7 redenen om vrijwilligerswerk te doen

door | apr 14, 2018 | Happy Life | 2 reacties

7 redenen om vrijwiligerswerk te doen


Foto Hoogte80: Frans Schneider

Dat ik het belangrijk vind om vrijwilligerswerk te doen, dat is door mijn werk als vrijwilligerscoördinator wel logisch. Toch komt het niet door mijn werk dat ik vind dat iedereen vrijwilligerswerk zou moeten doen. Al jaren voordat ik werkzaam was, deed ik zelf vrijwilligerswerk. Sterker nog, mijn coördinatorschap is voort gekomen uit mijn vrijwilligerswerk. Hoe dat is gekomen en waarom jij vrijwilligerswerk moet gaan doen, dat lees je hier.

Mijn verhaal

Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen omdat ik naast mijn studie, creatieve therapie beeldend, graag op een andere manier creatief aan de slag wilde. Ik schilderde en tekende heel veel, maar ik wilde ook handiger worden. Toentertijd leek het mij fantastisch om decors te bouwen. Ik googelde op decor festivals en kwam bij een vrijwilligersoproep van festival deBeschaving terecht. In 2008 hadden ze een decorploeg die elke week samen kwam en de wildste ideeen uit voerde. Ik stond elke week te schilderen en knutselen en genoot daar enorm van. Door al het werk van te voren had ik de festivaldag zelf vrij verdiend, maar ik kon het natuurlijk niet laten om op de dag zelf ook mee te helpen. Het was een fantastische ervaring en toen er een oproep voor een ander festival voorbij kwam, besloot ik ook mee te doen. Al gauw liep ik op vrij veel festivals rond en leerde ik steeds meer mensen kennen. Je krijgt een groepje met wie je meer festivals gaat doen.

Ik genoot altijd al van het rondlopen op festivals, ik was op vrij veel festivals te vinden en reisde stad en land af om bandjes te zien spelen op verschillende plekken. Het was dan ook een logische stap dat ik ook een bijbaantje zocht waarmee ik betaald op festivals kon staan. Ik heb een aantal zomers achter de bar gestaan op verschillende festivals.

Hoe ik gevraagd werd om te komen werken

Na een aantal jaar werd ik wel een beetje een bekende in de festival wereld. Ik werkte ook veel bij een congresbureau maar als ik tijd had, dan hielp ik nog graag vrijwillig mee. Ik heb veel mensen gezegd dat ik ook in te huren was als ze mensen nodig hadden. Door de jaren dat we samen gewerkt hadden, wisten mensen al wat ze aan me hadden. Ze weten dat je betrouwbaar bent en wat je kan. Het is een investering die je doet, een aantal jaar vrijwilligerswerk, maar het bouwt wel iets moois op.

De vele jaren hard werken en mensen blijven herinneren aan het feit dat ik wel beschikbaar was, had geholpen. Begin 2015 kwam het telefoontje en werd ik gevraagd om vrijwilligerscoördinator te worden bij festival deBeschaving. Ik kon van mijn hobby mijn werk maken. Vanuit mijn ervaring bij deBeschaving, leerde ik ook weer andere mensen kennen en begon het balletje te rollen. Al gauw werd ik gevraagd om ook bij meer festivals aan de slag te gaan.

