Heb jij al last van het dertigersdillema?

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat ik een lijstje maakte met 15 redenen hoezo ik nog lang geen 30 was en het lijstje waaraan ik merk dat ik al bijna 30 was. Het blijft een onderwerp wat me intrigeerd. Het dertigersdillema. Je wilt voldoen aan het beeld wat je vroeger zelf als klein kind had. Of het beeld wat je eigenlijk door de maatschappij is opgelegd. Huisje, Boompje, Beestje.

Het dertigersdillema bestaat uit een paar onderdelen. Keuzestress. We hebben teveel opties en raken verlamd daardoor. Willen we ons richten op carrière of op een gezin? Wonen we wel in de beste buurt? Moeten we geen groter huis? Ook een belangrijk onderdeel is het Ideaalbeeld Het beeld dat we al jaren in ons hoofd hebben. We vergelijken onszelf ook non-stop met anderen. Dat kan slopend zijn voor je zelfbeeld.

Het ideaalbeeld

Vroeger als kind droomde ik van het moederschap. Een fijne relatie en wonend op een boerderij. Gezellig elke dag thuis met de kinders terwijl ik leuke knutselactiviteiten organiseerde en ondertussen nog tijd had om zelf ook creatief bezig te zijn in een atelier ruimte.

Voor ieder ander zal het ideaalbeeld er iets anders uit zien. Maar er zijn een aantal componenten die waarschijnlijk overeen komen. Het leven met een stabiele basis, bestaande uit: een goede relatie, financiële zekerheid door een vaste baan en een eigen huis. Als ik om me heen kijk zie ik dat steeds meer gebeuren. Vrienden met relaties wonen samen, mensen beginnen kinderen te krijgen, er zijn er een aantal getrouwd. Ik heb ondertussen al 2 exen die kinderen hebben. Hoe gaat dat bij jou omgeving?

Als we het samenvatten in huisje, boompje, beestje, dan sta ik er nu zo voor.

Huisje
Ik heb sinds dit jaar een appartement wat ik totaal voor mijzelf heb. Hiervoor woonde ik 6 jaar lang in een huis wat ik met 1 persoon deelde. Een oud, schimmelig huis in een studentenwijkje. De verhuizing van dit voorjaar was dan ook een enorme upgrade. Dus ja, dat huisje, dat heb ik. Al zal ik het zeker niet vervelend vinden om in het komende jaar weer te gaan verhuizen. Dit keer naar iets met tuin? Of in ieder geval meer ramen…

Boompje
Snap jij hoezo het boompje in deze reeks staat? Zegt dat iets over het hebben van een tuin? Ik heb wel een soort van binnenjungle gecreëerd. Ergens in de afgelopen jaren heb ik opeens groene vingers ontwikkeld. Ik vind het leuk om planten in huis te hebben en ze af en toe wat aandacht en liefde te geven. Al geloof ik niet dat dat precies is wat ze bedoelen met Huisje, Boompje, Beestje.

Beestje
Ja, dit zit wel goed. Ik heb een compleet contactgestoord poezenbeest. Ze wilt altijd het liefste op mij zitten. Als dat niet mogelijk is, dan wil ze het liefste op mijn telefoon zitten (wat betekent, naast me) Ze volgt me overal waar ik ga, dus ja, beestje geslaagd!

Scorelijst

Als we er een puntenlijstje van maken, dan kom je opeens hierop uit.

Vaste baan:
Relatie:
Getrouwd:
Kinderen:
Huisdieren:
Eigen Huis:

Hoe kijk ik er tegen aan?

Om allemaal rode kruisjes te zien staan is best confronterend, maar ergens vind ik het ook wel bevrijdend. Ik geniet van mijn leven hoe het is. Ik heb een flexibele baan, fijne mensen om me heen, de vrijheid om op vakantie te gaan wanneer ik dat wil. Ik hoef geen rekening te houden met een ander. De biologische klok begint misschien wel te tikken, maar er is ook nog wel genoeg tijd voor. Ik merk in ieder geval met de dag meer dat ik liever mijn eigen plan trek, dan dat ik mijn beslissingen baseer op wat ik denk dat anderen van mij verwachten of voor mij wensen. Ik geniet wel van dat voor mij alle keuzes nog open staan. Die vrijheid, dat is precies wat ik nu nodig heb.

Heb jij al last van het dertigersdillema? Hoeveel vinkjes heb jij op de scorelijst staan?

8 thoughts to “Heb jij al last van het dertigersdillema?”

