Wat heb je nodig om te beginnen met suppen?

door | mei 8, 2020 | Ontwikkeling, Suppen | 2 reacties

Wat heb je nodig om te beginnen met suppen? Dit zijn de benodigdheden om te gaan suppen

Het is een ideale hobby om dit jaar te gaan uitoefenen,je houdt namelijk standaard 1,5m afstand. Ik heb het over suppen, kort voor Stand Up Paddleboarding. Maar wat heb je allemaal nodig als je wilt beginnen met suppen? Hier vind je een overzicht met alle artikelen die je nodig hebt als je wilt beginnen met suppen.

Een sup board

Met mijn supboard

Het allerbelangrijkste wat je nodig hebt om te beginnen met suppen, is natuurlijk het supboard zelf. Ik weet nog goed hoe het was om mijn eigen supboard te kopen. De meningen zijn enorm verdeeld over wat voor board je wilt aanschaffen. Je hebt twee verschillende soorten borden. Harde en opblaasbare boarden. Een hard board is vooral handig wanneer je aan het water woont, maar zodra je er een stukje vandaan woont, is een opblaasbaar board weer handiger.

Ook in de merken om aan te schaffen zit een enorm verschil. De meeste boarden kosten rond de 750 euro. Er zijn zeker een aantal goedkopere opties beschikbaar, die in mijn ogen ook prima zijn om mee te beginnen.

Je kan een goedkoop board vinden bij Decathlon, Bol.com of de Lidl. De Action heeft in het verleden ook een heel goedkoop bord gehad, maar die is ondertussen al 2 jaar niet meer te krijgen, wie weet komt deze dit jaar weer terug.

Decathlon Supboard
Het supboard en peddel van de Decathlon

De reden waarom er wordt neergekeken op de goedkopere boarden, is omdat ze 15 dpi zijn, oftewel 1,05 bar. Er wordt gezegd dat de goedkopere borden sneller stuk gaan, juist omdat ze een lager dpi hebben.

De reden waarom ik toch eerst voor twee goedkopere boarden ben gegaan, is omdat ik graag eerst wil kijken of ik mijn board echt veel zou gebruiken. Anders zou ik 750 euro uitgeven aan een hobby die wellicht tegenvalt.

Wat je zou kunnen doen is eerst een sup tochtje boeken bij een supschool (of bij mij) om te kijken of je het suppen wat lijkt. Dan kan je daarna altijd nog een beter board aanschaffen, zoals van de merken Jobe of Red.

Waar je bij het aanschaffen van je board ook nog rekening mee wilt houden, is of je vooral wilt tour suppen of op de golven wilt suppen. Voor het touren kan je beter een 10″6 board gebruiken. Ook moet je letten op welk gewicht het board zou kunnen houden.

Welke boarden heb ik?

Welk supboard heb ik?
Suppen bij Kinderdijk

Ik heb een Bestway Hydro Force Oceana en een Itiwit.

Het blauwe Bestway board is groter en geschikter voor een groter gewicht, terwijl mijn Itwit board voor een lagere gewichtsklasse geschikt is.

Ik vind beide boarden erg fijn. Het Bestway board is iets stabieler omdat het voor een bredere gewichtsklasse geschikt is. In mijn ogen is het daardoor beter voor een beginner. Wanneer ik met anderen ga suppen, neem ik altijd zelf de Itwit en gebruikt de ander het Bestway board.

Lees meer over mijn droom om een supcoach te worden.

Welke kleren doe je aan met suppen

Sup benodigdheden

Dit hangt natuurlijk enorm af van welk jaargetij het is en wat voor een weer het is. Toen ik in April ging suppen, was het water nog enorm koud en is het zeker belangrijk om een neopreen pak aan te hebben. Toen ik in juli ging suppen, was mijn bikini genoeg.

