7 tips om je creativiteit terug te vinden

door | mrt 7, 2015 | Ontwikkeling | 8 reacties

creativiteit_

Ik heb  na mijn afstuderen langzaamaan de angst ontwikkeld om creatief bezig te zijn. De dingen die ik gemaakt heb sinds mijn afstuderen zijn op 1 hand te tellen. Áls ik al iets maak, dan deel ik het niet meer op mijn blog. Ik zit niet meer te droedelen terwijl ik een serie zit te kijken. Het voelt alsof mijn creativiteit is opgedroogd.

Maar het voelt als meer als een uitdroging, het voelt alsof ik niet meer weet waar ik het voor doe. Ik heb me na mijn afstuderen vol op het werken gestort.Waar vroeger mijn creativiteit mijn identifier was, is dat nu mijn drukke agenda. Als iemand aan mij vraagt hoe het gaat antwoord ik standaard met druk.

Toen ik laatst dit stuk van de groene meisjes las, wist ik dat het tijd was om te veranderen. Tijd om weer dichter bij mijzelf te komen. Ik ga een hele drukke periode tegemoet en daarin is het meer dan nodig om met beide benen op de grond te blijven staan.

Ik schreef al eerder over hoe je rust kan vinden in drukke tijden. Daarin noem ik het belang van je uitlaatklep. Lekker ironisch dat mijn eigen uitlaatklep momenteel op pauze staat. Of sterker nog, vervangen is door hardlopen. Hardlopen wat ik als eerste laat schieten als ik niet lekker in mijn vel zit. Dus kom ik weer terug bij het belang dat ik mijn creativiteit terug vind. Maar hoe doe ik dat? Stapsgewijs.

 1. Begin met kleuren in een kleurboek voor volwassenen.
  In de blogwereld zijn de kleurboeken meermaals voorbij gekomen. Als opgeleid creatief therapeut, vind ik het heerlijk om te zien dat iedereen aan het kleuren geslagen is. Mijn ervaring was dat mensen, in creatieve therapie, moeite hadden met het idee dat ze iets moesten maken, omdat ze al vanaf de kleuterschool niets meer gemaakt hadden. Deze kleurboeken stimuleert dat weer.
  Maar daar ging dit stukje niet over, het gaat om het gewoon beginnen. Ik denk dat dit een mooie stap is, die je mooi kan combineren met het kijken van een film of serie. Het gaat om het weer vasthouden van een potlood. Wat voor mij het belangrijkste is om te weten, het hoeft niet mooi te zijn. Het gaat om het kleuren, het bezig zijn, niet het resultaat. Want kijk uit, dat perfectionisme gluurt om de hoek.
 2.  

 3. Zorg dat je hoofd leeg is.
  Niets zo storend dat wanneer je je hebt voorgenomen om lekker creatief bezig te zijn en je allemaal andere dingen gaat doen. Het gebeurt mij vaak genoeg, want ik moet dit nog doen of kom iets tegen wat ik nog moet opruimen. Dus zorg ervoor dat je tijd echt hebt ingepland om creatief bezig te zijn. (Lees hierover het How To Plannen project)
 4.  

 5. Zorg dat je werkplek vrij is.
  Deze valt behoorlijk samen met het vorige punt, want wanneer je troep tegen komt, of eerst je bureau moet leegmaken voor je kan beginnen. Dan zal je dat weerhouden. Het is daarom belangrijk dat je werkplek leeg is. Ruim na het werken meteen alles op of zorg dat je een vast moment hebt waarop je zorgt dat alles aan kant is.

 6.  

 7. Ken je eigen beste werkomgeving.
  Eigenlijk vallen de twee punten hierboven hier ook onder. Maar ik denk dat die punten voor iedereen goed kunnen werken. Dit punt is voor iedereen verschillend. Werk jij het beste in de avond of juist op klaarlichte dag? Motiveert een fijne beat je om aan de slag te gaan of heb je juist een emotionele singer songwriter nodig om je te laten inspireren? Denk goed na over wat voor jou werkt en zorg dat je deze eisen naleeft als je wilt gaan beginnen. Ik weet bijvoorbeeld dat ik het beste in de avond werk met country muziek, gevoelige muziek die ik vlekkeloos kan meezingen, maar die mij ook van tijd tot tijd kan raken. Zo is de linker ontstaan door een nummer van The Wreckers op repeat te zetten en de rechter door Ilse de Lange non stop te draaien.
 8.  

