op Vrijwilligerscentrale Utrecht. Zo staan er momenteel 633 vacatures voor vrijwilligers op de site, ingedeeld in verschillende wijken, soorten activiteit of sector. Hier kan je dus zoeken of dat je graag vrijwilligerswerk in de Zorg wil doen of op het gebied van Kunst en Cultuur.

In heel veel steden heb je een vrijwilligerscentrale, bijvoorbeeld in Deventer, Amsterdam, Nijmegen, maar ook in kleinere steden of dorpen. Dus zoek een keer op vrijwilligerscentrale in jou stad en kijk wat je allemaal vind! Op de vrijwilligersbank kan je ook mooi per regio zoeken op vrijwilligerswerk.

Nederland Cares

Nederland cares is een centrale waar je vooral vrijwilligerswerk in de zorg kan vinden. Ook dit concept bestaat uit verschillende regio’s. Zo heb ik hieronder alle regio’s bij elkaar gevoegd. Je kan je hier op korte termijn je inschrijven voor projecten waar vrijwilligers voor nodig zijn. Zo kan je je inschrijven voor een creatieve avond of om te koken bij een opvangcentrum. Het is laagdrempelig en je zit er niet meteen voor langere tijd aan het werk vast, het gaat er echt om dat je een bepaalde moment helpt. Als ik wil, zou ik vanavond nog ergens kunnen vrijwilligen!

Verschillende soorten werk

Bedenk goed wat voor soort vrijwilligerswerk je wilt doen. Er zijn op allerlei verschillende vlakken manieren om bij te dragen. Zo kan je mensen 1 op 1 begeleiden bij een maatjesproject, of kan je gaan collecteren voor een goed doel. Misschien ben jij wel heel sterk in het maken van websites, dan kan je misschien bij een organisatie je skills gebruiken. Op alle vlakken zijn wel werkzaamheden te vinden in vrijwilligerswerk, als je maar weet wat jou goede kanten zijn! Denk daar dus even over na als je gaat helpen. Mij zal je niet snel in een keuken aantreffen om voor mensen te koken, hoe graag ik mensen ook een warme maaltijd zou willen voorschotelen, koken is nou eenmaal niet aan mij besteed. Ik ga dan liever flyers uitdelen of collecteren.

Hier lees je meer over mijn vrijwilligerswerk bij festivals.

Hier lees je meer over hoe je kunt vrijwilligen in een hostel.

Projecten die draaien op vrijwilligers

Het zal je verbazen hoeveel projecten er voornamelijk op vrijwilligers draaien. In de zorg is er nou eenmaal niet genoeg geld om iedereen te betalen. Veel vrijwilligers zijn gedreven omdat ze er bewust voor kiezen om te helpen, de ander doet het om zijn CV iets op te poetsen en een ander doet het om íets te blijven doen. Genoeg redenen om mensen te helpen.
Denk je er over na en zoek je nog maatschappelijk verantwoorde projecten, kijk dan even de volgende sites:

Denk je erover om vrijwilliger te worden of ben je al vrijwilliger? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

Hoe ik met 2 minuten per dag honderden euro's verdien?
6 manieren om nu geld te verdienen
Beste tips voor roze haar
Het verhaal van een vleesboom
Leven uit een koffer
Begin een capsule wardrobe

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?



2 Reacties

  1. liesbeth

    Hey Veerle, genoeg vrijwilligerservaring hier. O.a. vrijwilliger in een jongerencentrum, aantal jaar lid geweest bij de vrijwillige brandweer, kleine festivals, op basisschool diverse dingetjes, maar dit jaar toch wel het meest intensieve van allemaal gastgezin bij Hulphond 24×7 die hakt er wel in al zal het aan het einde van de rit ook wel meest dankbare zijn.

    Antwoord
    • Veerlez

      Liesbeth, je bent ook wel echt een voorbeeld in het doen van vrijwilligerswerk! Ik vond het lid zijn van de vrijwillige brandweer altijd al indrukwekkend, maar het hebben van een hulphond, dat is pas een commitment!
      Je bent goed bezig meid <3

      Antwoord

Laat een reactie achter