Verslavingszorg

door | jun 9, 2013 | 2013, stage, verslavingszorg | 6 reacties

Als ik op een verjaardag vertel dat ik momenteel stage loop in een afkickkliniek dan krijg ik de gekste antwoorden. ‘Is dat niet heel zwaar?’ of ‘dat lijkt me moeilijk’ maar vooral ‘wat is daar leuk aan?’ Mensen hebben zulke negatieve beelden van verslaafden. Het stereotype beeld is een zwerver met een biertje in de hand. Maar realiteit is, dat je die niet zo tegen komt in een afkickkliniek. Daarnaast is het beeld dat afkicken heel makkelijk zou zijn ‘dan drink je toch geen bier?’ maar kijk maar hoe moeilijk het al is om te stoppen met roken! Laat staan het niet drinken van alcohol. Op elk feestje waar je komt, bij elk etentje en elk terrasje in de stad, overal is alcohol. En in elke film of serie, zoveel reclames waar je elke keer weer herinnert wordt aan drinken. Het is een pittige opgave om te stoppen met drinken. En al helemaal als je omgeving gewent is dat je een drankje mee drinkt. Ikzelf ben tijdens deze stage ook gestopt met drinken. Het begon met iets minderen, maar daar hou je de uitschieters in houden ‘ach eentje meer kan geen kwaad’ of ‘vandaag mag het er wel een meer zijn’ maar het vervelende is dat het nooit bij eentje blijft. En dat is voor mij niet anders dan de mensen die ik behandel. Het enige verschil is dat zij langdurig in de problemen zijn gekomen door hun overmatige alcohol gebruik en ik, ik heb het nog iets meer in de hand. Maar hebben wij, als studenten, ons alcoholgebruik wel in de hand?

De sociale druk om te drinken is bizar. Het valt me pas op nu ik niet meer drink. Ik hield van een biertje op zijn tijd, deed altijd aan elk rondje mee en dronk soms de jongens onder de tafel. Sommige vrienden vragen niet wat ik wil drinken maar halen gewoon een biertje voor me. Die gewoontes, daar maak ik me nog wel het meest druk over. De momenten dat iemand je vol automatisch een biertje in je handen drukt, dat zijn de momenten dat je in de verleiding komt. En als je dan één biertje neemt, dan volgen de andere ook automatisch. De vanzelfsprekendheid waarmee alcohol is verbonden, dat verbaasd me ‘waarom drink je niet gezellig een biertje of een wijntje mee’ vroeg iemand me laatst. Hoezo? Ben ik niet gezellig als ik een colaatje drink? Wat is dat voor een onzin! Maar bedenk ook even hoe vaak je zelf die zin heb gezegd.

Eigenlijk zou elke student gewoon een maand lang niet moeten drinken zodat hij realiseert hoe moeilijk het is en hoe snel het alcohol in je leven sluipt. De kans op een verslaving is gewoon groot. En als je dan voor een maand niet drinkt, neem dan een feestmaand. Probeer een koningsdag of bevrijdingsfestival zonder alcohol. Dan ervaar je hoe moeilijk het is om er elke dag aan bloot gesteld te worden!

Ik schrijf deze blogpost in de hoop dat het jullie aan het denken zet. Normaal zet ik wel een afbeelding in een post, maar hierbij gaat me dat te ver. Want dan zal dat een plaatje zijn van alcohol en doe ik mee aan het overal blootstellen. Dus daarom, alleen tekst! Wat vind jij van dit onderwerp?

Veerlez
Hoi, ik ben Veerle, dit is de plek waar ik blog over alles wat volgens mij het leven mooier maakt! Wil je meer over mij weten? Kijk dan hier.

Follow on Bloglovin

Podcast

Fearless Adventure Podcast

Koffie drinken?

