Stappenplan om je eigen podcast te beginnen

door | apr 8, 2023 | Business, Get Organised | 0 Reacties

Hoe begin je een podcast?

Podcasts zijn de laatste jaren steeds populairder geworden en het is geen verrassing waarom. Het is een geweldige manier om informatie te delen, verhalen te vertellen en je publiek te bereiken. Als je geïnteresseerd bent in het starten van je eigen podcast, zijn hier enkele stappen die je moet volgen om te beginnen. Hier lees je de stappen die je momet zetten om te beginnen met je eigen podcast.

Stap 1: Kies een onderwerp

Het eerste wat je moet doen, is een onderwerp kiezen dat je interesseert en waar je gepassioneerd over bent. Het kan over elk onderwerp gaan, van sport tot technologie tot gezondheid. Het belangrijkste is dat het iets is waar je graag over praat en dat je denkt dat anderen geïnteresseerd zullen zijn om naar te luisteren. Waarschijnlijk is het een onderwerp waar je ook vaak vragen van mensen over krijgt. Zo kreeg ik voordat ik met mijn podcast startte heel veel vragen over het leven als een digital nomad, Pinterest marketing en hoe ik dingen aanpakte in mijn business. Daarom ben ik de Fearless Adventure Podcast begonnen en later de Reizende Strijdster Podcast.

Stap 2: Kies een naam en maak een podcast afbeelding

Nu je een onderwerp hebt gekozen, moet je een pakkende naam bedenken voor je podcast. Dit moet iets zijn dat gemakkelijk te onthouden is en dat een idee geeft van wat je podcast te bieden heeft. Denk goed na over de naam, want dit zal de basis vormen voor al je branding en marketing. Je kunt hier gebruik maken van je naam of van leuke woordgrappen, dat zorgt ervoor dat mensen je podcastsneller zullen onthouden. Mijn beide podcasts naam heb ik gekozen omdat ze met mijn naam en levensstijl te maken hebben.

Wanneer je een naam hebt bedacht, kan je ook een podcastafbeelding gaan maken. Een mooie omslag voor je podcast doet wonderen. Kies hierbij voor heldere kleuren en een goed leesbaar lettertype. In Canva kan je gratis een podcast cover maken en kiezen uit een hoop inspiratie.

Stap 3: Investeer in apparatuur

Om een ​​podcast te maken, heb je enkele basisapparatuur nodig, zoals een microfoon, hoofdtelefoon en opname-software. Het is belangrijk om te investeren in kwalitatieve apparatuur, zodat je podcast professioneel klinkt. Je kunt zeker op een budget manier beginnen. Dat kan slim zijn, zeker wanneer je niet weet of je dit ook lang gaat volhouden. Ikzelf ben ook begonnen met het opnemen met een set oortjes en mijn telefoon. Tegenwoordig neem ik meestal op met mijn goede microfoon, maar wanneer ik op reis ben, kies ik nog wel eens voor opnemen met oortjes of mijn bluetooth koptelefoon.

Budget optie: Opnemen met je huidige oortjes

Beste microfoon: Blue Yeti

Beste Bluetooth koptelefoon: Bose QuietComfort 45

Stap 4: Maak een opnameplan

Nu je alle apparatuur hebt die je nodig hebt, is het tijd om een opnameplan te maken. Dit omvat het kiezen van de juiste tijd en plaats om op te nemen en het uitwerken van het format van je podcast. Wil je interviews afnemen? Ga je alleen praten? Hoe lang gaat elke aflevering duren? Dit zijn allemaal dingen om over na te denken bij het maken van je opnameplan.

Voordat je begint met opnemen, is het belangrijk om je script te schrijven en je voor te bereiden op de inhoud. Maak een lijst met de onderwerpen die je wilt bespreken en zorg ervoor dat je genoeg materiaal hebt om over te praten. Maak ook notities over belangrijke punten die je wilt benadrukken en zorg ervoor dat je alles begrijpt wat je gaat bespreken.

