How to: Bullet journal

door | feb 17, 2017 | Bullet journal, Get Organised | 8 reacties

Foto via Unsplash: Glenn Carstens-Peters

Foto via Unsplash: Glenn Carstens-Peters

Het is alweer een jaar dat ik alles bijhoudt in mijn bullet journal. Ik ben nu bezig in mijn 4de bullet journal en ik kan echt niet meer zonder. Ik heb geen dure agenda meer, ik heb mijn bujo en that’s it! Je ziet de bullet journal steeds vaker voorbij komen, verschillende bloggers zweren er bij en dat is niet voor niets. Hier leg ik uit waarom ik zo fan ben van mijn bullet journal!

Dotted Grid


Bullet journalling is overal in mijn leven. Ik volg verschillende instagram accounts, ik heb een pinterest bord, ik zit in verschillende facebookgroepen (Engelse/Nederlandse) en ik hou het zelf structureel bij. Ik begon er een jaar geleden mee. Toen had ik het idee dat ik er niet teveel geld aan moest uitgeven, omdat ik het vast niet lang zal volhouden. Mijn eerste 2 bullet journals waren dan ook 2 simpele gelijnde schriftjes van de Hema.
Die lijntjes, daar was ik eigenlijk niet zo fan van. Het alternatief was een fortuin uitgeven aan een dotted grid schriftje. Dat mocht ik pas van mijzelf wanneer ik had bewezen dat dit geen bevlieging was. En dat bleek het ook niet te zijn. Opeens waren daar goedkope dotted grid schriftjes bij de Tiger. Ik kocht er twee en er ging een wereld voor me open. Wat is bullet journalling toch nog veel fijner als je een dotted grid hebt. Helaas verkoopt de Tiger nu de goedkope boekjes niet meer, dus mijn volgende bujo zal toch een Leuchturm worden.

Uitleg Bullet Journal


Dit is de officiële, minimalistische versie van de opzet van een bullet journal. Er zijn veel meer filmpjes die het bullet journal principe uitleggen. De officiële opzet is iets te kaal naar mijn smaak, daarom zou ik de filmpjes van Boho Berry aanraden om te kijken.

Het is vooral belangrijk dat je het op je eigen manier doet. Laat de ‘mooiheid’ je niet belemmeren. Daarom deel ik ook de foto’s van mijn rommelige Bulletjournal. Maak er je eigen stijl van!

Key / Index

Key en Index

Het allerfijnste aan je Bullet Journal, is dat je alles erin kan terug vinden. Dit komt omdat het een duidelijk systeem is waarin alles is terug te vinden. Het allerbelangrijkste hierin is de pagina nummering. Zorg dus als je een nieuw boekje hebt, je meteen begint met de nummering. Deze heb je namelijk nodig om je index bij te houden. Één van je eerste pagina’s zal namelijk je index zijn, of wel je inhoudsopgave. Hierin staan alle lijstjes die je later nog wilt terug vinden.

Je key is ook belangrijk, want de key ga je nodig hebben bij je daily’s. Op die manier kan je namelijk bijhouden of je een taak hebt afgerond of dat je hebt besloten om hem later uit te voeren.

Monthly spreads

monthly spread

Sinds ik mijn bullet journal gebruik, heb ik geen agenda meer. Dit betekent dat ik dus alles in mijn bullet journal neerzet. Ik maak gebruik van een monthly spread, waarin alle afspraken van de maand staan. Dit gebruik ik om overzicht te krijgen. Hierin noteer ik alle afspraken die ik in die maand nog zal hebben, tot ik in de desbetreffende week zit, dan komt alles in de weekly spreads te zijn. Naast de monthly spread, heb ik ook nog de future planner. Deze pagina bevat de eerst volgende 4 maanden. Hierin noteer ik alle afspraken die in de toekomst liggen. Omdat de 4de maand vaak nog zo ver weg is, gebruik ik die ook voor afspraken die nog verder weg liggen. Hierdoor heb ik altijd één plek waar ik alles op dat moment noteer. Beide genoemde pagina’s vernieuw ik elke maand weer, om duidelijk te hebben waar ik mijn afspraken moet noteren.

future planner

Weekly Spreads

Ik noemde mijn weekly spreads al even. Hierin noteer ik alle afspraken die ik die week heb. Ik noteer welke activiteiten ik in het huishouden wil doen of wat ik die komende week wil eten. Er is ruimte voor mijn boodschappen en blog activiteiten. Dit is de houvast die ik nodig heb om mijn daily’s te kunnen maken.

