10 Redenen om vroeg op te staan

door | sep 13, 2016 | Ontwikkeling | 7 reacties


Niks is zo fijn als een ochtend lekker uitslapen en in je bed door te brengen. Toch heeft vroeg opstaan ook hele mooie kanten. Wist je bijvoorbeeld dat je in de ochtend veel productiever werkt? Uitspraken als ‘een goed begin is het halve werk‘ en ‘er een nachtje over slapen‘, zijn te verklaren met vroeg opstaan. Wellicht dat je na het lezen van deze 10 redenen om vroeg op te staan, ook de wekker wel een uurtje eerder gaat zetten.

Ik had nooit verwacht dat ik een ochtend persoon zou worden. Al jarenlang was uitslapen mijn motto. Geen plek was zo fijn als mijn bed en het liefst bracht ik daar zoveel mogelijk tijd door. Tot ik begin van dit jaar begon met the miracle morning. Sindsdien gaat mijn wekker zeker rond 7 uur al af. Ik zou mijzelf een jaar geleden voor gek hebben verklaard. Als ik deze 10 redenen eerder had geweten, dan was ik misschien wel eerder begonnen met vroeg op staan.

 • Je kan rustig met je dag beginnen. Door de wekker een uurtje eerder te zetten heb je alle tijd om rustig wakker te worden. Een goed begin is het halve werk. Als je een fijne ochtend hebt gehad, reflecteert dat op de rest van de dag.
 • Je hebt tijd om iets te doen waar je echt zin in hebt. Mensen vragen nog niks van je omdat ze nog niet wakker zijn of niet weten dat jij vroeg wakker bent. Dus neem deze tijd echt even voor jezelf. Nestel jezelf op de bank met een goed boek en een kop thee. Luister naar die fijne podcast of pak dat tijdschrift wat al weken klaar ligt.
 • Je hebt de tijd om even een goede planning voor de rest van je dag te maken. Je komt de dag stukken rustiger door wanneer je een goede planning hebt. En bedenk wat een fijn gevoel het geeft als je al die punten van je to do list weer af kan vinken.
 • Neem de tijd om rustig en uitgebreid te ontbijten. Je hebt de tijd om uitgebreid ontbijt te maken. Niet snel een bammetje smeren, maar een mooi stylisch en/of gezond ontbijt te maken. Hier gaat het wederom op, een goed begin is het halve werk. Je kan zoveel energie halen uit een gezond ontbijt.
 • Je bent helderder in de ochtend. Het is dus een perfect moment om keuzes te maken, blogs te schrijven of moeilijke mails te versturen. Snap je nu ook opeens de term er een nachtje over slapen. Dat is gewoon omdat je in de ochtend een betere keuze maakt.
 • Ga een ochtendwandeling maken.  De hele wereld slaap nog, er is nog geen hond op straat. Ga een ommetje om. Zo ontdek je je wijk ook nog beter. Of ga lekker de natuur in, als je in de bossen of de heide loopt, dan heb je ook nog kans dat je wilde dieren ziet.
 • Knuffel je kat. Je wordt toch gelukkig van knuffelen met je kat? Als je het mijn kat zal vragen, krijgt ze nooit genoeg aandacht. Elke ochtend als ze mijn wekker hoort, dan komt ze aangerend en krijg ik allemaal kopjes tegen mijn hoofd. Ze is zo extreem blij als ze dan de aandacht krijgt die ze wilt, dat ik daar zelf ook helemaal blij van wordt. Dus begin je dag met een enorm dankbaar gevoel door je kat te knuffelen.
 • Doe de Miracle Morning. Door deze ochtend routine te doen, ben je de hele dag fit en gemotiveerd. Ik zal het iedereen aan willen raden. Ik krijg zoveel meer gedaan sinds ik de Miracle Morning doe!
 • Als je ’s ochtend productief bent geweest, heb je in de avond meer tijd voor andere dingen. Doordat je ’s ochtends productiever bent, ben je eerder klaar met je to do list. Je hoeft dus niet de hele avond door te werken. Je hebt dus gewoon de tijd om je favoriete serie te kijken. Lekker op de bank Netflix & Chill. Dat alleen al is toch al genoeg reden om vroeg op te staan?
 • Ga de zonsopgang bekijken. Hoeveel zonsopgangen zie je in je leven? Het zijn er hoe dan ook te weinig. Er is niet veel zo mooi als een zonsopgang bekijken, dus sta een keer extreem vroeg op en geniet van dit magische moment.

