Hoe kan je productief thuiswerken

door | mrt 16, 2020 | Business, Get Organised | 0 Reacties

Hoe kan je productief thuiswerken

Voor veel mensen is het een nieuw iets, thuiswerken. Hoe doe je dat en hoe ben je dan alsnog zo productief mogelijk? Als nomade werk ik eigenlijk bijna altijd vanuit huis en daardoor heb ik aardig wat manieren ontwikkeld om zo productief mogelijk thuis te werken! Dus hier lees je mijn tips hoe je kan productief thuiswerken.

Ochtendroutine

De eerste valkuil waar je in kan vallen wanneer je niet gewend bent aan thuis werken, is het risico om te snoozen. Je hoeft tenslotte niet op tijd op kantoor te zijn, dus je hebt meer tijd om te slapen. Als je gewend bent om vroeg op te staan om naar kantoor te gaan, blijf dan even vroeg opstaan. Die routine is hartstikke belangrijk.

De key zit hem in dat je een plan hebt in wat je deze dag gaat doen. Wanneer je de ochtend al meteen begint met snoozen, geef je een seintje dat je je plan niet zo belangrijk vind. Sta vroeg op en zorg dat jij een goed ontbijt eet, een kop thee of koffie drinkt en wellicht nog even de krant leest voor je echt begint.

Heb een aparte werkplek

Hoe verleidelijk het ook is om met je laptop in bed te gaan zitten, productiever zal je er niet van worden. Wanneer je in je bed of op de bank blijft zitten,neem je geen actieve houding aan en is je geest niet geprikkeld om te werken.

Zorg dat je een aparte plek hebt waar je kunt werken. Een plek die je gaat associëren met werken. Wanneer ik bij mijn ouders ben, slaap ik in mijn bed, kijk ik tv of zit ik op mijn telefoon wanneer ik op de bank zit en wanneer ik met mijn laptop aan tafel zit, dan ben ik écht actief aan het werk.

Wanneer ik mijn laptop aan tafel open klap, dan vertel ik mijzelf dat ik een productieve dag ga hebben.

Vraag je huisgenoten/partner je niet te storen

Niks is zo lastig als dat je non stop gestoord word voor dingen die je alleen maar kunnen afleiden. Wanneer je met iemand samen woont is het belangrijk om heldere afspraken te maken wanneer iemand je mag storen of niet.

Daarom is het ook belangrijk om een aparte werkplek te hebben, als het mogelijk is. Wanneer je aan de keukentafel zit te werken, maak dan afspraken over je werktijden. Ikzelf heb vaak mijn noicecanceling headphones op wanneer ik aan het werk ben, dan weten mijn ouders dat ik niet bereikbaar ben voor vragen. Overigens neem ik mijn headphones ook vaak mee naar kantoor, zodat ik me daar beter kan focussen.

Maak je to do lijst

Wanneer je precies weet wat je gaat doen en wanneer, ben je eerder geneigd om deze taken ook uit te voeren. Het is dan ook verstandig om een plan te maken voor de komende week. Specificeer wat je gaat doen op die specifieke dag en deel talen globaal in voor de komende dagen.

Wil je meer tips over een to do lijst, lees dan dit artikel om de perfecte to do lijst te maken en dit artikel om deze lijst ook uit te voeren.

Maak een tijdsplanning van de dag

Het is belangrijk om je taken tijdspecifiek te maken. Daardoor is je taak inzichtelijker, maar zorg je er ook voor dat je tijdig pauze neemt en je brein niet overvraagt. Soms heb je een taak die langer duurt. Wanneer ik bijvoorbeeld een weekoverzicht maak, duurt dat meestal een uur of twee. Vaak wil ik dit in één keer doen. Als ik merk dat ik snel afgeleid ben, dan probeer ik die taak in verschillende onderdelen op de splitsen. Dan begin ik met alle foto’s uploaden, later ga ik deze allemaal verkleinen en daarna maak ik pas het verhaal. Op die manier zijn het allemaal hapklare brokken en overvraag ik mijzelf niet zo.

Vergeet ook vooral jezelf geen pauze te geven. Afhankelijk van of je naar buiten mag, is het wel slim om even een frisse neus te halen. Wellicht kan je even op het balkon of in de tuin gaan staan.

Plan ook je huishouden in

Het fijne van thuiswerken is dat je ondertussen ook nog je huishouden kan doen. Je kan makkelijk een was draaien of even de vaatwasser aanzetten of uitruimen. Het voordeel van je uur planning is niet alleen dat alles overzichtelijk is, maar ook dat je daar precies de tijden van de was in kan inplannen.

Het voordeel is dat je makkelijk even in je pauze de vaatwasser kan uitruimen of de was kan opvouwen. Je geeft je hoofd even rust door een hersenloos taakje te doen en hebt meteen een huishoudelijke taak gedaan.

Stop écht met werken op de afgesproken tijd

Normaliter heb je wanneer je klaar bent met werken, nog de reis naar huis waarin je even je hoofd leeg maakt. Wanneer je dan thuis bent, ben je klaar om weer thuis te zijn en – hopelijk – niet meer met werk bezig. Dat zal nu wel anders zijn, aangezien je niet de reis naar huis hebt. Probeer met jezelf af te spreken dat wanneer je stopt met werken, je ook écht stopt. Klap die laptop dicht en ga even iets ontspannen voor jezelf doen. Doe een yoga les, pak de gewichten erbij of pak even een kop thee en een goed boek.

Je moet een duidelijke lijn hebben wanneer je werkdag stopt en wanneer je weer vrije tijd hebt. Zorg dus dat je daar duidelijke afspraken over maakt met jezelf.

Het voordeel is dat wanneer je ook een aantal huishoudelijke taken in je planning stopt, je je extra productief voelt wanneer je stopt met werken. Je hoeft dan tenslotte niet ook nog eens tijd aan het huishouden te besteden.

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips gehad hebben. Mocht je nog toevoegen hebben, dan hoor ik het graag. Hopelijk kan iedereen vanaf nu productief thuiswerken.

Deel op Pinterest

Hoe kan je productief thuiswerken? Hier vind je de beste producitiviteits tips om thuis te werken!

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

Begin een capsule wardrobe
Beste tips voor roze haar
3 IJslandse series op Netflix
Hoe reis je zo goedkoop mogelijk?
Schildersezel
The Miracle Morning

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Waar ik aan werk in tijden van Corona - […] Op mijn blog wil ik mensen helpen met hun tijd inrichten, welke activiteiten te doen en hoe ze het…

Laat een reactie achter