Moeite met keuzes maken

door | mei 29, 2019 | Happy Life | 2 reacties

Heb jij moeite met keuzes maken?

Hoe goed ben jij in het maken van keuzes? Kan je de knoop in één keer doorhakken of twijfel je altijd bij het maken van een keuze? Ik heb jarenlang moeite gehad met het maken van keuzes, maar sinds ik me hier bewust van ben, gaat het me stukken makkelijker af! Heb jij moeite met keuzes maken?

Jarenlang heb ik moeite gehad met het maken van keuzes. Ik liet alles maar over me heen komen en liet het vaak zo ver komen dat de keuzes voor mij gemaakt werden. Het uitstellen van een keuze, totdat de tijd voor je kiest.

Klinkt dat bekend?

Mooi, want dan kan ik je ook vertellen hoe je dit kunt veranderen. Natuurlijk ben ik niet opeens veranderd van besluiteloos type naar iemand die resoluut keuzes maakt. Maar de grote keuzes, die maak ik nu omdat ik ze wil maken. Niet omdat ik gedwongen word om een keuze te maken. Ik blijf natuurlijk een weegschaal, dus een beetje wikken en wegen hoort er wel bij.

Wat heeft mij geholpen om mijn mindset te veranderen?

Het heeft mij heel erg geholpen om me bewust te worden wat de gevolgen kunnen zijn van een keuze. Of ik deze keuze nu zelf heb gemaakt of dat het voor me bepaald is. Het maken van keuzes bepaald de koers van je leven, hoe zweverig dit ook klinkt.

Een voorbeeld:

Het moment wat in deze tweet is vastgelegd, heeft mijn leven behoorlijk beïnvloed. Ik heb die dag bewust de keuze gemaakt om een ticket naar Sofia te boeken. Anderhalve maand later zat ik in Sofia en werd ik verliefd. Op het land, de mensen, de sfeer en vooral het reizen. Ik besloot terwijl ik door Veliko Tarnovo liep, dat ik in oktober terug zou komen. Nog zo een belangrijke keuze. Dit is het begin geweest van mijn reislustige leven. Wanneer Marlou die dag haar briefje niet verstuurd had, zou ik op de dag van vandaag waarschijnlijk niet als nomade door het leven gaan. Bedankt Marlou!

Een ander voorbeeld

In oktober 2017 ging ik dus terug naar Veliko Tarnovo. De grootste reden was dat ik Buzludza nog wilde zien. In het hostel was gratis avond eten en tijdens het eten zat ik naast Lucas, een grote Nieuw Zeelander. Ik vertelde hem dat ik daar graag nog een keer heen wilde. Hij was er net een dag eerder geweest en zou er over nadenken om de volgende dag met mij daarheen te gaan. Mijn andere optie was om met Mike, een kleine Amerikaan, een auto te huren en daarheen te gaan. De volgende ochtend bij het ontbijt besloot Lucas om met mij daarheen te gaan.

We kwamen terecht in een sneeuwstorm. Het monument was nauwelijks te zijn en we konden het vinden doordat Lucas er al eerder geweest was. We moesten door een gat in de grond klimmen, via een stellage met een wankele kast. Eenmaal binnen konden we wel wat meer zien, maar was het enorm spooky.

Ook binnen sneeuwde het nog aardig, aangezien er behoorlijk wat gaten in het dak zaten. Na kort te hebben rond gekeken besloten we toch maar weer terug te gaan. Ik liep op mijn allstars over de trap richting de uitgang en gleed uit, ik viel op mijn stuitje. Dan lig je daar op de grond, in de sneeuw, wetende dat je met al deze pijn nog uit deze ruimte moet klimmen.

Het geluk was dat ik met Lucas was en dat hij mij grotendeels hieruit heeft weten te duwen. Na dit avontuur heb ik nog 3 weken last gehad van mijn stuitje. Het feit dat ik viel op mijn stuitje, heeft mijn reis best wel beïnvloed. Ik besloot naar Plovdiv te gaan, volgde Lucas naar Istanbul en ontmoette daar een groep mensen, waar ik een aantal van nog vaker gezien heb tijdens mijn reis of in Nederland. Mijn val of de keuze van Lucas om met mij daarheen te gaan, zijn momenten waarop mijn pad veranderde.

Elke keuze, van jou of anderen, kunnen invloed hebben op wat er komen gaat.

Afgelopen jaar

Canyoning in Bled

Oktober 2018 was ik in Slovenië. Ik voelde me totaal niet op mijn plek in Ljubljana en ging mee met een hostelgenootje naar Bled. Ik was sowieso van plan om daar voor een dag naar toe te gaan, uiteindelijk bleef ik daar bijna 2 weken. Ik heb meerdere keren op het punt gestaan om uit te checken, maar elke keer koos ik ervoor om toch nog te blijven. De eerste keer dat ik toch besloot langer te blijven, ontmoette ik de leukste groep mensen waarmee ik een fantastisch verjaardag feestje had. Op die dag ontstond het idee om in Bled te gaan werken. De volgende dag was ik uitgecheckt en zelfs naar Ljubljana gegaan, maar een ruzie met een buschauffeur zorgde ervoor dat ik toch weer besloot terug te gaan. Hierdoor kon ik opeens een serieus gesprek hebben met mijn toekomstige werkgever over mijn zomer in Bled.

Dit zijn een aantal van de keuzes die ik gemaakt heb of die voor mij gemaakt zijn, die mijn leven veranderd hebben tot wat het nu is. Ik vind het heel leuk om te bedenken welke keuzes tot welke gevolgen hebben geleid. Ik noem dit cornerstone moments. Ik denk dat iedereen wel zulke momenten voor zichzelf kan herleiden.

Doordat ik zo bewust ben van deze keuzes en de gevolgen die het gebracht heeft, ben ik veel bewuster mijn keuzes gaan maken.

Ben jij je bewust van welke keuzes je maakt en welke gevolgen dat heeft?

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Follow on Bloglovin

Podcast

Fearless Adventure Podcast

Koffie drinken?

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Anderen lezen:

Hoe ik met 2 minuten per dag honderden euro's verdien?
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
3 IJslandse series op Netflix
Wat kan je doen als je in quarantaine zit?
Wat heb je nodig om te beginnen met suppen?
De Beste tips om te Ontspullen

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Bezoek mijn andere blog

Geld Verdienen met Pinnen

Other Language?2 Reacties

 1. Marlou

  zo leuk om te lezen dit 🙂

  Antwoord
  • Veerlez

   Ik vond het vooral leuk om het je in real life te vertellen laatst!

   Antwoord

Laat een reactie achter