Daily’s

Zoals ik net al vertelde, is dat waar je key van pas komt. Je hebt namelijk bepaald welk schema je aan wilt houden om zo duidelijk mogelijk je to do list bij te houden. Je hebt vaak een verschillend icoon voor een afspraak en een taak. Ik verwissel vaak van mijn daily lay-out. De ene week wil ik ook kunnen bijhouden hoeveel uur ik werk en maak ik per dag mijn daily. De andere week wil ik de hele week al kunnen opzetten en moet ik dus afmeten hoeveel ruimte ik nodig zal hebben voor de hele week. Ik vind het zo fijn mogelijk om de hele week op 2 pagina’s te hebben.

Dit is de lay-out waarbij ik de dagverdeling al van  te voren heb opgezet. Dit maakt het wat chaotischer omdat ik op sommige dagen niet genoeg ruimte had. Maar als ik zo’n week heb, dan probeer ik te onthouden dat ik een bullet journal voor mijzelf heb, om productiever te werken, het hoeft niet mooi te zijn.

Dit is een voorbeeld van een week waarin ik wilde bijhouden hoeveel uren ik gewerkt heb. Het is alleen niet heel erg gelukt. Je ziet op de dinsdag dat ik met kleur heb aangegeven hoelang ik ergens aan heb gewerkt. Ik gebruik dit dan weer in mijn Time log. Hier gebruik ik het ook het systeem met de puntjes in plaats van de vierkantjes. Dit vind ik net iets overzichtelijker werken omdat het duidelijker is wanneer je een taak hebt afgerond en wanneer je het door hebt geschoven naar een volgende dag of week. Het gebeurt me vaak genoeg dat ik niet alle taken af heb op de desbetreffende dag, ik probeer het dan af te ronden voor ik aan de volgende week begin.

Habit Tracker

Dat ik vooral fan van ben de habit tracker, dat zal jullie niet ontgaan zijn. Ik heb er tenslotte al een keer een printable van gemaakt. Ik vind het fijn om bij te kunnen houden wanneer ik bepaalde dingen heb gedaan. Zo gebruik ik het momenteel in 4 verschillende categorieën, routine, media, huis en fit. Ik heb een aparte habit tracker in de badkamer hangen zodat ik kan bijhouden of ik mijn medicijnen inneem en hoe vaak ik bijvoorbeeld mijn haren was of de kattenbak verschoon.

Ik heb hier verschillende lay-outs voor gebruikt. Ik vind het toch het fijnst om mijn layout ook horizontaal te kunnen lezen en niet elke keer mijn bullet journal een kwartslag hoef te draaien als ik mijn habit tracker wil bijwerken. Ik gebruik mijn habit tracker ook op mijn financiën inzichtelijk te krijgen. Aan het eind van de maand tel ik mijn kosten bij elkaar op en weet ik wat ik naast mijn vaste lasten heb uitgegeven. Verdomd handig om dat elke week inzichtelijk te hebben.

Andere lijstjes

Je Bullet journal is een fantastische manier om verschillende lijstjes bij te houden. Zo heb ik mijn 32 things before i turn 32 lijstje helemaal uitgeschreven. Daardoor kon ik er makkelijk een planning bij maken, om te zorgen dat ik het ook daadwerkelijk ga uitvoeren.

Ik hou ook elke maand een lijstje bij met alle dingen waar ik dankbaar voor ben, mijn gratitude list. Hier een voorbeeld van hoe dat er afgelopen december uit zag. Ik probeer er een kleurrijke boel van te maken, maar in praktijk is het meestal gewoon blauw of zwart. Maar een lijstje met allerlei dingen die mij een goed gevoel gaven. Het is in het afgelopen jaar nog geen een keer voor gevallen dat ik niks heb ingevuld op een dag. Er gebeurd altijd wel iets moois.