Hoe vroeg ga jij morgen je wekker zetten?

Pin it

Niks is zo fijn als een ochtend uitslapen. Toch heeft het ook mooie kanten om je wekker een uur eerder te zetten. Hier zijn 10 redenen om vroeg op te staan.

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

3 IJslandse series op Netflix
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Beste tips voor roze haar
4 beste Nederlandstalige meditatie apps
Ik ga de Camino de Santiago lopen
15x gekke feitjes

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?7 Reacties

 1. Sanne

  Ik kan je alleen maar helemaal gelijk geven voor al die punten! Ik weet zeker dat ik m’n dag veel rustiger kan beginnen, vaak zijn m’n ochtenden alleen maar stress stress stress. Wat ontzettend fijn dat het je zo veel oplevert! Ik heb nu nog een beetje hetzelfde motto als jij vroeger, haha, al voelt het steeds vaker als verspilling ofzo. Als ik soms (heeeeel zelden) zo’n ochtend heb dat ik er vroeger uit ga dan normaal en gelijk aan de slag ga met dingen, dan voelt het zo productief en zo fijn. Dus ik weet zeker dat je helemaal gelijk hebt, ik zou alleen nog even de ballen moeten verzamelen om ook écht hieraan te beginnen. Want met eerder opstaan, komt ook eerder naar bed toe.. en laat ik dat nou nóg moeilijker vinden.
  Liefs

  Antwoord
  • Veerlez

   Het heeft zoveel effect als je het eenmaal doet! En het voordeel is natuurlijk dat als je het elke dag doet, je een ritme krijgt. Maar je hoeft niet meteen heel drastisch te beginnen, ik ben begonnen met elke dag om 9 uur op te staan, vervolgens half 9, toen 8 enz.
   Ik merk dat het voor mij killing is om elke dag een andere tijd van slapen en opstaan te hebben, die regelmaat doet me goed. Dus wie weet dat het lukt om regelmaat in te brengen en dat dat al zorgt voor een productievere dag?
   Liefs

   Antwoord
 2. Forever38.com

  Ik ben het helemaal met je eens. Maar ’s ochtends als die wekker gaat vergeet ik ineens alle voordelen, en draai ik me toch nog maar eens een rondje om 🙁

  Antwoord
  • Veerlez

   Op sommige dagen moet je ook gewoon lekker in je bed kunnen liggen! Het helpt wel als je ook die ochtenden een beetje in kunt plannen 😉

   Antwoord
 3. loesjezaakjes

  Ik heb dat een tijdje geprobeerd en vond het zeer leuk én toch slaag ik er niet in dat opnieuw te doen. Vooral omdat ik ’s avonds graag wat langer op blijf (niet extreem laat, maar toch) en als ik om 7h op moet om te gaan werken, dan ga ik om 22h al slapen en dat vind ik niet zo fijn.

  Antwoord
  • Veerlez

   Het lijkt mij ook niet altijd hoor, maar soms sta ik weken lang elke ochtend heel vroeg op en dat opeens niet. Het hele vroege slapen is af en toe ook niet haalbaar, vooral als je op je avond piekt. Maar dan kan het alsnog een verschil zijn al om 8 uur uit je bed te komen dan om 10 uur 😉

   Antwoord
 4. Natasja

  Ik ben het helemaal met je eens! Wel is er voor mij een dun lijntje tussen vroeg en tè vroeg opstaan. Voor mijn werk om 6 uur op vind ik altijd lastig maar op een vrije dag om 7 uur opstaan vind ik nu heerlijk. Knuffelen met de katten doe ik overigens iedere ochtend. 😉 Laat opblijven lukt me op de een of andere manier ook niet meer. Misschien begin ik toch echt ouder te worden, haha.

  Antwoord

Laat een reactie achter