9 wijze lessen die ik heb geleerd voor mijn dertigste

door | okt 29, 2015 | Ontwikkeling | 10 reacties

wijzelessen

Dat ik dertig werd, was best wel een dingetje. Ik schreef er meerdere malen over op mijn blog, maar ook in real life werden er veel gesprekken over gevoerd. Ik voel me nog lang geen 30, maar ik moet toch wel accepteren dat ik al 30 jaar rondloop. In die 30 jaar heb ik best wel wat lessen geleerd en daar vertel ik vandaag dan ook over. Klik op Lees Meer om de lezen welke wijze lessen ik geleerd heb.

 

Doe dingen omdat je er gelukkig van wordt.
Ik weet het, het is cliché, maar het is gewoon waar. Je leven draait om jouzelf, dus kies goed wat je daadwerkelijk wilt doen. Bedenk waar jij in wilt investeren, wat vind je belangrijk en waar haal jij je energie vandaan? Wanneer je dat inzichtelijk hebt, dan is de kans groot dat je elke dag fluitend op staat.

Omarm positiviteit
Met negativiteit heb je de kans om in een neerwaartse spiraal te komen. Hoe negatiever je denkt, hoe rotter je gedachtes. Wanneer je positief denkt, zal je je gelukkiger voelen. Het lijkt een beetje op dat je je hersenen kan tricken door te glimlachen.  Als jij een nepglimlach op je gezicht hebt, dan zullen je hersenen geluksstofjes aanmaken. Omarm je glimlach en moffel hem niet weg, lachen maakt gelukkig. Zelf trakteer ik mijzelf eens in de zoveel tijd op een soort lach-therapie. Lachen om alles op de meest bizarre manieren.
Maar de positiviteit bereik je toch het meest door je negatieve gedachtes om te vormen in positieve gedachtes. Ik heb tijdenlang overal de silver lining van bedacht. Maar soms zit je negativiteit net iets dieper dan je eigenlijk denkt. Het kan zijn doorgesijpeld in je manier van praten. Je kan de negativiteit uit je spraak halen door een aantal kleine maniertjes, bijvoorbeeld Zeg geen maar! Vervang ja maar voor ja, en … of Zeg niet moet! Vervang ik moet voor ik wil.

Het is oké om …. voor jezelf te kiezen!!
Het is de moeilijkste, maar ook de belangrijkste keuze die je kan maken. Je moet kiezen voor de dingen die jou gelukkig maken, niet wat je omgeving daarvan zal denken..

Je hebt maar capaciteit om een x aantal projecten uit te voeren tegelijkertijd.
Het aantal projecten wat je tegelijkertijd kan uitvoeren, is voor iedereen anders. Maar ik merk dat ik wanneer ik teveel projecten naast elkaar heb lopen, ik warrig word en slordig te werk ga. Dus ik vind het fijn om me echt volledig ergens op te kunnen focussen. Als ik in de week 3x keer wil hardlopen, 5 blogs wil schrijven, 5 maaltijden wil koken én nog wil afspreken met vrienden, dan is dat teveel voor me. Dan ben ik te bewust bezig met hoe ik wat moet inplannen en dan gaat dat ten koste van het hardlopen of het koken. Daarom ben ik eigenlijk nog steeds zoekende in wat precies voor mij werkt. Maar het volgende weet ik wel al : investeer in goede projecten, daar word je blij van en zorg dat je projecten meteen uitvoert als het blijft liggen is het een doorn in het oog.

Snoep gezond, eet een appel.
of wortel, rozijn, soepstengel, druif, bes, you get my drift.. 

Waarom uitstellen als je nu leeft
Deze les ben ik nog een beetje mee aan het worstelen, want ik zou zoveel dingen meteen nu uitvoeren. Het gaat er natuurlijk wel om dat je de gezondheid, geld, tijd en middelen hebt om iets uit te voeren.