Wanneer je geen neopreen pak tot je beschikking hebt, kan je het beste sneldrogende sportkleren aan doen. Wanneer je weet dat je niet in het water valt, is het geen enkel probleem wat je aan doet. Toch is het fijn dat mocht je opeens toch in het water vallen, dat je dan wel iets sneldrogends aan hebt, zodat je het niet koud krijgt.

Ook vind ik het belangrijk om schoenen aan te hebben. Ik heb in verschillende maten neopreen schoenen. Je hebt met deze schoenen iets meer grip op je board, maar krijgt ook geen koude voeten wanneer je opeens toch moet je voeten in het water moet.

Ik moest laatst ergens opstappen omdat er geen handige opstapplek was, toen ben ik in het water gaan staan om op mijn bord te klimmen. Dan zijn schoenen erg fijn omdat je dan toch gemakkelijker in het water stapt waar je de bodem niet kan zien.

Als je bang bent om in het water te vallen, is het slim om neopreen kleding te dragen. Ook als je niet bang bent om in het water te vallen trouwens, het scheelt een hoop als het waait!

Welke spullen zijn nog meer handig?

Als je een board hebt, moet je wel goed kijken of er ook een peddel bij geleverd wordt. Bij de boarden van de Dectahlon is dat namelijk niet het geval. Zorg dan dat je zowel een peddel als een pomp erbij besteld.

Wanneer je een auto tot je beschikking hebt, is het misschien slim om een elektrische pomp te bestellen. Dan kan je met de accu van je auto je board binnen een kwartier opblazen. Ideaal als jij ook het oppompen van je board een te grote work-out vind.

Naast deze handige benodigdheden, wil je ook zorgen dat je je andere spullen droog kunt vervoeren. Je zou dus ook een waterdichte tas of ton willen aanschaffen en misschien zelfs een waterdicht telefoonhoesje.

Wat neem je mee als je gaat suppen?

 • Supboard
 • Peddel
 • (elektrische) pomp
 • Waterdichte tas
 • Waterschoenen
 • Handdoek
 • Waterfles (dopper)
 • Een karabijn om je dopper vast te maken (hier te koop)
 • Neopreen kleding / zwemkleding

Ga jij beginnen met suppen?

Dit zijn de spullen die je naar mijn inziens altijd nodig zult hebben als je gaat suppen. Ik neem dan aan dat je zelf wel bedenkt dat je een flesje water meeneemt, zwemkleding aan hebt en een handdoek meeneemt. Vergeet je ook vooral niet in te smeren met zonnebrand en een zonnebril op te doen. Wanneer je aan al deze dingen denkt, staat je niks meer in de weg en kan je perfect gaan beginnen met suppen. Veel plezier op je eerste tocht!

Deel op Pinterest

Wanneer je wilt beginnen met suppen moet je goed nadenken over de spullen. Daarom hier een lijstje met spullen die je zeker wilt aanschaffen.

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

Hoe ik met 2 minuten per dag honderden euro's verdien?
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
15x gekke feitjes
Begin een capsule wardrobe
Hoe gaat dat, ontspullen?
Altijd je locatie delen

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?2 Reacties

 1. Yvonne

  Hi, wat een handige tips! Vooral over de kleding en schoenen. Ik vind suppen ook te gek om te doen, maar die koude voeten… supp duid ook alleen in de zomer. Best jammer, toch maar eens vaker doen…

  Antwoord
  • Veerlez

   Ik merkte dat ik in het begin echt moeite had met wat ik nu aan moest doen en dat ik daar eigenlijk weinig informatie over kon vinden! Daarom erg blij dat ik de schoenen bij de Decathlon had gevonden.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Weekoverzicht #81: kamperen op eigen oprit - […] van het feit dat ik weer op het water was. Dat inspireerde dan ook meteen het verschijnen van dit…
 2. Suppen in de winter - […] zijn natuurlijk al vaker artikelen over suppen verschenen op dit blog. De laatste weken krijg ik steeds vaker de…

Laat een reactie achter