  1. Ik denk eigenlijk ook dat het twintigersdillema redelijk hetzelfde is als het dertigersdillema, maar dat je bij het dertigersdillema ook nog je biologische klok er extra bij krijgt 😉

 1. zo rond mijn verjaardag denk ik altijd wel wat extra over zulke dingen na, en eerlijk gezegd weet ik niet meer hoe ik me het leven voorstelde als ik 27 zou zijn. Wel met een vaste baan en vriend denk ik en daar scoor ik op het moment twee rode kruisjes 😉 Al herken ik me ook weer in wat jij schrijft: ik vind het niet erg.

  En dat is denk ik ook de reden dat ik nog geen last heb van het dertigersdilemma, misschien in combinatie met dat mijn ouders ook bijna 10 jaar ouder waren toen ze mij kregen en ik dus nooit zo nodig de druk heb gevoeld op m’n 30e al “klaar” te moeten zijn. Sowieso gaat het me vooral over gelukkig zijn en genieten, en hoe dat voor iemand het beste werkt verschilt denk ik per persoon. Fijn om te lezen dat jij dat nu ook als beste optie ziet 🙂

  1. Mooi wat je zegt, dat omdat je ouders jou later hadden, jij ook minder druk voelt. Mijn moeder was bijna 33 toen ze mij kreeg, daardoor heb ik in mijn hoofd ook altijd pas 33 voor kinderen gehad. Daarom tikt mijn klok ook nog niet zo 🙂

 2. Hihi leuk, je binnenjungle! En ahhh haha je contactgestoorde poezenbeest, dat ze je overal volgt, wat lieeeeef! Haha. Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit echt over nagedacht, over huisje boompje beesje op m’n dertigste. Wel altijd als ik een jaar ouder werd vanaf m’n twintigste, was het ‘shiiiit ik word al bijna dertig!’. Dit jaar wordt ik vijfentwintig en ik vind het wel prima. Ik heb nog niet heel erg een idee van wat ik wil als ik dertig ben (ja ik wil heeeeeel graag dat m’n lieve lieve vriend en ik nog steeds bij elkaar zijn en dat Guusje ook nog een onderdeel van ons gezin uitmaakt, haha), ik ben er meer altijd mee bezig geweest hoe ik het wil na m’n studie. Misschien is dat mijn dilemma dan wel, daar ben ik meer mee bezig en voor na m’n studie had ik altijd het idee dat dán alles perfect moest zijn – dan zou ik wel m’n kamer opruimen en m’n haren optijd kleuren en knippen, dan zou ik wel een perfect figuur hebben en vrolijk zijn en super geordend. Not gonna happen, haha.
  Hoezo heb je bij ‘eigen huis’ een rood kruis staan? Je hebt toch een appartementje? Of is dat niet het huis wat je in gedachten hebt :)?
  En wat je zegt inderdaad, in de omgeving gaat het ook snel. Vrienden van vroeger die ineens kinderen hebben en getrouwd zijn, dat soort dingen, of samen wonen in een échte eengezinswoning. Ik woon dan wel samen, maar wel in een een studentenhuis haha. En dat is voor nu helemaal prima, ik vind het gezellig zo! Hoe is dat voor jou, dat idee dat een aantal exen al kinderen hebben?
  Liefs

  1. Ik herken precies wat je zegt, ik was op mijn 25e ook veel meer bezig met het ‘o ik word bijna 30’ dan met de dingen die ik hier om schrijf. Gek hoe een nummer dan zo een barriere kan zijn. Maar ondanks dat ik nu bijna 31 ben, voel ik me nog steeds 25, dus heel veel veranderd er niet 😉 behalve het cijfertje!
   & ik had vroeger inderdaad in mijn hoofd dat ik een ‘echt’ huis zou hebben, niet een appartement waarbij er nog steeds meerdere mensen in het gebouw wonen, vandaar het kruisje.

   Ik leer nu steeds beter om me niks aan te trekken van de omgeving, iedereen om me heen kan kinderen krijgen, maar van mij hoeft het nu gewoon nog niet. En bij al die exen die al kinderen hebben, denk ik vooral: gelukkig niet met mij. Ik ben daar gewoon nog niet met mijn leven, ik kom daar nog wel, maar niet nu. En dat is prima zo 🙂
   Liefs

 3. Soms heb ik het er ook wel wat moeilijk mee, maar soms ook niet. Eigenlijk ben ik wel gelukkig zoals het is. Ik heb wel een vaste job, maar geen idee of dat zo vast is. Soms is er onzekerheid over de werkzekerheid hier. Ik heb een relatie, maar nog maar pril. Kinderen heb ik niet en hoef ik ook niet. Maar ik heb wel 5 huisdieren en 3 kippen! Hiephoi! Ik hou van mijn drie windhondjes en twee katjes 🙂

  1. Dan sta je er toch goed voor 🙂 Het maakt eigenlijk ook niet zo veel uit hoe je het op de checklist doet, als je maar gelukkig bent met wat je hebt 🙂

Laat een reactie achter