Maak je eigen schoonmaakrooster

door | mei 6, 2016 | Get Organised, Printable | 6 reacties

veerlez_schoonmaakrooster

Hoe druk je ook bent, je huishouden gaat gewoon verder. Je moet elke nog steeds je kleren wassen, je gebruikt nog steeds je glas, bord, mok en bestek dagelijks. Er zijn allerlei klusjes die gewoon door gaan, ondanks dat je zelf geen tijd hebt om dit op te lossen. Of je hebt gewoon geen zin om elke keer al die taken te doen. Mijn ervaring is dat uitstellen de taak alleen maar groter maakt. Daarom heb ik een schoonmaak rooster gemaakt, waardoor ik alle taken tot iets kleins heb gemaakt. Hier zal ik uitleggen hoe mijn schoonmaak rooster tot stand is gekomen en welke dingen daarop staan.

Mijn rooster

Ik heb in mijn rooster alle taakjes gezet, die ik anderzijds vergeet of uitstel. De dingen die ik toch al doe, hoef ik niet vast te leggen. Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om mijn afval weg te brengen, dus dat doe ik toch wel. Daarnaast heb ik niet elke week evenveel papier of plastic afval om weg te brengen. Daarom heb ik die taak er niet op gezet. Ook het doen van de was is iets wat ik automatisch wel doe. In mijn vorige huis moest ik enorm rekening houden met de droog tijd van mijn kleding, maar dat is tegenwoordig gelukkig geen zorg meer. Dat zijn de twee taken die ik bewust niet op mijn wekelijkse lijstje heb gezet. Deels dus omdat ik het toch wel doe en deels omdat het niet vast te leggen is hoevaak dit gedaan moet worden.

In mijn vorige huis had ik verschillende kamers, dit huis is eigenlijk één grote ruimte. Ik had in mijn vorige huis dus ook nog een heel schema van wanneer ik in welke ruimte de robot aan zou zetten.

Hoe maak je je eigen rooster?

Kijk naar welke dingen er al vast staan in de week, bijvoorbeeld wanneer het vuilnis wordt opgehaald of welke dag je echt nooit tijd hebt om iets te doen. Noteer dit op het eerste papier. Kijk vervolgens naar welke klussen je allemaal wilt doen in de week. Maak deze lijst op een tweede vel. Dan ga je kijken hoe je dit evenredig door de week zou kunnen verdelen. Ik probeer door de weeks alleen de kleine en makkelijke klussen te doen en in het weekend de wat grotere dingen. Wellicht werkt dit voor jou ook zo, maar het kan ook zijn dat je juist op woensdag veel tijd hebt. Puzzel al deze klussen in je eerste papier. Heb je echt alles genoteerd? Loop voor jezelf nog even alle ruimtes langs in je huis. Heb je het vuilnis erop gezet? Krijgen je planten water? Is je douche en je toilet schoon? Heb je genoeg schone kleren voor de week? Noem maar op.

Noteer alles dan nog op een mooi papier en hang dat ergens zichtbaar op. Ik heb mijn papier in de badkamer hangen, daar kom ik namelijk meermaal per dag. In mijn vorige huis hing het op het toilet, zodat ik er vaak aan herinnert werd. Wellicht is de keuken voor jou een handige plek, of naast de voordeur. In ieder geval, hang het zichtbaar op zodat je ook herinnert wordt aan je taken voor die dag.

Het is een richtlijn

Ik probeer deze taken zoveel mogelijk op de genoemde dagen te doen, maar dat is natuurlijk lang niet altijd mogelijk. Soms heb ik op zaterdag afspraken staan en dan heb ik niet de tijd om stof te zuigen of de afwas te doen. Soms verschuift het naar zondag en soms doe ik het gewoonweg niet. De afwas is op te lossen door het door de week in kleine etappes te doen, of gewoonweg te zorgen dat ik elke avond zorg dat ik mijn vaat heb gedaan. Het stofzuigen is voor mijzelf op te lossen door mijn robot stofzuiger iets vaker aan te zetten.

Het is niet erg als het een keer niet lukt. Daarnaast is je schoonmaak rooster ook niet bij de eerste poging meteen juist. Ik ben vergeten om te noteren dat mijn robotstofzuiger op dinsdag een rondje door het huis moet doen. Ook staat mijn kattenbak verschonen niet op mijn weekoverzicht. Al komt dit omdat die in mijn hoofd gekoppeld zit aan het vuilnis. Maar wat ik wil zeggen, het is nooit af. Het blijft een werkdocument wat je blijft aanpassen.

Maak nu je eigen schoonmaakrooster
Ik heb mijn eigen schoonmaakrooster omgebouwd tot een printable voor jullie. Je kan zelf invullen welke activiteiten op welke dag je wilt doen. Laat je email adres hier achter en je kan de printable downloaden.

Ontvang het gratis schoonmaakrooster

* indicates requiredIk hoop dat jullie iets hebben aan deze uitleg. Heb jij al een schoonmaakrooster of heb je nog een tip die ik vergeten ben? Laat het me weten in de reacties. Ik ben erg benieuwd hoe jullie schoonmaakroosters eruit komen te zien! Let me know!

Hoe ziet jouw schoonmaakrooster eruit?

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

Sinterklaas
Hoe ik met 2 minuten per dag honderden euro's verdien?
Geld verdienen met Pinterest
Begin een capsule wardrobe
Wat is een goede Pinterest Strategie?
10 manieren om online geld te verdienen

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?6 Reacties

 1. loesjezaakjes

  Meestal poets ik alles op zaterdag, misschien moet ik het inderdaad ook wat opsplitsen. Ik heb wel zo mijn routine, zoals de donderdag de was draaien en dat staat in mijn agenda. Maar zo’n schema lijkt me wel beter om elke dag iets kleins te doen 🙂

  Antwoord
  • Veerlez

   Als alles op zaterdag poetsen al in je routine zit, dan zal ik dat niet aanpassen! Ik zou alleen het gaan opsplitsen wanneer je merkt dat je het voor je uit gaat stellen of er heel erg tegen op gaat zien. Anders niks veranderen 🙂

   Antwoord
 2. Merel

  Ik ben ook een echte schoonmaakroostermaker. Helaas zijn mijn weken nooit hetzelfde, dus ik kan niks op een vaste dag plannen, best irritant. Daarom heb ik gewoon een huge lijst met taken en elke keer als ik een taak doe, zet ik ‘m onderaan de lijst weer neer. Tegen de tijd dat ik onderaan ben, is het wel weer nodig om die taak te doen ;). Lekker provisorisch, maar het werkt wel aardig! Alhoewel ik soms wel moe wordt van hoe lang die lijst is!

  Antwoord
  • Veerlez

   Zo’n lijst heb ik ook, met de ‘grotere’ klussen. Maar bij mij ligt die lijst momenteel ergens te verstoffen en daar doe ik juist niks mee. Leuk om te zien dat voor ieder wat anders werkt 🙂

   Antwoord
 3. iliveformydreams.com

  Handig! Ik heb een andere van internet geplukt. Ik moet hem nog even praktisch gaan invullen ivm mijn nieuwe interne baan.

  Antwoord

Laat een reactie achter