Focus van de maand: Bewuster offline

door | sep 5, 2020 | Happy Life | 2 reacties

Focus van de maand: Bewuster offline

Het is tijd om bewuster om te gaan met de tijd die ik online spendeer. Deze maand wil ik dan ook gaan focussen op bewuster offline zijn. Ik wil mijn mobiel minder gaan gebruiken en minder 24/7 bereikbaar zijn. In dit artikel lees je hoe ik dat wil gaan aanpakken en waarom dat zo belangrijk is.

Afgelopen maand

In augustus ontstond er opeens een klein project #buitenmaand. Ik noemde dat al eerder in het artikel wat is vrijheid voor jou. Het was heel fijn om een maand een onderwerp te hebben om op te focussen. Afgelopen maand was het om meer buiten te zijn. Dat deed ik door elke avond naar buiten te gaan. Hierdoor was ik ook vaak even offline, omdat ik op het balkon een boek ging lezen of een rondje door de buurt te lopen.

Ik had helemaal niet door dat ik een onderwerp per maand wilde hebben, tot ik gisteravond in alle rust op de bank zat. Mijn telefoon had ik op zolder laten liggen en ik ervoer een enorme rust en inspiratie. Dit wil ik vaker hebben! Toen ontstond het idee om een maand bewuster offline te gaan leven.

Gaat september mijn maand van offline momenten worden?

Het gaat een soort detox maand worden. Minder en vooral bewuster online. Het gaat erom om een balans te vinden tussen hersenloos scrollen en functioneel inzetten.

Ik merk dat ik meer geniet, door offline te zijn. Opeens kan je niet naar je mobiel grijpen. De afgelopen maanden heb ik zo vaak op hersenloos op mijn telefoon zitten scrollen. Het is bizar hoe vaak ik mijn telefoon er bij pak wanneer ik even niet geprikkeld word. Je denkt er niet eens meer over na. Voor je het weet heb je je telefoon in je hand. Controleer je weer je scherm of je geen nieuwe berichten hebt.

Ik ben al langer bezig met dit onderwerp. In 2017 ben ik een paar maanden verbonden geweest met een project wat ook bewustwording van telefoonverslaving als uitgangspunt had. In mijn ogen ben ik altijd wel bewust met mijn offline momenten. Maar het is verbazingwekkend hoe makkelijk de verslaving er toch weer in sluipt.

Verslaving

Afgelopen tijd is het echt een soort verslaving geworden. Sinds ik ook een Instagram account heb voor geldverdienenmetpinnen.nl ben ik zoveel online. Het voelt opeens alsof ik meer online moet zijn, om zichtbaar te zijn. De meeste klanten haal ik uit Instagram, dus ik moet actief zijn om zichtbaar te blijven. Die druk zorgt ervoor dat ik veel meer op mijn telefoon zit.

Het is deze maand dan echt de bedoeling om deze verslaving weer de kop in te drukken. Door bewuster te zijn van wanneer ik mijn telefoon wil pakken en het moeilijker wil maken om dat te doen, is het aan te pakken.

Hoe ga ik bewuster offline zijn?

Er zijn een aantal dingen die ik ga doen om bewuster offline te zijn. Ik ga in de avond mijn telefoon op zolder laten liggen. Het feit dat ik twee trappen op moet lopen om iets op mijn telefoon te kunnen doen, zorgt ervoor dat ik hem minder zal gebruiken.

Door minder meteen op het moment te kunnen doen, doordat mijn telefoon niet in de buurt is, kan ik ook bewuster online gaan. Ik ga lijstjes bijhouden met dingen die ik online wil doen.

Daarnaast zet ik mijn telefoon ook in de avond op vliegtuigstand, tot 9 uur in de ochtend. Ik heb mijn telefoon al jaren ‘s nachts aan staan, omdat ik het belangrijk vond om op de hoogte te zijn als er iets zou gebeuren binnen de familie. Ondertussen woon ik bij mijn ouders, dus ze kunnen mij ook prima wakker maken als er iets aan de hand is. Ik hoef niet altijd bereikbaar te zijn.

Iets wat ik eigenlijk al jaren heb, is dat alle notificaties uit staan. Ik ontvang geen meldingen, behalve van bellen, smsen en whatsappen. Ik zit er aan te denken om ook de notificaties van whatsapp totaal uit te zetten.

Waar ik over twijfel is of ik in de weekenden helemaal offline wil gaan. Mijn business gaat automatisch door, dus waarvoor zou ik online moeten zijn? Er zit in mijn ogen sowieso een verschil tussen online zijn via laptop en online zijn via mobiel. Ik heb het in dit geval echt via bereikbaar via mobiel zijn. Dat is het punt waar ik echt aan wil werken. Al is het dan ook heel makkelijk om te gaan scrollen op de laptop. Dit is dus een puntje wat aandacht nodig heeft.

Als ik onderweg ben, ga ik mijn mobiel in mijn tas bewaren en niet meer in mijn broekzak. Ik hoef mijn telefoon niet altijd bij de hand te hebben.

Ben jij je bewust van de tijd die je online spendeert?

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Follow on Bloglovin

Podcast

Fearless Adventure Podcast

Koffie drinken?

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Anderen lezen:

6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
3 IJslandse series op Netflix
Wat kan je doen als je in quarantaine zit?
Begin een capsule wardrobe
Het verhaal van een vleesboom
Support your locals in Utrecht

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Bezoek mijn andere blog

Geld Verdienen met Pinnen

Other Language?2 Reacties

 1. ebroersen

  Hoi Veerle✋,

  Goed artikel dit, ik had het geschreven kunnen hebben😃
  Ik had het toevallig gisteren ook nog met iemand over onder andere precies dit onderwerp ook.
  Want ik ben daar nou zelf ook veel mee bezig dat ik mijn telefoon minder wil gaan gebruiken.
  Ik zet ‘m dan soms ook weleens helemaal uit: mensen kunnen mij vast wel soms een paar uurtjes missen.
  En àls ze me dan proberen te bereiken: jammer dan!
  Ik zou zeggen bij deze ook, net zoals hoe ik ook had gezegd tegen diegene die ik gisteren had gesproken: Ik hoop ook jou weer eens ergens echt tegen te komen in plaats van steeds zo via zo’n tekst bericht.🙂

  Groetjes,
  Erik(van Hoogte80 2019)

  Antwoord
 2. Rachel Kromdijk

  Mooi en goed omschreven, ik wil ook minder mijn telefoon gaan gebruiken.. op mijn werkdagen gaat dit prima want dan ben ik blij dat ik achter dat schermpje weg ben. Maar verder vind ik het lastig wanneer ik vrij ben. Zeker nu we onze pup hebben blijf ik maar foto’s maken en delen op mijn Instagram haha.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Weekoverzicht #98: wandelen op de hei - […] In de avond besloot ik offline te zijn, vanuit daar ontstond deze focus van de maand. […]

Laat een reactie achter