Voorbeelden van andere lijstjes

 • Welke films heb je gezien
 • Welke podcast heb je geluisterd
 • Wishlist
 • Travel paklijst
 • Doelen lijstjes
 • Deze spullen heb ik uitgeleend aan ..
 • Time log

De sky is the limit, je kan overal wel een lijstje voor maken. Soms kom je tot de conclusie dat je een lijstje niet gebruikt, maar dan is dat ook geen probleem. Bij het beginnen van een nieuw bullet journal neem ik een aantal lijstjes mee naar de volgende.

meer lezen?

Deze bloggers schreven ook al eerder over bullet journalling:

Hou jij een bullet journal bij?

Deze post bevat een affiliatelink.

* Dit artikel kan affiliate links bevatten. Dit kost jou niks extra’s, maar zorgt dat deze website kan blijven bestaan.

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Podcast

Reizende Strijdster Podcast

Meditaties

Reizende Strijdster Podcast

Categorieën

Anderen lezen:

Hoe ik met 2 minuten per dag honderden euro's verdien?
Begin een capsule wardrobe
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Altijd je locatie delen
9 boeken voor een betere money mindset
Geld verdienen met Pinterest

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Other Language?8 Reacties

 1. loesjezaakjes

  Jup, ik heb er sinds dit jaar ook weer eentje, heerlijk! 🙂

  Antwoord
  • Veerlez

   Genieten, ik zou echt niet meer zonder kunnen! 🙂

   Antwoord
 2. Irene

  Ooh ik wil ook terug een bullet journal! Als m’n no buy month om is koop ik een nieuw boekje. Een aantal jaar geleden had ik er ook al een met blanco pagina’s. Zo’n puntjesboekje vond ik te duur toen en blanco is het twee na beste voor mij om mee te werken. Lijntjes beperken je toch heel erg vind ik.

  Antwoord
  • Veerlez

   Ja zeker doen, het is zo genieten elke keer als je hem erbij pakt! En wat je zegt, lijntjes beperken teveel. Ik zou inderdaad – als ik geen goedkoop boekje met puntjes had gevonden – ook voor een blanco boekje zijn gegaan! De maand duurt nog even, dus je mag bijna een boekje kopen! Geniet ervan!

   Antwoord
 3. Lilian

  Ik heb het ook een tijdje geprobeerd, maar ik vond het te chaotisch worden. Ik heb soms ook een vreselijk handschrift en kan dan dingen niet meer terug lezen. Ik doe het nu weer gewoon met een agenda en een to-do list in Word. Die habit tracker vind ik wel een goed idee, ga daar eens even verder over lezen…

  Antwoord
  • Veerlez

   Ik denk dat het ook het belangrijkste is om zelf te weten wat voor je werkt! Voor de een werkt een to-do lijst en voor de ander een bullet journal. Goed dat je van jezelf weet wat werkt. En ben benieuwd wat je van de habit tracker vindt!

   Antwoord
 4. Lauriette

  Bedankt voor de mention! Het begint gelijk weer te kriebelen. Het is alweer eventjes geleden dat ik zo actief bezig was met mijn bullet journal. Als je op werk te maken hebt met digitale agenda’s, gaat dat toch automatisch de overhand nemen. Leuk om een kijkje te krijgen in jouw bullet journal!

  Antwoord
  • Veerlez

   Graag gedaan! Je bullet journal is zo mooi, zonde om die niet meer zo actief te gebruiken. Het is soms ook lastig om de balans tussen werk en privé te vinden met een bullet journal. Ik merk dat ik bij drukke festival periodes mijn bullet journal ook niet echt gebruik!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Weekoverzicht #15: pizza, sneeuw en vriendinnen - […] sprak ik af met vriendinnen om allemaal aan ons bullet journal te werken. We spreken elk maand af en…
 2. Wat zijn de Bullet Journal Essentials? - […] je meer uitleg over wat Bullet Journalling precies is en wat je er allemaal mee kan? Lees dan mijn…

Laat een reactie achter