7 redenen om vrijwilligerswerk te doen

 1. Vrijwilligerswerk is de plek om ervaring op te doen! Van elk festival is er wel weer iets te leren. Je kan op een snelle manier verschillende functies doen zodat je all round in te zetten bent. Je kan met vrijwilligerswerk ook makkelijk kijken welke werkzaamheden je leuk vind om te doen!
 2. Het is een mooie toevoeging op je CV. Vaak is het lastig om tijdens je studie ook nog veel te werken, voor mij was dit ook het geval. Voor een bijbaantje moet je vaak gecontinueerd beschikbaar zijn. Met vrijwilligerswerk op festivals gaat het om een korte periode. Soms is het een aantal weken en soms is het maar één dag.
 3. Je voegt maatschappelijk iets toe. Door je vrijwilliger in te zetten voor instanties, festivals of andere personen, zorg je voor een mooie toevoeging in iemands leven. Hoe mooi is het dat jij met een kleine inzet een impact kan hebben op een ander. Ik heb jarenlang bij PratenoverVerlies als vrijwilliger gewerkt, omdat ik graag iets wilde betekenen voor anderen. Bij festivals lijkt het misschien alsof je niet veel toevoegt, maar denk eens aan het culturele landschap. Of de mogelijkheid om mensen een mooie dag te beleven. Ik ken genoeg verhalen van mensen die wekenlang uitkijken en geld sparen om naar bepaalde evenementen te gaan om de dag van hun leven te hebben, daar kan jij dan aan bijdragen! Dat is toch mooi?
 4. Festivals zijn dankbaar als je komt meehelpen. Ik heb al vrij veel bijzondere dingen meegemaakt doordat ik vrijwilliger was. Met deBeschaving zijn we naar een optreden van Jack Johnson geweest, met het Nederlands film festival mochten we naar het gala en ik heb ook een aantal keer op Pinkpop gewerkt en grote artiesten gezien. Je krijgt vaak iets leuks terug in ruil voor je tijd! En als je het slim doet, zou je ook nog studiepunten kunnen krijgen als het een relevante ervaring is!
 5. Het is een geweldige manier om je netwerk op te bouwen. Je leert zoveel mensen kennen vanuit verschillende werkvelden, het is ideaal! Je weet nooit wanneer een bepaalde connectie van pas kan komen. Veel van mijn vrijwilligers leren mensen kennen die vervolgens weer iets voor hen kunnen betekenen in hun werkveld. Er ontstaan mooie samenwerkingen terwijl je samen voor een festival werkt.
 6. Je maakt nieuwe vrienden. Het is natuurlijk een beetje hetzelfde als je netwerk opbouwen, maar het is ook totaal anders. Je leert mensen kennen die professioneel kunnen helpen, maar ook mensen die vrienden voor het leven worden. Ik heb met 10 jaar lang vrijwilligerswerk doen zoveel nieuwe vrienden gemaakt. Mijn beste vrienden ken ik door de verschillende festivals die ik in de afgelopen jaren gedaan heb. Sommige vrienden ga ik vaak mee naar festivals, andere ga ik mee op reis en anderen wonen in het buitenland en zoek ik wel eens op.
 7. Je krijgt een kijkje achter de schermen. Als je vaak naar festivals of concerten gaat dan is het toch reuze interessant om te zien hoe dat er allemaal aan toe gaat in de backstage? Ik heb het altijd geweldig gevonden om te zien wat er allemaal gebeurd aan de andere kant van de hekkenlijn. Wat is er allemaal te doen daar aan de andere kant van het hek, als je voorbij de beveiliger bent. Door te vrijwilligen kan jij dat allemaal te zien krijgen en de juiste mensen de vragen stellen die je altijd hebt gehad.
Afvalverwerking op festivals is zelfs leuk!

Ga het doen!

Ben je overtuigd en wil je nu ook vrijwilligerswerk gaan doen? Ga dan op onderzoek wat er allemaal bij jou in de buurt te doen is. Ikzelf hou heel erg van werken op festivals en dat is vrij makkelijk. Google je woonplaats + festival en ga naar de website. Vaak staat er ergens wel een kopje vrijwilligers en anders zoek je een contact pagina zodat je een mailtje kan sturen.

Ik zoek op dit moment vrijwilligers voor Amsterdam Fringe Festival. We hebben verschillende functies waar je je voor kan aanmelden, waaronder opbouw, kassa en locatiehost! Lijkt het je wat, kijk hier voor meer informatie Hopelijk zie ik je dan tussen 5 en 15 september in Amsterdam!

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Follow on Bloglovin

Podcast

Fearless Adventure Podcast

Koffie drinken?

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Anderen lezen:

Wat kan je doen als je in quarantaine zit?
Habit Tracker + printable
Geld verdienen met Pinterest
6 manieren om nu geld te verdienen
Beste tips voor roze haar
Hoe kan je online spelletjes spelen?

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?2 Reacties

 1. Sheila

  Ik kan me voorstellen dat het leuk is om vrijwilligerswerk te doen op een festival. Vooral als het een eigen favoriet festival is, is het extra leuk, makkelijk en laagdrempelig! Ik zie als een andere vorm van vrijwilligerswerk, dan bijvoorbeeld werken voor/met vluchtelingen. Dat je echt iets kan betekenen voor de maatschappij. Niet dat het één beter is dan het andere. Vrijwilligerswerk is altijd positief en leerzaam. Ik werk bijvoorbeeld o.a. jaarlijks als vrijwilliger op de Grote Opkikker dag. En voor elke vrijwilliger kan een gezin met een ziek kind mee. Heel bijzonder om te doen.

  Antwoord
  • Veerlez

   Er zijn zoveel verschillende vormen van vrijwilligerswerk, je kan op zoveel manieren bijdragen aan iemands leven, dat is toch genieten? 🙂 Vrijwilliger zijn bij de Opkikker dag klinkt echt iets waar je voldoening uit kan halen doordat je echt concreet iets toevoegt aan iemands dag. Het lijkt me heel mooi en dankbaar vrijwilligerswerk!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vrijwilligerswerk - […] Hier lees je meer over mijn vrijwilligerswerk bij festivals. […]

Laat een reactie achter