 9. Maak een inspiratie bord.
  Dit punt is voor de één essentieel en voor de ander totaal overbodig. Als je erg perfectionistisch bent aangelegd zou ik dit punt overslaan, aangezien je dan alleen maar kritischer naar jezelf gaat kijken. Als je hoofd helemaal blank is en je geen flauw idee hebt wat je wilt maken, dan is dit juist een handig opstapje.
  Knip, plak en print alles wat je mooi vind en verzamel dat bij elkaar. Ik hou ervan om met punaises alles op een foambord te prikken, maar een prikbord werkt natuurlijk ook.
 10.  

 11. Plan je creativiteit uurtje in
  Het klinkt heel gek dat je dit moet inplannen, maar wanneer je zegt dat je een week lang elke dag even creatief moet zijn, dan zal het daarna stukken makkelijker gaan. Je moet even de drempel over. Het klinkt heel stom, maar de eerste keer moet je jezelf er waarschijnlijk echt toe zetten. Zet de tijd vast, plan ook hoelang je bezig wilt zijn. Je hebt de tijd dan vrij gehouden, dus je hoeft ook écht niks anders te doen.
 12.  

 13. Begin gewoon
  En dan het laatste punt. Wanneer je alle voorgaande punten hebt doorlopen, zou niets je meer moeten tegenhouden om gewoon te beginnen. Het maakt niet uit dat het wat kleins is, het gaat erom dat je begint en je bezig blijft.

 
Ik wil hiermee niet zeggen dat iedereen meteen enorm creatief kan worden door deze stappen te doorlopen, maar dit zijn de stappen die mij helpen wanneer ik weer eens vast zit in mijn drukke periodes. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben!

Heb jij nog tips die voor jou werken, laat het me weten!

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

Het verhaal van een vleesboom
Hoe reis je zo goedkoop mogelijk?
Schildersezel
Weekoverzicht #33: Ik vertrek.. Slovenië
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Beste tips voor roze haar

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?8 Reacties

 1. luusjeindelucht

  Goede tips! Iets waar ik de laatste tijd ook mee bezig ben, want ik vind het vaak zo jammer dat ik twee kunstopleidingen gedaan heb en er helemaal niks meer mee doe! Het is bij mij inderdaad ook vaak de rust vinden en de tijd in mijn leven inplannen. Goed om het hier zo in een lijstje te zien, wie weet geeft het me de schop onder m’n kont die ik nodig heb 😉

  Antwoord
  • Veerlez

   Maar volgens mij gebruik jij je creativiteit nog genoeg, kijk eens naar alle post die je verstuurd! Maar goed, waarschijnlijk heb je ook weer andere ideeën die je eigenlijk ook wilt uitvoeren. Ik hoop dat dit de schop onder je kont is! Anders kunnen we altijd nog afspreken dat je me over 2 weken laten zien wat je gemaakt hebt 😉

   Antwoord
 2. liesbeth

  je hebt ook nog een goed boek van mij liggen die je zeker zou kunnen helpen 🙂

  Antwoord
  • Veerlez

   Wellicht een idee dat ik dat binnenkort eens terug geef he 😉

   Antwoord
 3. Dina

  Oh wat lastig als de creabea in je even verdwenen is. Gewoon bezig gaan, dat vind ik een hele goede tip en soms helpt kleuren inderdaad ook gewoon heel goed.

  Antwoord
 4. Rianne

  Goeie tips! Ik heb zelf ook het kleurboek voor volwassenen, maar gun mezelf er meestal geen tijd voor… Zou ik wat vaker moeten doen!

  Antwoord
 5. curlycreative

  Wat een leuke blogpost, ik heb net een artikel klaargezet voor vrijdag over ideetjes wat je nog meer met een kleurboek kunt doen 😉 Liefs

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. DEAR FUTURE ME, | luusjeindelucht - […] mailtje, omdat ik al heel lang creatiever zijn op mijn to do lijst heb staan. Met de tips van…

Laat een reactie achter