Hoe kan je online spelletjes spelen?

door | mrt 28, 2020 | Ontwikkeling | 0 Reacties

Hoe kan je online spelletjes spelen met vrienden?

We mogen niet meer bij elkaar over de vloer komen en daarmee is het samen spelletjes spelen wat lastig geworden. Er zijn een aantal manieren hoe je toch online spelletjes spelen kan met elkaar. Hier leg ik uit hoe je een online spel kan spelen, maar ook hoe je samen éénzelfde spel analoog kan spelen! Lees je mee naar hoe je online spelletjes spelen kan?

In het artikel Wat kan je doen als je in quarantaine zit? noemde ik al even dat je spelletjes kunt spelen. Dat is natuurlijk het makkelijkst wanneer je samen met anderen thuis zit. Wanneer je alleen zit is dat stukken lastiger. Daarom hier een uitleg hoe je online samen kunt spelen.

Online Games

Er zijn een aantal platforms waar je online een bordspel kan spelen. Je kan tegen onbekenden spelen, maar ook tegen bekenden. Platforms die je hiervoor kunt gebruiken zijn

  • Asobrain: Hier kan je terecht voor Kolonisten van Catan, Carcasonne, Set en andere kleine games.
  • Board Game Arena: Hier kan je Carcasonne spelen, Takanoko, Saboteur en noem maar op!
  • Playing Cards: Hier kan je kaartspellen spelen waaronder Cards against Humanity

Ik ben iets minder gecharmeerd van deze manier van spelen, omdat je niet écht contact met elkaar hebt. Het is wel een mooi tijdverdrijf om op die manier een spelletje te spelen.

Samen analoog spelen

Er zijn een aantal manieren om samen een analoog bordspel te spelen. Het hangt af van of iedereen het spel in zijn of haar bezit heeft. Als dit het geval is, is het heel makkelijk.

Iedereen heeft het spel

Wanneer je allemaal hetzelfde spel in huis hebt, kan je door allemaal het spel voor je te hebben, makkelijk hetzelfde spel spelen. Je maakt online verbinding door middel van Whatsapp. In Whatsapp kan je met 4 deelnemers bellen. Wanneer je met meer mensen wilt bellen raad ik Zoom of Hangout aan. Je hoeft wanneer je hetzelfde spel hebt, niet perse te video bellen, je kan dan ook zonder beeld bellen. Het blijft natuurlijk leuker om dat wel met beeld te doen.

Je moet vooral onthouden dat je écht moet omschrijven wat je doet. Wanneer je Mens Erger je Niet speelt, moet je duidelijk aangeven hoeveel stappen met welke pion je doet. Wanneer je Kolonisten speelt, moet je één persoon hebben die het bord neerlegt en dan aan de hand van een foto dezelfde ligging maken. Je moet dan wel goed aangeven hoe je je straat bouwt, naar welk cijfer toe je bijvoorbeeld bouwt.

Spelletjes waarbij dit mogelijk is:

Voor sommige spelletjes is het iets lastiger om het samen te spelen. Je hebt namelijk bij Monopoly opeens de kans om een aantal kaarten dubbel te hebben, dat zal de verloop van het spel wel iets veranderen. Bij Dixit moet je wel allemaal beeldbellen, maar moet je ook een manier bedenken waarop alle kaarten zichtbaar worden zonder dat je weet wie hem omdraait. Je zou dan eigenlijk allemaal met twee schermen moeten bellen.

Mijn ervaring met Regenwormen spelen

Online regenwormen spelen
Samen met een aantal vriendinnen speelden we regenwormen. Ik was de spelleider en had alles voor me liggen. Aangezien 1 van ons het spel niet had. Zij heeft met 8 gewone dobbelstenen gespeeld. De anderen hadden het spel wel en hebben met hun dubbelstenen en stenen meegespeeld. Als spelleider moet je er nu aan denken dat je briefjes hebt met van wie welke stenen zijn. Het werkt wel beter wanneer iemand zijn dobbelstenen kan laten zien op het scherm.

Niet iedereen heeft het spel

Online Pandemic spelen

In dit geval heb je één spelleider die het bord deelt met de rest. Dat vergt enige opbouw, maar met een statief moet dit wel te doen zijn. Je maakt dan via Google Hangout connectie met iedereen. De anderen zitten dan het beste op een laptop, zodat ze het speelbord het beste kunnen zien. De reden waarom het dan het fijnst is om te spelen met Google Hangout, is omdat je daarin ook een scherm kunt vastzetten én nog steeds de anderen kunt zien.

Deze manier werkt het beste met spelen waarbij niet iedereen eigen grondstof kaarten nodig heeft. Het is bijvoorbeeld best lastig om dat goed bij te houden welke kaarten je hebt bij Kolonisten. Met een spel als Pandemic gaat dit makkelijker.

Spelletjes waarbij dit mogelijk is:

In sommige gevallen moet je wat creatiever worden wanneer iemand een persoonlijke kaart te zien krijgt. Bij weerwolven of Saboteur heeft iedereen een eigen rol. De spelleider moet dan deze kaarten apart via whatsapp naar iedereen toesturen.

Mijn ervaring met Pandemic spelen

Online Pandemic spelen met anderen
Als spelleider had ik 1 telefoon gericht op het bord. De kwaliteit van die telefoon was helaas niet altijd even goed, waardoor de anderen thuis een afbeelding van het bord hadden opgezocht. Het is namelijk wel fijn om de verbinding streepjes tussen de steden te zien. Ik had mijn andere telefoon ook in het gesprek, zodat ik ook ingezoomde beelden kon laten zien. Mijn laptop stond open zodat ik zelf ook kon zien wat de anderen zagen.

Andere apps om online spelletjes te spelen

Je kan natuurlijk altijd spelletjes zoals Wordfeud of Draw Something. Toch is het het leukste wanneer je elkaar ook kunt zien. Daarvoor zou ik de app Hangout willen aanraden. Daarin kan je kleine spelletjes spelen.

Weet jij andere manieren hoe je online spelletjes spelen kan? Laat het vooral achter in de comments. Weet jij welke spelletjes je nog meer kut spelen door te videobellen? Laat het weten! Hoe meer spelletjes we kunnen spelen met de vrienden die we niet kunnen zien in deze tijd, hoe beter!

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Het verhaal van een vleesboom
15x de beste dagjesrugzakken
Begin een capsule wardrobe
Schildersezel
52 boeken in een jaar lezen

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Wat kan je doen als je in quarantaine zit? - […] spelen (samen analoog online of geheel online […]
  2. Weekoverzicht #75: videobellen en spelletjes spelen - […] Hoe kan je online spelletjes spelen? […]

Laat een reactie achter