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Anderen lezen:

3 IJslandse series op Netflix
6 Boeken die mijn leven hebben veranderd
Wat kan je doen als je in quarantaine zit?
Haar wassen met de no poo methode - een jaar later
Begin een capsule wardrobe
Het verhaal van een vleesboom

Suppoort

Suppoort Veerle

Op dit moment lees ik

Bezoek mijn andere blog

Geld Verdienen met Pinnen

Other Language?6 Reacties

 1. Sylvia Kuijsten

  Ik heb nu al een paar weken niet gedronken, grotendeels vanwege tentamens, maar ook enigszins omdat ik weer wat probeer af te vallen en ik het bier en de wijn gewoon even beu was. Het probleem is dat bier en wijn vaak goedkoper zijn dan andere dranken. Zo wordt er bij de maandelijkse borrels van m’n studievereniging altijd een gratis fustje gegeven door het bestuur en wordt er met enige regelmaat een biercantus georganiseerd. Dan sluipt zoiets er toch makkelijk in. Na m’n laatste tentamen afgelopen dinsdag zat ik ‘s avonds op de bank en wilde ik er een glaasje Bailey’s bij drinken, maar dat spul leek ineens zo sterk! Ik heb het niet eens opgedronken, het smaakte me helemaal niet. Ik probeer deze lijn dus even voort te zetten, het bevalt me eigenlijk wel.

  Antwoord
  • Veerlez

   Goedzo! 🙂 en ook heel erg herkenbaar. Ik had laatst 0.0 % rosé bier meegenomen naar een feestje en toen nam ik van de 4e een slok en ik spuugde het bijna uit zo smerig, bleek dat er 1 ‘echt’ rosé biertje tussen zat!
   Daarmee ook meteen gemerkt dat drinken dus ook niet echt meer lekker is! 🙂

   Antwoord
 2. gezondmooiblog

  Goede post! Zou zeker een goed idee zijn, verplicht een maand geen alcohol voor studenten. Niet alleen studenten ook.. Het is inderdaad een sociaal ding geworden. Ik kan er zelf wel zonder, meestal ben ik de bob van het stel, daar ben ik inmiddels aan gewend. Maar een rosebiertje op het terras sla ik dan weer niet af. Puur omdat ik het lekker vind en niet omdat het moet! groetjes Yvonne

  Antwoord
 3. Rosie

  Wat een goed stuk heb je hierover geschreven en zó waar. Knap dat je helemaal gestopt bent!! Het zou voor studenten inderdaad goed zijn, ik verbaas me er zo over hoeveel sommige mensen naar binnen gieten, vreselijk vind ik het!

  Dankjewel voor het delen in mijn linkparty!

  Liefs van Rosie

  Antwoord
 4. Marijn

  Wat een goed stuk! Ik heb heel lang (bijna) niet gedronken, toen was iedereen eraan gewend en kreeg ik ‘automatisch’ een glas bruiswater in mijn handen bij het uitgaan. Ongeveer een jaar geleden ben ik weer begonnen en inmiddels kost het me echt moeite om een week niet te drinken… vooral de mensen die ik het afgelopen jaar heb leren kennen en me niet kennen ‘zonder alcohol’ vinden het toch heel vreemd als ik zeg een avondje over te slaan. “Ongezellig”, alsof dat er iets mee te maken heeft inderdaad.

  Antwoord
 5. Leen Philips

  Wauw, dit is echt wel een zeer goed geschreven tekst het zet mij echt wel aan het denken. Het is inderdaad wel waar dat je snel kunt verslaafd geraken, maar ik vind dat je als student zelf stop moet kunnen zeggen. Waar je wel gelijk in hebt is dat iedereen altijd zomaar alcohol in je handen schuift, en het niet altijd even gemakkelijk is nee te zeggen als je het al hebt gekregen.. Ik probeer om het wel te doen, en dus niet te blijven drinken tot ik niet meer kan. Als ik voel dat het genoeg is stop ik gewoon, ook al hebben ze net nog een nieuw biertje ofso gehaald. Als ik vind dat het genoeg is ga ik water of cola drinken.

  Ik vind het wel echt super dat jij gestopt bent met alcohol drinken! Dat is een hele prestatie als je middenin het studentenleven staat.

  http://leenphilips.blogspot.be

  Antwoord

Laat een reactie achter