Begin een capsule wardrobe

door | jun 19, 2019 | Minimalisme, Ontwikkeling | 0 Reacties

Begin een capsule wardrobe

Wanneer je bewust het proces van ontspullen ingaat, dan kan eigenlijk je kledingkast niet achter blijven. Wanneer je minder kledingstukken hebt, is de keuze ook makkelijker met wat je wilt dragen. Op deze manier draag je ook altijd je favoriete kledingstukken. Dat wil jij toch ook? Lees hier hoe je begint met je capsule wardrobe!

Stappenplan

 • Zoek de kleding uit die je hebt
 • Bepaal wat je weg doet en hoe
 • Bedenk wat je stijl is
 • Maak een lijst van wat je hebt

Zoek uit wat je hebt

Om uit te gaan zoeken wat je eigenlijk allemaal voor kleding hebt, moet je al je kledingstukken in je hand hebben gehad. Haal je hele kast dus leeg en zorg dat je alles naloopt. Er zal een hoop kleding zijn die je zult willen bewaren. De kleding die op dit moment in je wasmand zit, zal waarschijnlijk de kleding zijn die het meest draagt. Alle kleding die je vaak draagt of die je meteen weer aan zou trekken, mogen op de stapel die je wilt houden.

Je zult ook een stapel krijgen met kleding waar je niet zo enthousiast over bent. Dit zijn vaak kledingstukken die je als miskoop hebt gedaan of die gewoon niet zo lekker zitten. Soms heb je kleding waar je best veel voor betaald hebt, waardoor je het vanuit een schuld gevoel bewaart. Alle kleding waar je over twijfelt, komt op een aparte stapel. Soms kan je gewoon nog geen afscheid nemen van een kledingstuk, je mag dit ook gewoon nog bewaren.

Soms heb je kleding waarvan je weet dat het weg kan. Het ligt al jaren ongedragen in je kast of de gaten vallen er in. Meestal is het wel duidelijk welke kleding er sowieso weg kan. De stapel van alles wat weg gaat, ga je later indelen in wat je zou kunnen verkopen, wat naar de kleding bak kan of wat er echt in de vuilniszak moet.

Je hebt natuurlijk ook nog kleding die echt seizoensgebonden is. Zo heb je wellicht een kersttrui in je kast hangen die je alleen in de weken voor kerst draagt. Skisokken of juist zomerjurkjes kunnen ook onder deze categorie vallen. Ik heb ook kleding die ik specifiek draag op congressen, maar die ik de rest van de tijd niet zo graag draag. Dit is kleding die je toch te vaak nodig hebt, om weg te doen.

Als je al deze kleding hebt uitgezocht, dan heb je dus de categoriën houden, twijfel, weg en seizoensgebonden. De eerste en de laatste categorië kunnen meteen weer in de kast worden opgeborgen. De tweede categorië ga je nog een keer langs. Wat wil je echt houden en waar kan je anderen nog mee blij maken. Spreek met jezelf af dat alles wat terug in je kast gaat, je ook gaat dragen. Wanneer het na een bepaalde tijd nog ongedragen in je kast ligt, dan kan je het beter weggooien.

Bepaal wat je weg doet en hoe

Er zijn verschillende manieren hoe je je kleding weg kunt doen.

 • Organiseer een kledingruil
 • Verkoop je kleding online (United Wardrobe, Marktplaats, Facebookgroepen)
 • Geef het weg aan vriendinnen
 • Breng het naar de kringloop
 • Stop het in een kledingbak

Bedenk wat je stijl is

Om met een capsule wardrobe te kunnen leven, is het belangrijk dat je weet wat je stijl is en wat je nodig hebt. Wat zijn de eisen die je stelt aan de inhoud van je kledingkast. Ben je heel praktisch ingesteld en is jouw outfit altijd hetzelfde opgebouwd met een broek en een trui of draag je het liefst alleen maar jurkjes? Wat zijn de basiskleuren van je wardrobe. Hoe duurzaam moet je kleding zijn.

Maak een moodboard met allerlei outfits die je leuk vindt. Wanneer je een Pinterest bord maakt met allerlei inspiratie outfits, kan je ook op nieuwe ideeen komen voor combinaties die er te maken zijn.

Door hier goed over na te denken, leg je eigenlijk de basis van je wardrobe. Je stelt regels samen waar je kleding aan moet voldoen, zodat je weet wat je wel en niet wilt kopen. Je zult hierdoor veel bewuster zijn van wat je aanschaft en dus minder miskopen doen.

Denk bij het samenstellen van jouw ideale wardrobe na over:

 • duurzaamheid
 • kleuren
 • materiaal
 • budget
 • merken
 • nieuw of tweedehands

Maak een lijst van alle kledingstukken

Je bent natuurlijk de baas over je eigen capsule wardrobe. Je kan er voor kiezen om een bepaald aantal kledingstukken te willen hebben, maar dat hoeft niet. Of je er voor kiest om een vast aantal te hebben of niet, maak wel een lijst van kledingstukken. Het geeft je zoveel inzicht over hoeveel kleding stukken je hebt en wat je écht nodig hebt. Je hoeft op deze lijst niet je sokken en ondergoed mee te tellen.

Door al deze stappen te doorlopen, ben je veel bewuster bezig met welke kleding je draagt en wat je toevoegt aan je kledingkast. Je kans op miskopen wordt ook veel kleiner. Wanneer je minder kledingstukken hebt, zul je ook sneller gaan combineren en kom je op combinaties die je anders nooit zou vinden!

Ga jij een capsule wardrobe maken?


Lees meer over dit onderwerp!


Pin it

Hoe begin je een capsule wardrobe?

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

Begin een capsule wardrobe
Beste tips voor roze haar
3 IJslandse series op Netflix
Hoe reis je zo goedkoop mogelijk?
Schildersezel
The Miracle Morning

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

 1. Weekoverzicht #35: een tiny house en Soca Valley - […] Blogpost: Begin een capsule wardrobe […]
 2. De Beste tips om te Ontspullen - […] een capsule wardrobe. Nooit meer uren voor de spiegel omdat je niet weet wat je aan wilt trekken. Met…
 3. Bucketlist van 2019 - […] een capsule wardrobe Ik heb geen capsule wardrobe in de klassieke manier, mijn kast bestaat écht wel uit meer…

Laat een reactie achter