De psychiatrie


Deze week kwam de Volkskrant met het artikel ‘Psychische Stoornissen zijn duur om te behandelen maar duurder om te negeren.’ Juist nu wil men gaan bezuinigen op de zorg, terwijl er, zoals de volkskrant al schrijft, enkel meer kosten zullen zijn wanneer je niet behandeld. Wanneer de verzekeringen de zorg niet meer vergoeden, zullen mensen nog langer wachten met het zoeken van hulp. Alsof de schaamte om hulp te zoeken niet al groot genoeg is, gaat het nu dan ook een financiële kwestie worden?

Ik blijf me verbazen over waar het heen gaat met dit land en de geestelijke gezondheidszorg. Alle zorg wordt wegbezuinigd, terwijl mensen juist zoveel baad hebben bij de juiste zorg. Wanneer mensen niet behandeld worden, zullen ze last krijgen van andere zaken zoals bijvoorbeeld verslaving. Dus dan krijg je nog meer kosten dan wanneer je ‘gewoon’ behandeld. Ik heb de droom dat het ooit heel normaal is om hulp te zoeken voor je problemen. Helaas kleeft er nu nog steeds een naar beeld bij het hebben van hulp, terwijl er enorm veel mensen hulp hebben. There is no shame in that. Ik zou willen dat het aangemoedigd zou worden. Onderstaand filmpje laat zien dat mensen, ondanks hun stoornis, ook heel inspirerend en mooi kunnen zijn!

Bericht door Psychiatrie.

Zou de financiële situatie bij jou meespelen bij het zoeken van hulp? Zou jij hulp zoeken als het nodig is? En vooral, zal je mensen vertellen dat je hulp hebt?

Laat een reactie achter