Ga gericht shoppen
Of ik nou zonder lijstje een supermarkt in loop of de action, ik geef altijd teveel geld uit. Wanneer ik een lijstje heb, dan mag ik daar niet vanaf wijken en gaat het stukken beter. Toch heb ik af en toe de dwang om gewoon iets te kopen. Daarvoor heb ik de regel gesteld: Als je wilt kopen om het kopen, zorg dan dat het goedkoop is.
Een andere wijsheid bij het shoppen is Twijfel? Niet doen! Dat betekent dat je dat kledingstuk eigenlijk niet écht mooi vind of dat je dat opschrijfboekje eigenlijk niet nodig hebt. Nou moet ik toegeven dat ik eigenlijk niks meer koop, tenzij ik het echt al een tijdje wil hebben óf als ik iets anders moet vervangen. Ik heb veels te veel spullen en eigenlijk helemaal niks meer nodig.

Een leeg huis is een leeg hoofd
Wanneer je huis een rommeltje is, voel je je er stukken minder thuis en is het moeilijk om je rust te vinden. Daarom heb ik twee regels die ik toe pas, waardoor het langer duurt voordat het een rommeltje word. Ruim zoveel mogelijk meteen op  en geef dingen zo snel mogelijk een vaste plek. Dat neemt niet weg dat ik nog steeds een hekel heb aan de afwas doen, maar ik merk ook dat wanneer ik ’s avonds nog even gauw de afwas doe, ik ’s ochtends geniet van een leeg keukenblad. Al vind ik het ook heerlijk om in de ochtend te beginnen met de afwas. Doordat het een klus is die ik altijd het liefste uitstel, voelt het dan alsof ik al heel veel gedaan heb als ik dat achter de rug heb!

Beloon jezelf, wie moet het anders doen?

Wat zijn de dingen die jij hebt geleerd in het afgelopen jaar?

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

3 IJslandse series op Netflix
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Beste tips voor roze haar
4 beste Nederlandstalige meditatie apps
Ik ga de Camino de Santiago lopen
15x gekke feitjes

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?10 Reacties

 1. Jenn

  Mooie wijze lessen!

  Antwoord
  • Veerlez

   Dankje, ik ben nu al benieuwd naar welke lessen ik komend jaar allemaal ga leren!

   Antwoord
 2. Dionne Knooren

  Fijn om te lezen! En positiviteit is maar al te belangrijk!

  Antwoord
  • Veerlez

   Zonder positiviteit zouden we nergens zijn! 😉

   Antwoord
 3. Kiki

  Mooie lessen :). Ik heb geleerd dat als je jezelf steeds nieuwe (realistische) doelen stelt, je kunt groeien naar waar je wilt zijn. In stapjes het liefst, dat werkt het beste voor mij. Ook heb ik geleerd wat zelfvertrouwen inhoud en hoe je dat kunt opbouwen, door succesjes voor jezelf te behalen. En positief denken/helpende gedachtes is ook een hele belangrijke voor mij :).

  Antwoord
  • Veerlez

   Wat een geweldige lessen heb jij geleerd zeg <3 Heel erg fijn! Daar ben ik gewoon een beetje trots op! <3

   Antwoord
 4. iliveformydreams.com

  Wat een prachtige lessen heb je geleerd! Doe dingen omdat je er echt gelukkig van wordt is een hele mooie<3 9en die ik ook heb geleerd)

  Antwoord
 5. Tessa over de Wereld

  Wat een mooie lessen heb je geleerd, ieder jaar leer je er weer nieuwe dingen bij, ik vind het zo bijzonder dat iedereen een eigen kijk op het leven heeft 🙂

  Antwoord
  • Veerlez

   Ja dat is ook wat ik zo geweldig vind, iedereen kijkt weer anders en leert en geniet weer van andere dingen 🙂

   Antwoord
 6. Noelle

  Jeetje wat eng. Ik werd in oktober 30 en het Lijkt wel alsof ik dit heb geschreven! Ben heel erg into positiviteit, productiviteit en ben een minimalist. Mijn huis is vrij leeg en dat geeft me heel veel rust in mijn hoofd. Daarnaast kies ik vaak voor mijn eigen rust en peace en zeg ook vaker nee.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Positiviteit in taal - […] De aflevering ging over bewustere en positievere woordkeuzes en dat is precies waar deze persoon me elk keer weer…

Laat een reactie achter