Stap 5: Neem je eerste aflevering op

Nu je een opnameplan hebt, is het tijd om je eerste aflevering op te nemen. Neem de tijd om te wennen aan de apparatuur en de software die je gebruikt. Het kan even duren voordat je je op je gemak voelt voor de microfoon, dus wees geduldig en neem de tijd.

Ik neem vaak een aantal keer testgeluiden op, zodat ik precies weet hoe het geluid klinkt wanneer ik dicht bij de microfoon zit of wanneer ik net wat verder beweeg. Met de Blue Yeti kan ik dat geluid ook via oortjes direct horen. Het kan zijn dat je wellicht toch een plopkap of een ruisfilter wilt gebruiken.

Stap 6: Bewerk je aflevering

Zodra je je aflevering hebt opgenomen, is het tijd om deze te bewerken. Je kunt dit zelf doen met behulp van gratis software zoals Audacity, of je kunt iemand inhuren om dit voor je te doen. Het doel is om je aflevering te laten klinken alsof het vloeiend en zonder onderbrekingen is opgenomen.

Maak je geen zorgen om Audacity. Je kunt genoeg tutorials hierover vinden en het is niet heel erg ingewikkeld. Wanneer de technische kan hiervan je wel tegenhoudt om op te nemen, dan kun je ook opnemen via de app Spotify for Podcasters. Daarin kan je ook makkelijk versprekingen verwijderen en achtergrond geluid toevoegen.

Stap 7: Publiceer je aflevering

De laatste stap is om je aflevering te publiceren. Dit kan op verschillende platforms, zoals Apple Podcasts, Spotify en SoundCloud. Je zult waarschijnlijk de naam Anchor tegenkomen wanneer je zoekt hoe je Podcast te starten. Anchor is samen gegaan met Spotify. Spotify for Podcasters is tegenwoordig de beste manier om gratis je podcast te starten en te publiceren op alle platforms.

Stap 8: Promoot je aflevering

Het is natuurlijk heel fijn dat een aflevering online staat, maar dat betekent niet dat je meteen luisteraars hebt. Promoot je podcast aflevering op je sociale media kanalen. Vertel al je vrienden en kennissen in de online en offline wereld erover. Je wilt op elke manier luisteraars krijgen. Probeer echt een buzz te creëren rond je podcast. Het kan ook fijn zijn om echt een lancering te hebben voor je podcast, maar dat kan misschien wat overweldigend zijn wanneer je net begint.

Stappenplan

Hier nog een keer de stappen die je moet doorlopen om je podcast te starten.

  • Stap 1: Kies een onderwerp
  • Stap 2: Kies een naam en maak een podcast afbeelding
  • Stap 3: Investeer in apparatuur
  • Stap 4: Maak een opnameplan
  • Stap 5: Neem je eerste aflevering op
  • Stap 6: Bewerk je aflevering
  • Stap 7: Publiceer je aflevering
  • Stap 8: Promoot je aflevering

Nu heb je alle stappen die je nodig hebt om te beginnen met je eigen podcast. Als ik je ergens mee kan helpen, stuur me dan vooral een berichtje. Ik denk graag met je mee. Als je meer wilt weten over mijn eigen proces van het starten van de podcasts, lees dan mijn artikel: Ik begin een podcast.

Ik hoop dat het nu heel veel duidelijker is welke stappen je moet nemen om een podcast te starten. Laat me vooral weten hoe het is gegaan en wanneer je podcast live staat, ik luister graag!

Welke stap heb je het meeste aan gehad?

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

Sinterklaas
Hoe ik met 2 minuten per dag honderden euro's verdien?
Geld verdienen met Pinterest
Begin een capsule wardrobe
Wat is een goede Pinterest Strategie?
10 manieren om online geld te verdienen

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?0 reacties

Laat een reactie achter