Brandveiligheid

door | nov 19, 2014 | 2014 | 0 Reacties


Afgelopen week was ik op BHV training. Mensen zeiden van te voren dat het allemaal logisch nadenken was en dat ik de cursus makkelijk zou halen. Ik had van te voren geen tijd gehad om alle stof te leren omdat er wat was mis gegaan met mijn aanmelding. Hierdoor kreeg ik een dag van te voren mijn boek en had ik niet meer zoveel tijd om alles te leren. Ik ging er dus heen terwijl ik minder dan de helft van alle stof gelezen had.

De eerste dag ging over Brand en Ontruiming. Nou heb ik vanuit mijn scouting tijd wel iets meegekregen over brand en ontruiming, wat ervoor zorgde dat ik wel iets wist. Maar het verschil tussen de verschillende brandblussers, dat wist ik niet. Er staan codes op, omdat er verschil zit in de soorten brand. Wanneer je een brand hebt met vetten of elektriciteit, moet je niet met water gaan blussen, want dat maakt het alleen maar erger. Wat zal je doen wanneer de vlam in de pan slaat? Voor veel mensen is het eerste instinct om water in de pan te gooien, maar dat moet je juist niet doen. Zorg dat de brand geen zuurstof meer krijgt, door een deksel op de pan te doen of sluit de zuurstoftoevoer af met een branddeken.

We keken ook onderstaande film, waar aardig wat lessen in verstopt zitten. De grootste les is wel dat je de zuurstoftoevoer moet wegnemen. In dit geval is dat de deur dicht doen. Dat kan écht het verschil maken in hoe snel de brand verspreidt.

Wat kan je zelf doen?

Bovenstaande film gaat over brand in een instelling, dat is waarschijnlijk al heel anders dan wanneer je thuis een brand hebt. Allereerst, heb je thuis een branddeken, brandblusser en rookmelder? Zo nee, schaf dat aan! Ik ken genoeg studentenhuizen waar de batterijen uit de rookmelder worden gehaald, omdat ie zo vaak piept. Maar wat nou als er een keer écht brand is? Elke seconde telt dan, want als de brand te groot is, kan elke seconde dat je rook inademt schadelijk zijn. Wanneer mensen overlijden bij brand, komt dat meestal door het inademen van rook. Die rookmelder is dus heel belangrijk!

De grootste boosdoener voor brand in huis is de wasdroger! Zorg ervoor dat je élke keer het pluis uit de droger haalt, want dat is zo vlambaar! Wij gebruikte dat pluis bij scouting altijd als aanmaakspul. Het is levensgevaarlijk als je dat laat zitten. Het is een kleine moeite om het te verwijderen, dus let er goed op! Hier staan nog wat tips van de brandweer.

Wanneer ik in nieuwe ruimtes kom, check ik altijd wat de vluchtroutes zijn. Je wilt tenslotte niet als er wat gebeurd dat je niet naar buiten kan. Maar het stomme is, is dat ik op plaatsen waar ik vaker kom, ik de vluchtroutes eigenlijk niet meer zo goed weet. Op bekende plaatsen heb je de neiging om gewoon de uitgang te gebruiken die je altijd gebruikt. Dus let dan ook eens op wat de vluchtroutes zijn!

Ben jij bezig met je veiligheid? Heb je thuis een brandblusser, branddeken en/of rookmelder?

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Follow on Bloglovin

Podcast

Fearless Adventure Podcast

Koffie drinken?

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Anderen lezen:

Hoe ik met 2 minuten per dag honderden euro's verdien?
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
3 IJslandse series op Netflix
Wat kan je doen als je in quarantaine zit?
Wat is vrijheid voor jou?
Wat heb je nodig om te beginnen met suppen?

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Bezoek mijn andere blog

Geld Verdienen met Pinnen

Other Language?0 reacties

Laat een reactie achter